Pozdrav i tebi i dobrodosla na forum!
Ovim putem pozdravljam i cijelu "staru" ekipu. Malo mi je zao sto je tema stagnirala...no svi smo se nekuda razisli. I sam ponekad kontaktiram iskusnije kolege putem inboxa "na brzinu". Nastojati cu to promijeniti.
Vidim da ti je vec muznja uspjela i kolega @mudroser je zaista bio detaljan u objasnjenju. Neke od opisanih detalja i sam implementiram. Ima jedan koji sam procitao i ne koristim..no o tome kasnije.
Koze sam upoznao kao vrlo inteligentne zivotinje i tesko ih se moze prevariti u mnogocemu..pa i u muznji. Samo navika, povjerenje i dobar odnos prema zivotinji. Moje su i mazene..kao i potomstvo..no to ima posljedicu da ne mogu jarice rjesavati...kao sto sam vec vise puta pisao na temi. Kolega @gabro, kojeg ovim putem pozdravljam mi je dao dobar savjet..i to sada funkcionira.
Kada imas problema sa muznjom..pokusaj slijedece : Lijevu sisu koze muzi sa njene desne strane i desnu sisu koze muzi sa njene lijeve strane. Dakle, muzes suprotnu sisu od strane gdje se nalazis pri muznji koze. Ovo vrijedi ako muzes sa strane...odostraga to nije moguce.
Cesto koza dize onu nogu koja se sisa muze. Ako drzis posudu u ruci i usmjeris mlaz mlijeka u posudu..i koza digne nogu tada ti nece stati u posudu i nece uspjeti te ogrebati ili udariti po ruci. Uz ovo ide i savjet @mudrosera da se koza pritisne uz zid ili da ti netko asistira prilikom muznje.
Kod mene je situacija bila takva da sam sve morao uciniti sam..pa su zato i svakakve ideje, poput ove
dosle do izrazaja kao prakticno primjenjive.
O muznji "baba" i sl. je isto sve opisano. Zasto neki muzu tako da navlace sisu prema dolje? Zato sto cesto izgube snagu u podlakticnom misicu(stiskanje sise) i onda to nadoknaduju vucenjem prema dolje koristenci nadlakticni misic. Malo fizike...nemrem bez toga
Ovaj drugi nacin...nazovimo ga "povlacenje prema dolje" nije nikako slican jaretovom sisanju i ne vjerujem da je dobro jer koze odmah negativno reagiraju kada ih se tako muze.
Tebi zelim uspjesnu muznju i ako mozda pokusas gore navedeni trik napisi kako je uspjelo.
A sad na kraju i za kolegu @mudrosera malo fizike.
Dobronamjerno jer ne vjerujem da to radis..no pisem jer sam vidio sto sve ljudi rade pri muznji krava....a pozivaju se da su procitali na internetu. I meni to tvrde studosi,ali moraju to dokazati na papiru...a u staji je ipak druga prica.
Napisao sam da jedan tvoj navedeni detalj ne koristim...
...napisao si...citiram :
"Slobodno udarite gore svom snagom jer jarići ih tako nabijaju da neke koze se odvajaju od poda i ništa im ne smeta, pretpostavljam da im i paše."
SVOM SNAGOM? (naglasavanje...nije vikanje).
Mozda sam te krivo razumio...iako cu se referirati na ono sto pise. Vidio sam sto radi jare staro 3mj...cak starije...a pretpostavka znas sto je
Kolegica @ivika13 je zensko,pa njezin ...nazovimo "aperkat" nije te snage kao tvoj ili moj...no svakako je puno jaci nego kada jare od 3kg?? 5kg?? ukupne mase udari u vime (tebi ostavljam procijenjenu tezinu jareta) ili kolegica sa xy kg (necemo o kg od kolegice
...slazes se? ) kada bi udarila "aperkat" svom snagom .
Uz malo racunanja fizikalnih varijabli vrlo brzo bi dosli do rezultata..no uzmimo da je udarac covjeka enormno jaci. Vjerojatno za red velicine.
Zasto ti ovo pisem? Zato jer "instant generacija" koju sam imao prilike poducavati doslovno shvaca neke tehnicke detalje ma koliko oni nisu provedivi u praksi. Moras im klijestima vaditi pitanje "zasto" pri objasnjavanju i sretni smo kada to uspijemo. Zato ce netko ovo doslovno primjeniti bez kritickog razmisljanja ili tehnickog "zasto"...a rezultati...hmmm... umjesto ruku sam vidio,nazalost, i upotrebu noge.
Ponavljam...ne mislim da to primjenjujes,no pisem jer znam da niti ja nisam znao nista o nekim zivotinjama...a zbog panike, straha sto ce biti (pogledaj usporedne postove kod kolege @komera gdje ukucanin hrani istom hranom svinje i kozu...vjerujem u dobroj namjeri jer kolega radi) ili neznanja,a zeli se pomoci...i jos zivotinja kmeci....prosao si to zar ne?
I onda kopaj po "skrinji" za germom
To je ono sa babama i muznjom ili zatvoreni prostor. Iako sa -15 se ne slazem kod nekih mlijecnih pasmina..no nije tema niti je nemoguce.
I da ne mislis da ne izmuzujem koze...umjesto udaranja...stavim ruku odozdo na sise i pokusavam kopirati gurkanje jareta...dizem i spustam vime(vime ide gore-dolje) vecom brzinom desetak ili dvadesetak puta. Mlijeko se iz gornjeg dijela spusti i "izdoji" se kako kazu stariji...
Nadam se da me neces krivo razumjeti...nisam dosta dugo bio na forumu...pratim sto pisete,no propustao sam da i osobno sudjelujem u raspravama cesto zbog vremenskog ogranicenja. Uvijek sam otvoren za svaku komunikaciju i cijenim sto pises ovdje jer ocito imas iskustva i hvala sto ga dijelis sa svima nama.