• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOZARSTVO

  • Temu pokrenuo KRESO
  • Datum prvog posta

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Ja sam danas svoje jariće odvojila stavila sam im sjeno, paletiranu hranu tek jednu šaku i frišku vodu.Sijeno su imali i dosada a ostalo proučavaju i probaju baš su slatki tako radoznali.Gabro kako ti to čistiš štalu ja čistm svaki tjedan i uvijek im je suho. Muž mi se ruga i kaže da se prije ispod koza čistilo jednom godišnje.

A zavisi od vrimena,zimi držim deblji gnjoj da bude toplije a onda kad glavom počnem udarat u grede onda vadim van,liti je tanji onda čistim češče,otprilike to ispada 4-5 puta godišnje. Moram napomenut da je štala privremeno napravljena a stoji več 4 godine,sjeverni zid je usjek u stini,a ostala tri daske i pod je zemlja ali iman sriču šta nigdje ne podvire voda,večina vode je njihova mokrača,stvori se jedan sloj koji blokira protok mokrače i to mi je problem. Odlučim li se ovim dalje bavit u planu je jedna normalnija štala sa uređenim sjevernim zidom niveliranim podom i povišenim krovištem za spremanje trave i par boxova da mogu upravit kozama,ali to su sve planovi bitno mi je da sam uspio zainteresirat sina bar za kozletinu na ražnju pa sad i njemu interesantno izgleda uzgajat koze za vlastitu upotrebu. Rekli bi slijepci vidit će mo!!!
 

Tessa

Član
Tu od
2 Velj 2015
Poruka
74
Moja štala je cijela betonska ima lagani nagib na jednu stranu gdje cijelom dužinom ima kanal u koji se cijedi mokrača.Podijeljena je u dva dijela koja kad se ojare metalnih rešetkastim vratima podjelim u dva boksa ili prostor za jariće. U svakoj prostoriji imam jasle u koje stanu po dvije bale sijena.Imam još jednu pomoćnu prostoriju u koju privremeno smjestim treću kozu koja se jari zadnja.
 

Liza

Član
Tu od
21 Lis 2014
Poruka
201
Dobro je, krenulo je... ojarila se koza, mali placu, a njoj nije islo mlijeko iako je vime puno. Ni kad sam probala must.
Ali ok, u medjuvremenu je krenulo, sad je valjda ok.

Ja sam se malo uspanicila, prvi put mi je :)
Izbacila je posteljicu, sad je valjda sve ok
 

Liza

Član
Tu od
21 Lis 2014
Poruka
201
A bas :icon_scratch:
Trebam sad jos sto napravit ili da ih pustim na miru i samo obidjem katkad?
Koza mi izgleda ok, pije, jede, pa se po tome ravnam.
Jel im trebam ostaviti svjetlo nocas?
 

metuzalem

Član
Tu od
23 Tra 2013
Poruka
236
vjerovatno je koza nalila puno vime...ako jarići ne posisaju sve,a nemogu nikako prvih dan dva,treba višak izmust da se koza ne muči a i da proizvodi novo mliko
 

Liza

Član
Tu od
21 Lis 2014
Poruka
201
Onda odlicno, cijela je stala uznemirena, zecica se ljuti, bojim se da ne pobije mlade.

A je me krenulo... prije 10 dana 6 zečića, danas 25 pacica i sad 2 kozice curice yesss :cool2:
 

Liza

Član
Tu od
21 Lis 2014
Poruka
201
Bas sve odjednom, samo trcim od jednih do drugih :)
A kozica je prava, danas tocno 150. dan
 

maja

Član
Tu od
8 Ožu 2014
Poruka
54
da vas pitam, 13.02 koza se ojarila... ali još uvijek ima krvav iscjedak, da napomenem da je izbacila posteljicu i sve, ali prljav joj je rep i stražnjica, onak sve sljepljeno i od tog krvavog iscjedka, dali je to normalno???? :mur:
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
To se jare izleglo prekjučer? ako je onda je to koliko toliko normalno prvih par dana dok ne očvrsnu kosti,jedino ako nije nešto slomjeno!
 

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,820
Znaci nisu (labave) i cvrsto stoje gore i osluskuje s njima.
Ako je tako onda je to vjerovatno prolazno ili se ozljedio pri porodu.
 

Najnoviji postovi

Na vrh