• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOZARSTVO

  • Temu pokrenuo KRESO
  • Datum prvog posta

maja

Član
Tu od
8 Ožu 2014
Poruka
54
Matooooo, careeee.. pita te moj svekro jel uzimaš u mađi mekinje, iliti posije, znaš li možda cijenu? Kako životinjice???
 

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,820
Bok majo!!!
Nekupujem posije u Madjarskoj pa tako neznam ni cjenu.
Posijem tritikal,jecam i zob tako da mi posije nije potrebno.
Jel ti bio svekar po smjesu u madjarskoj?
Hvala na pitanju,zivotinjice su dobro sretne su sad kad su vani na lijepom vremenu,jarici trce i skacu ko da su na federima.
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Amo vi sa iskustvom odbijanja kozlića,ja sam ovu godinu prvi put odbio kozliće prije nego inače (prije sam ih držao 2 miseca i pod nož) stari su od 15-25 dana i sad mi se čini da mi slabo jedu na čuču ili ti ga dudu ovo je drugi dan kako su na čuči oče li oni počet jest ili ću imat problema pogotovo imam problem sa dva komada oni nikako na čuču?
A ona dva janjčića šta su jučer došli sisaju čuču ko ludi!!:(rofl):
 

strongboyy

Član
Tu od
2 Stu 2010
Poruka
389
Ima neka mogučnost da dobije mljeko neka inekcija to sam čuo ali nisam nikad dolazio u kontakt sa tim,ali sve je to već problem,kozu utovi i zakolji mislim da ti je to najbolje a jarića odgoji na čuču ili nabavi kozu pod mlikom muzi i hrani kozlića neznam zašto držiš kozu,po tome ravnaj buduče korake.
interesantno je da sve tri koze koje su se ojarile nemaju mleka...ili sasvim malo. do duse,jarici su dobri... vec igraju :)...pokusavao sam da im dam zamjenicu preko cucle,al nece ni da cuju... ne vloe da sisaju ...sisaju samo od majke...ili gde dovate sisu hehe:(rofl):
evo cele zime su samo na seno i mleveno zito...zatvorene u staji... mozda su dva ili tri puta izasli pre jarenja,sa stadom ovaca kad je bilo vreme lepo...da nije da nemaju mleko zbog toga sto ne idu na ispashu...kod veterinara nisam bio josh...
evo neku slikicu ;)


jedno je uginulo od prve koze...tako da sada imam 4 jarica. imam jos jednu kozu.ta ce se jariti za mesec dana mozda...posto se ponovo parila al nisam zapisao datum....
svima je otac alpinac ;)
 
Posljednje uređivanje:

Tessa

Član
Tu od
2 Velj 2015
Poruka
74
Zašto ne pokušate odvojiti jariće od koza ns par sati.Ja sam isto mislila da moja koza nema mljeko. Odvojila sam jarića preko noći ujutro je bilo toliko mlijeka da nije dala dojiti.Kad su jarici s kozom oni neprestano doje pa se čini da nema mlijeka a zapravo ima.Ne čine se jarići tako jadni pa vjerojatno ima mlijeka. Probajte ih odvojiti pa ćete vidjeti.
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Ne mora koza odma napunit puno vime bitno je da kozlići imaju dosta može ona kasnije dignut kolićinu mlika!

A šta je sa mojim pitanjcem?
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
@strongboyy moja koza je ojarila jedno jare 13.12.2014 i sisalo je do 13.02.2015. Vime je bilo uvijek prazno tako da sam se brinuo dali će biti mlijeka. 14.02.2015. je vime izgledalo kao da će pući i bilo je skoro 2 l mlijeka. Od tada daje oko 2,5 l mlijeka svaki dan - ovisno od hrane. Dakle mali je stalno sisao i sa 2 mj. je bio težak 22 kg. Tako da i tvoja koza vjerojatno ima mlijeka dovoljno za jariće.

Da li koze smiju jesti imelu. Ja dao svojima i jedu da se dave.
 

Tessa

Član
Tu od
2 Velj 2015
Poruka
74
Ne mora koza odma napunit puno vime bitno je da kozlići imaju dosta može ona kasnije dignut kolićinu mlika!

A šta je sa mojim pitanjcem?

Ja kad svoje jariće odbijam najprije im dajem 4-5 dana friško pomuženo kozje mlijeko i onda ga par dana mješam sa zamjenicom.Triba biti uporan. U početku se stvarno namučim ali ide.Prošle godine iako sam se trudila jedno nisam uspjela naučiti na dudu i vratila sam ga pod kozu. Ove godine je išlo bolje najviše vrimena izgubim dok im uvalim dudu u usta prvih dana.Ali kad osjete kozje mlijeko počnu papiti.Poslje par dana kad se naviknu na dudu i zamjenicu tamane.
 

Liza

Član
Tu od
21 Lis 2014
Poruka
201
Gabro, koliko cesto ih treba hraniti tako male?

Btw. moje dvije kozice curice, kad sam pogledala nakon sto me prosla panika - dva jarcica :(blush):

91kqpc.jpg
 
Posljednje uređivanje:

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
A bilo bi dobro 3 puta dnevno,ja nemogu pa ih hranim 2 puta,evo jutros opet problem sa tri kozlića neče da piju na dudu,jedan posebno onda sam stavio teću sa vodom i vidim da taj isti pije vodu ko lud popodne ču njih tri pustit pod koze,strah me da mi ne krepaju sad pri kraju a probat ču ulit u jednu teću i mliko možda ga neki budu i tako pili.
 

mudric

Član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
120
Prvih nekoliko dana 5 puta dnevno hraniti jariće da li na cuclu ili puštati kozu jer oni vrlo malu količinu mlijeka posisaju,
 

Liza

Član
Tu od
21 Lis 2014
Poruka
201
A jadnici mali, vrati ih, nek papaju :)
Ovi moji su 9 dana danas i vidim sisaju svaki cas, osim kad mama izadje na pasu. Danas je prvi put izasla, a oni se skupili u kut i pomakli se nisu dok se nije vratila.
Pretpostavljam da ona sad smije na pasu?
Do danas nije htjela van.
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Pomoć molim.
1 - ponedjeljak i utorak koza skače po jarici kao da traži jarca, mlijeka ima 1,5 l + 1 l,
2 - utorak sam im dao u večer imelu da jedu i dosta su pojele, mlijeko 1,5 l + 1 l,
3 - srijeda ima proljev i leži u kutu, slabo jede, mlijeko 1,5 l + 0,2 l,
4 - četvrtak, tj. danas se normalno ponaša, ali je sijeno u jaslama, znači malo su jele - skoro ništa i vide se tragovi priljeva, ali ne znam dali je prestao, a mlijeka samo 0,2 l u jutro kada je davala 1,5 l. Nisu pojele ni smjesu koju pojedu odmah čim dobiju.
Jučer sam ih pustio van pred veče i normalno su se ponašale.
Kakva su vaša iskustva?

Išao sam gledati jarca da kupim, čovjek ima više koza i tri jarca, nekoliko koza i 2 jarca šepaju, vlasnik kaže da im je rezao papke i da zbog toga šepaju, te da im papke prska sperejom koji je kupio kod veterinara. Ja sam kozi i jarici rezao papke prema naputku vas kolega forumaša i nisu šepale. Nije i jasno da šepaju kod čovjeka koji ima stado i iskustvo, a ja rezao prvi puta u životu i ponašaju se normalno?
 

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,820
Sa imelom ih nisam nikad hranio tako da neznam kako ona jtjece na probavu ali moze biti do toga?
Obavezno joj daj da jede sjeno i zob bez kukuruza,,,,

Sto se tice sepanja to nije od orezivanja papaka,treba biti oprezan jer je moguce da je njegovo stado ima sepavost ili neku drugu bolest konu bi ti mogao prenijet na svoje.
Ja sam jednom kupio jarcica starog 7mj. on je uredno oplodio mone koze a nekon nekoliko mjeseci poceo je sepat na prednje noge pa kasnije i klecat.
Papci su mu se poceli deformirat i tu je bio njegov kraj.
Jarac je najvjerovatnije bio krizan u bliskom sroctvu te se je to tamo odrazilo na njega,,,
Sto je bila najveca steta on je te svoje genetske poremecaje preneo na svu jarad osim jednog mozes mislit kako mi je bilo,,,,
Zato pazi sta kupujes i budi oprezan i nevjeruj pricama ljudi kad idu nesta prodat presute neke stvari koje tebe kasnije kostaju!
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Ma radio sam kod mene u voćnjaku i došao je jedan čovjek sa kozama i rekao da u zimi svojima daje imelu, pa sam i ja htio svoje počastiti sa zelenilom.
Za što je izgubila mlijeko jučer po podne i jutros kada nije jela imelu?

Što se tiče jarca - ovog ne kupujem.
 

Najnoviji postovi

Na vrh