• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kosilica radi neravnomjerno - molim savjet

bundyboy

Novi član
Tu od
4 Tra 2015
Poruka
8
Bok,

molio bih pomoć vezano za kosilicu. Kosilica je MTD 51 BO Thorx 35 OHV. kosilica je stara 4 godine i svake godine sam stavljao novo ulje..
eto danas, staro ulje ipustim, stavim novo ulje 10w40 od Ine jer mi je rečeno da nema potrebe trošiti lovu na ulja koja su baš namjenjena za kosilice, i da mogu staviti ulje 10w40 za auto... i tako sam radio i prošlih godina.
nakon toga sam ulio benzin iz kanistra (benzin star nekih 6mj.) . i eto probam upaliti - neće se upaliti... tek nakon par puta... i krene raditi ali nepravilno.

znači kosilica radi nepravilno kao da je ostalo vrlo malo benzina u spremniku. ono malo radi na full snazi, pa slabo, pa opet na full snazi i tako u krug...
i nakon 2-3 minute takvog rada kosilica se je sama ugasila....

probam je upaliti i neće se upaliti... pričekam par minuta i probam je ponovo upaliti i upali se i opet radi nepravilno par minuta i ugasi se sama....

onda sam stavio novu sviječicu ali situacija je ostala ista.

filter za zrak je čist, nije nešto zmazan.

slike:

img

img

img

http://prntscr.com/6pdtts

http://prntscr.com/6pdub8

http://prntscr.com/6pdvt7

što bi mogao biti problem ?

što vi mislite koji je uzrok tome da radi nepravilno i da se sama ugasi ?

benzin koji je star 6mj. ili nešto drugo ? što bi mogao napraviit, očistit ili ?

gdje se nalazi dizna i kak izgleda ?

hvala :(angel):

Posljednje uređivanje od moderatora:

bundyboy

Novi član
Tu od
4 Tra 2015
Poruka
8
a kak točno izgleda dizna ?

i s čime smijem očistiti diznu ?

hvala :(y):

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Skineš rasplinjač dolje, odšerafiš ovu šalicu na dnu i to sve isperi, a dizna ti je ovo što se vidi mesingano na drugoj slici i nalazi se u sredini plovka. U biti najbolji je čistač kočnica u spreju, s njim se mogu isprat svi kanalići u rasplinjaču.

bundyboy

Novi član
Tu od
4 Tra 2015
Poruka
8
odlično. onda to sutra skinem i očistim, nadam se da će tada raditi.

hvala :(angel):

Sini

Član
Tu od
20 Ožu 2011
Poruka
65
Pozdrav!

Problem kod svih tih malih kosilica stvara nečistoća i voda u benzinu. Preko zime od vode na dnu čašice karburatora nastane sloj hrđe. Na proljeće čovjek nalije benzin,pokrene motor,a hrđa i nećistoća se od vibracija odvoje od dna čašice i zaštopaju dizu. Već godinama mi ljudi u ovo vrijeme kada počinje sezona košnje dovoze kosilice i flakserice na popravak, a uzrok je navedeni u 90% slučajeva. Popravak se svodi na čišćenje karburatora i to ponajprije šmirglanjem hrđe i ispiranjem,te čišćenjem otvora dize. Tako i u ovom slučaju smeće i hrđa blokiraju protok kroz dizu karburatora.Potrebno je skinuti i očistiti karburator pazeći na položaj poluga i opruga regulatora obrtaja.:icon_thumright:

bundyboy

Novi član
Tu od
4 Tra 2015
Poruka
8
sad idem očistiti diznu, pa se nadam da će raditi sve ok.

molio bih ako mi možete reći ako nebu opet radilo, dali se dizna doista treba očistiti ultrazvučno ?

hvala

Edit:
samo da javim da nažalost nisam uspio.

rastavim karburator i unutar njega je dizna koja se neda izvaditi.... i onda sam s iglom lagano čistio, puhao, i na kraju s vodom čistio i gledam kako jednoliko kapa iz dizne.... i nigdje nije zaštopano. svugdje voda ide normalno... sve sam posušio, pobrisao, vrario nazad ali stanje je isto ostalo... opet radi nepravilno i ugasi se nakon minutu dvije rada....

pa po nekoj logici izgleda da nisam dovoljno dobro očistio ili ?

hvala

Posljednje uređivanje od moderatora:

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Čim se ona zaletava znači da ima manjka goriva te ju regulator cijelo vrijeme "ispravlja" a to se manifestira tim promjenama okretaja.
Sa vodom se ne čisti rasplinjač. To su poprilično jednostavni rasplinjači za čišćenje i carb cleaner je tu dovoljan. Sa njime pod tlakom protjeraš sve kanale koje vidiš.
Sve vuče na to jer su to poznate posljedice zimskog sna.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Jel to čudo od kosilice ima pipu za otvaranje goriva kod rezervara?
Ili neko sito fino na ulazu goriva u fergazer?

bundyboy

Novi član
Tu od
4 Tra 2015
Poruka
8
Čim se ona zaletava znači da ima manjka goriva te ju regulator cijelo vrijeme "ispravlja" a to se manifestira tim promjenama okretaja.
Sa vodom se ne čisti rasplinjač. To su poprilično jednostavni rasplinjači za čišćenje i carb cleaner je tu dovoljan. Sa njime pod tlakom protjeraš sve kanale koje vidiš.
Sve vuče na to jer su to poznate posljedice zimskog sna.

Jel to čudo od kosilice ima pipu za otvaranje goriva kod rezervara?
Ili neko sito fino na ulazu goriva u fergazer?

hodor, ma s vodom sam želio samo vidjeti dali je prolaznost moguća....
regulator cijelo vrijeme se kreće ljevo desno jer ispravlja....
a kompresor ili sl. tome nažalost nemam. morati ću onda odnijeti nekome da to propuše.

oficir, nema pipu

hvala svima na dobroj volji :(y):

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Samo briggs serije 9 i 10(u narodu poznati kao 3.5ks) imaju membrane. Ja neznam za niti jedan drugi.
Kak se ponaša iglica nad plovkom, jel slobodna u svom ležištu?

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Izbaci to staro gorivo obavezno i sipaj sveze i probaj bez filtera za vazduh kako ce raditi.I kod mene malo zeza i neravnomernije radi kosacica ali je tek kupljena polovna i duze vremena stajala ali se negasi .Oprugica od regulatora nekad se istegne pa pravi probleme isto .Zato ja palim vecinom sve masine bar mesecno da malo odrade i nikad problema dosad i neostavljam staro gorivo u rezervoaru.

jozha25

Novi član
Tu od
1 Lip 2012
Poruka
22
ja bih rekao da ona negdje vuce zraka, imao sam slican problem s slicnom kosilicom...

kad upali, probaj s prstom tamo u filteru zraka blokirati prolaz pa vidi da li ce tad poceti raditi normalno....

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Može i to biti. Mogla bi samo uvlačiti zrak na prirubnici između motora i rasplinjača. Eventualno probati kad još uvijek radi poprskati to područje npr WD40 i promatrati promjene. Puštati može na spoju šalice i rasplinjača ona brtva se možda deformirala. Ne poznam baš toliko gore spomenutog kineza, ali znam da kod jedne serije briggsa dolazi do deformacije kučišta filtera zraka pa je jako teško napumpati gorivo. Al s obzirom da je kosilica dugo stajala i vjerojatno je do posljednjeg normalno radila pretostavljam da je samo zaštopana.

edit:
Bundyboy, pretpostavljam da si prilikom čišćenja isčupao onaj crni plastični čep koji se vidi na rasplinjaču....

Posljednje uređivanje:

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
I meni je jednom tako bilo ali mi je bio onaj regulator malo zapekao pa je štekao od stajanja,poprskao ga WD-om i bilo je ok.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Da li si možda što dirao oko regulatora gasa ili oko polugica i opruga mehanizna za dodavanje gasa.:confused:

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Ne,samo sam našpricao i malo razradio i bilo je dobro. Bit će da sam je zeznuo ujesen kada sam je prao a nisam dovoljno posušio pa ostalo vlage.

Na vrh