• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOZARSTVO

  • Temu pokrenuo KRESO
  • Datum prvog posta

Putinica

Novi član
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
21
Lepi su. Mi smo danas prvi put izveli iz štale na pašu :) naša nedavno napadnuta koza
 

Prilozi

  • IMG_20190324_142830.jpg
    IMG_20190324_142830.jpg
    219.7 KB · Pregleda: 19

Putinica

Novi član
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
21
Društvo, gde ste nestali? Nestrpljivo čekamo jarenje, kod nas je milina koze pasu u dvorištu, naše malo detence trčkara, zaista nema lepšeg prizora.
 

Putinica

Novi član
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
21
Još lepih vesti 😀 ojarila nam se mlada kozica, prošlogodišnje jare koze prvojarke. 2 čuljava jareta, muško i žensko.
 

Putinica

Novi član
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
21
Steta sto ova tema "pauzira". Elem imam i dobrih i losih vesti.
Dobra je ta da se i druga mlada kozica ojarila 21.maja iako prvojarka takodje ojarila 2 komada, musko i zensko. Jedno culjavo,jedno normalnih usiju. Jedno je prihvatila doji ga i pazi,a ovo drugo nece u svojoj blizini kao da nije njeno. Moramo da kozu drzimo da bi jare sisalo. Pokusala sam veceras da jare hranim na cuclu medjutim nije htelo. To tako nece ici na duze staze.
Od 6 jarica ukupno 3 culjava.A culjavost je kod koza nepozeljna osobina, zar ne? Prvojarke obe je oplodio neki dosta mlad jarac alpinac verujem ne narocitog kvaliteta. Drugojarka je bila kod drugog, starijeg jarca, i njeni jarici nisu culjavi. Mada je to verovatno do genetike a ne starosti jarca.
Mislim da cemo jarice sve prodati,pogotovo ove culjave. A dobicemo jos jedno divno zensko jare koje cemo ostaviti za priplod.
 

Putinica

Novi član
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
21
Citala sam takve tvrdnje vise puta, i na ovom i na slicnim forumima,da takvo potomstvo,sa kratkim usima nije za dalji rasplod.
 

Zivina19

Član
Tu od
9 Velj 2019
Poruka
171
Ja sam od dve koze dobio 5oro jaradi. 3 culjava i 2 obicna. Jedno zensko i 4 muska. To zensko sam planirao da ostavim za priplod
 

Putinica

Novi član
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
21
Nazalost, tako je ocigledno da ovo jare koje je majka odbacila zaostaje u razvoju zbog male kolicine mleka koje uspe da dobije :( prosto, ona to jare nece u svojoj blizini, tuce je rogovima.
Pokusala sam sa flasicom,ne vredi. Gurala sam joj njuskicu u posudu sa prekrupom, ne vredi ni to.
 

Dexa995

Novi član
Tu od
27 Lis 2019
Poruka
1
Postovanje novi sam clan.iz vojvodine sam.imam 4 alpinske koze i pocetnik sam u tom poslu.problem mi je sto sam samo kod jedne koze do sad primetio da je trazila jarca ali i to sam propustio jer nisam skroz aiguran da je trazila jarca ali odmah sutra sam shvatio da jeste al trazice opet.da li moze neko da mi objasni malo bolje sta se desava kod koze kad trazi jarca da li ima nekih drugih promena osim nenormalnog meketanja.hvala
 

Zivina19

Član
Tu od
9 Velj 2019
Poruka
171
Koliko ja znam koze neprestano mekecu kad su u estrusu. To traje oko 2-3 jana. Za to vreme dolazi do smanjenja kolicine mleka. To iz iskustva znam. Al najbolje ti je da dovedes jarca i neka ga sa njima. Tad ce sve 4 traziti u priblizno vreme.
 

Zivina19

Član
Tu od
9 Velj 2019
Poruka
171
Treba mi savet nekog iskusnog odgajivaca koza. Posto imam kozu i ovogodisnje zenko jare planiram da im dovedem jarca. Jos nisu bile u teranju, bar ja nisam primetio. Kad ga budem doveo koliko otprilike dana ce proci dok ne udju u teranje jer jarac nece dugo biti kod mene? Hvala
 

Putinica

Novi član
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
21
Zdravo svima,dugo me nije bilo ovde a ima i puno novosti. Neke koze i jarice smo prodali, tako da sada imamo jednu staru kozu alpinu i njenu cerku, crnu. Obe su, trebalo bi,sjarene. Ova mlada cini nam se vec polako spusta vime.
Ako se neko seca pisala Sam ovde o kozi koju su napali psi, iako se cinilo da se oporavila nazalost to se zakomplikovalo nije mogla normalno da guta,pljuvala je svu zob koju pojede i gusila se, bilo je mucno gledati i morala je na klanje :(
 

Zivina19

Član
Tu od
9 Velj 2019
Poruka
171
Pozdrav putinice bas mi je zao. I ja sam moju stariju kozu morao prodati jer je pocela da divlja. Ostale su mi njene 2 cerke(jedna od proslog i jedna od preproslog jarenja). Jedna je 2.5 meseca sjarenaova druga mladja mesec ipo. Tako da se nadam da su obe sjarene.
 

marta

Novi član
Tu od
1 Tra 2015
Poruka
6
Treba mi savjet, koza mi se jučer ojarila, sve je dobro prošlo, samo je problem što nije nalila mlijeko prije jarenja, a mlijeka nema ni sad, zanima me u čemu je problem i šta da joj dam da se to popravi
 

Zivina19

Član
Tu od
9 Velj 2019
Poruka
171
Da se nije pre vrememena ojarila? Koje joj je jarenje po redu? Kakvo joj je uopste vime ako ga ima?
 

Zivina19

Član
Tu od
9 Velj 2019
Poruka
171
Najpre bi trebalo videti da li ima kolostruma bar malo kako bi dali jaretu/jaradima. Najbolje bi bilo zvati veterinara da joj da za spustanje tj proizvodnju mleka. Slican problem su moji baba i deda imali sa ovcom. Ojagnjila se al nije imala ni trunku mleka. Davane su joj nekakve inekcije al nista nije uspelo.
 
Na vrh