• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

kosilica Alpina

verboncic

Novi član
Tu od
9 Lip 2012
Poruka
26
Pozdrav
Imam kosilicu Alpina motori Franko
kosilica je bocna i ide zamnom,kotaci zeljezni i stara je nekih 40-etak godina.
Pame zanima dali ima ko kakve djelove od tih kosilica
jer je nesto njezino vise tesko nabaviti.
 

Prilozi

  • P4080103.jpg
    P4080103.jpg
    80 KB · Pregleda: 1,210
  • P4080104.jpg
    P4080104.jpg
    80.2 KB · Pregleda: 660

verboncic

Novi član
Tu od
9 Lip 2012
Poruka
26
Istina da,ali ja sam stavio gumu s felgom 10 od starog minija lakse se vozi i manje lomi ruke dok radim s njom...manje vibracija.
Kosilica je odlicna,samo steta sta nema djelova za nju...cesalj,dolnji zubi to je nemoguce naci vise
Zato trazim ko ima kakve djelove njezine da se slobodno javi
 

Kosjerac

Član
Tu od
1 Lis 2010
Poruka
167
Jbg letos na otpadu bile dve takve kosilice, stajale 10-tak dana i niko nije bio zaintresovan i otišle dalje u topionicu. Ako bude šta javljam a za prevoz nekako ćemo se snaći. Poz.
 

Vrbno

Član
Tu od
1 Ožu 2014
Poruka
84
Pogledaj na slovenskom oglasniku ih ima i ispravnih i za dijelove, cijene suok za takve vrstu stroja! Bolha.com kosilnica alpina export
:drink:
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,493
Alpina / BC

Trava je narasla pa treba pripremiti malu Alpinu za velike poslove košnje. To je jedan stariji model koji je nabavljen davne "75 godine, i to polovna. Još uvijek je u funkciji uz redovno održavanje. Nekada je bila korištena za košnju trave za sijeno (pet komada goveda). Sada se koristi za manju košnju okućnice.
qg7a1iaeox86wiek28lo.jpg


pl0jzuksfggcocor3pnm.jpg
 
Posljednje uređivanje:

StricVujc

Član
Tu od
1 Tra 2010
Poruka
837
Ovo je već visokosofisticirana zvijerka :icon_biggrin:
da li znaš šta o Alpini Export iz '71.? Na jedan kotač, uspio sam pokrenuti jednu takvu prošli tjedan, problem s paljenjem je bio. Sad još samo kaplje ulje na štiftu od kuplunga, budem poslikao to pa stavim slike večeras. Prema shemi koju je dao Pjero taj štift nema nikakve gumice koja bi dihtala, a ulazi u getribu okomito odozdo, mislim da budem danas skinuo motor s getribe da vidim kak to točno iznutra izgleda.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,493
Da, da ! Jako lagana za radit s njom. Prilično jednostavna a funkcionalna. Nema brzine pa onda ni kvačilo. Ima dvije komande koje funkcioniraju na principu uzubljenja. Znači ima jednu brzinu ali bez kvačila. Kad su stisnute obadvije komande stoji, kad se otpusti desna (uzubljuje i kreće), a kad se otpusti lijeva (uključuje se pogon kose). Da naravno ima i gas ! Stara je cca 50 godina, negdje kao i ova Export. Takvu sam vidio ali nisam upoznat sa detaljima. To što ti pušta ulje na ulazu poluge kvačila u mjenjač. Sa godinama se pojede (malo poluga, malo rupa), možda ima o - ring (pa se potrošio ili ispao), treba vidjeti pa onda tražiti riješenje. :(wasntme):
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,493
Alpina / BC

Danas izmjenjeno ulje (vidi se na slici do kuda), napravljen probni rad, kosi visoku travu i manju šikaru !
hn92a528g5rkus2aji38.jpg


siwqxr37ocmf0ceapad.jpg


8czl6euc7ymx9fbsrz.jpg
 
Posljednje uređivanje:

StricVujc

Član
Tu od
1 Tra 2010
Poruka
837
čovječe pa ta tvoja zvijer odsjeca i manja stabla :eek:
Danas je kolega preuzeo svoju Alpinu od mene i vozili smo ju po cesti kroz čitavo mjesto, da nas čim više ljudi vidi, ali ko za vraga nikoga na dvorištima, sakrili se od olujnog vjetra :icon_biggrin:

Brgud, kad u radu platinskog paljenja dolazi do smetnji u radu tv-a koji je razlog tome? Pretpostavljam da možda kondenzator ne sprječava iskrenje? Dok radi susjed s svojom motorkom onda je kod mene dosta smetnji, a dok radi ova Alpina onda isto ima ali malo smetnji.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,493
Da stvarno prava zvijer (s obzirom na svoje godine rada u jako teškim uvjetima). U prethodnom postu kod opisa njezinih mogućnosti (mislio sam napisati da kosi veliku travu i "malu šumu"), ali sam malo smanjio doživljaj i napisao "manju šikaru", bez pretjerivanja. :(devil):
Što se tiče TV smetnji kad u blizini radi neki takav ili sličan stroj, ("nemam pojma"). Vjerojatno se to događa zbog djelomične neispravnosti elemenata koji ukupno proizvode iskru ?:icon_scratch:
Ili možda proizvedena iskra (koja je po svojoj voltaži dosta velika, neznam kolika), stvara se elektro magnetsko polje koje ometa digitalni TV signal ?
Ali nema se potrebe zamarati time ako stroj radi relativno dobro, da može zadovoljiti potrebe za koje je namijenjen. Isto se kod mene događa kad dolazi poštar sa APN ?
Kolika je voltaža iskre na tim mali motorima :icon_question:?
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Stavi na navoj onaj mali na vrhu onu metalnu kapicu kaj se usarafi i kupi lulicu za takav spoj i nebu smetnji vise na tv-u.
Stariji tipovi tih motora do negdje 87 su imali 6V paljenje dok noviji imaju 12V.
Vanjska bobina ima 12V
Unutarnja bobina ima 6V.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,393
Za blokiranje radio smetnji trebaš nekoliko stvari:
- otporni VN kabel,
- otpornik u lulici s metalnim oklopom
- svječicu s otpornikom

Najjednostavnije ti je probati najti svječicu s otpornikom. Ako je Bosna, onda ima oznaku R u nazivu. Npr.: F65P ... s otporom se zove F65PR

Loš kondenzator također uzrokuje smetnje, radi iskrenja na platinama, pa i to može urokovati smetnje, a i slabiju iskru.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,802
Nekad smo to blokada zvali i to je obično rikavalo i stvaralo probleme.
Spoji kabel direktno (kak sam ja na onoj MIO), a susedi dek si lasi puču :(giggle):
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,493
Da li je možda netko, negdje vidio ovakav krburator ? Radi se o kosilici Rapid sa motorom Mag - 75838, 258 cm 3. Krburator Mag - guriner.:icon_lol:

oI2fg0n.jpg


f0GYSgf.jpg
 

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,748
Da nije Gurtner rasplinjač. A ako je, dijelovi su knap.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,493
Je, je Gurtner, točno na mijestu slova "t" je ona opruga koja drži čašicu.:icon_twisted:
 
Na vrh