• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kombajn za grah

D

DADAC

Guest
Može li se poštelati žitni kombajn za berbu niskog graha? :scratch :?:
 
B

Bobo

Guest
Moji susjedi ciste grah kombajnom u dvoristu... Pocupaju ga s njive i kasnije samo u heder bacaju... kombajn na ler gasu da se ne lomi zrno, korpa raspustena i da vidis kako ide...

Ako mozes vrsiti soju, valjda moze i grah... Heder na 5mm od zemlje, usporiti vitlo, raspustiti korpu, usporiti bubanj i polako...
 

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,431
Svejedno lomi zrno što god da napraviš.Jedino ako ima puno korova pa da zaštiti zrno od loma.
 
D

DADAC

Guest
Ako ga čupaš i onda bacaš u kombaj, koja je svrha kombaja???
Grba me već boli od saginjanja, ja bi tehniku!!!
Negdje sam čuo da postoji mogućnost da onaj kombajn kaj se na traktor kopča možda može.... :scratch
 

pajdo

Član
Tu od
26 Srp 2007
Poruka
202
A čuj, nije to baš posao za rukama raditi-ode kičma nakon par godina, po par hektara!Kaj buš onda grah umjesto kičme imal?? :lol: :lol:
Zezamse-htjedoh samo reći, ako postoje kombajni za grašak, i ne lome zrno, onda se vjerojatno može tim istim, ili uz neke preinake brati grah-vjerojatno če biti loma u odnosu na ručno, ali daleko brže,efikasnije i bezbolnije obavljen posa-i da-jeftinij/ha!!
Za grašak postoje-vučeni ili samokretni kombaj,mahune se beru i odmah ljušte

Operacije obavlja ovim redosljedom-

1)Skupljanje pokošene mase i prenošenje do uređaja za vršidbu
2)Ljuštenje (izdvajanje zrna iz mahune)
3)Čišćenje zrna
4)Istovar zrna u kamion ili prikolicu
 
D

DADAC

Guest
ma super, jedino kaj takav kombajn košta 400000 eura, tak da mi treba jedno tri dana da podignem lovu i idem ga kupit!
jesi pajdo!!!!!!!! 400 000 lipa je proračun za to. starog maseja brdskog, 1,8 m zahvata i manje, poštelat ga i to je to.
prooblem je kaj u mome kraju i zavičaju kombajneri nemaju blage veze kak bi to napravili, skida se soja i grašak tu i tam, al nije lom njima problem, tak i tak se melje dalje.... :scratch
 

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,431
Grah je specifičan što se tiče loma zrna.Od svih mahunarki ima najosjetljivije zrno.Kombajnirao sam i soju,bob,lupinu stočni grašaki i lom je bio zanemariv.Grah čučavac krupni šareni nema teorije kombajnirati bez velikog loma. Jedino je lom bio zadovoljavajući u zakorovljenom grahu po oblačnom vremenu .Kod čučavca iliti ležaka velik je problem niske mahune pa dolazi do presjecanja mahune komb. kosom što stvara velike gubitke.Možda bi kombajn s aksijalnim bubnjem bio rješenje problema.
 
D

DADAC

Guest
aksijalni???? kak to zgleda?
Ja sam već i smislil nadogradnju na kombaj, trebalo bi napravit raketice koje bi podigle i usmjerile grah (i tak se sije u redove), ali sama vršidba je problem!!!
 

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,431
Jedan uzdužni bubanj i nema slamotrese.CASE je najviše radio na takvim kombajnima.Ima ga član axial ali tu nešto nije aktivan.Na novom forumu je pod imenom fidelito_On ga je nabavio zbog kukuruza kokičara jer manje lomi zrno nego klasični kombajni.
 

maslačak65

Novi član
Tu od
21 Tra 2020
Poruka
25
Probao bi vršiti grah sa MF31, zna li tko koje preinake su nužne za vršenje, čupao bi ga ručno, pustio da se prosuši i onda ubacivao u kombajn. Dali je tko probavao?
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,073
Ja sam probao ali nije dobro , mnogo lupa zrno.
Morao bi da se dosta spusti broj obrtaja bubnja , stavi korpa od kukuruza , udalji korpa , izbace transporteri ovršenog zrna. To je ono što bih ja uradio za početak i onda dalje prepravke radio po dobijenim rezultatima .
 

maslačak65

Novi član
Tu od
21 Tra 2020
Poruka
25
Kolike bi trebale biti rupe u sitima? kombajn bi preuređivao da bude samo za grah, koliki je postotak loma? Grah je fino krenuo bez obzira na loše vrijeme, jedino možda bude malo više koštana.
 

Sremac1

Aktivni član
Tu od
13 Stu 2017
Poruka
291
Ako vas zanima uskoro će biti za prodaju jedan kombajn za grah. S njim se radi 10 godina grah. Znaci provjerno radi dobro , nema loma zrna 0%. Pick up sistem. Mali Claas kombajn.
 

JosipM176

Novi član
Tu od
28 Stu 2021
Poruka
27
Dali prodaje netko vršilicu ili kombajn za grah.
Ili ako netko ima koji savijet za izradu vršilice? 🌱
 

Najnoviji postovi

Na vrh