Pozdrav drustvo! Igrom slucaja i ja zavrsila u kozarstvu, a kao totalni amater trebam nekoliko savjeta. Kupili smo 5 koza i 5 jarica (sanska) za pocetak pa cemo probat raditi sireve i tako... problem je sto uopce nismo znali na sto obratiti paznju prilikom kupnje pa smo se dobro zaje... (a s obzirom koliko su placene, dode mi da placem). Uglavnom, problemi su sljedeci: koze ne zele past travu (i dalje ne kuzim zasto), pustimo ih na pasnjak pun mlade trave, one odu leci na cestu i budu tamo cijeli dan (metar dalje od trave koju prakticki ni ne pogledaju). Kako ih natjerat da krenu to past, brstit grmlje i sl.? Nadalje jedna koza cica samu sebe. Samo jednu stranu i kad god dojim bude sve pocicano (malima neda ni blizu ali zato sama to rijesi). Sto napraviti s njom? Kako ju oduciti od toga? Imali kod njih veze tvrdoca vimena? Jedna ima tvrdo vime, ali ne nateceno nego kao da je kost unutra (ne znam kako opisati), od nje mlijeka ima minimalno, ali koliko god masirala vime, mazala onom masti protiv mastitisa, situacija se ne mijenja... Eto, za pocetak sam se dobro raspisala, ali to su mi sada najveci problemi, s ostalim se snalazim nekako. Svi savjeti su dobrodošli. Hvala!