• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOZARSTVO

  • Temu pokrenuo KRESO
  • Datum prvog posta

marta

Novi član
Tu od
1 Tra 2015
Poruka
6
3 joj je jarenje, nikad nije bilo problema uvijek je imala puno mlijeka, bilo je i sad malo, tako da su jarići mogli posisati kolostrum i to je to, sad im dajemo mliječnu zamjenicu, hvala zvati ćemo veterinara pa ćemo vidjeti dalje
 

marta

Novi član
Tu od
1 Tra 2015
Poruka
6
Zvali smo ga rekao je da ne može ništa učiniti, inekcije neće pomoći kao što ste i vi rekli. Pošto ima malo mlijeka u viđenu da probamo izmuziti ujutro i navečer i da masiramo vime pa možda mlijeko nadođe. Probati ćemo sve pa ćemo vidjeti, jel bi joj se mogli davati kakvi vitamini
 

Zivina19

Član
Tu od
9 Velj 2019
Poruka
171
Tako je najbolje. Mizi da bar malo proizvodi mleka. Daji joj lucerke od nje ce se povecati proizvodnja mleka. To je sto ja znam.
 

soko

Novi član
Tu od
10 Velj 2020
Poruka
2
Pozdrav svima, novi sam na ovom forumu ! Registraciju sam napravio jer mi treba par informacija od vase elite :D Naime zbog velike povrsine zemljista koju imam mota mi se glavom da krenem u kozarstvo. Radi se o povrsini od minimalno 5000 hektara gdje je 95% tezak,gotovo neprohodan,krsovit teren, gusto zarastao u grab, crni grab i jasen . Znaci toliko je zaraslo da nema sanse se provuc tuda a kamenja su takva da na nekim mjestima nema ni teoretske sanse za proc. Nadmorska visina je oko 900 m sa vrlo toplim ljetima kad temperature dostizu 34-35 a zimi do -15 . Naravno,zanima me uzgoj veceg broja koza zarad proizvodnje sira. Koze bi uveo iz francuske il njemacke ,starosti do 4 mjeseca.

Zanima me koju rasu da odaberem(sanska,alpina il srnasta) te kakav objekat da napravim za dugorocno 500 koza. Koje su prednosti i mane ova 3 tipa?
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,181
Za takav teren i uzgoj moj ti je prijedlog 700šarih bukovačkih koza najpogodnijih za proizvodnju jaradi za meso
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

soko

Novi član
Tu od
10 Velj 2020
Poruka
2
Nema na mesu neke ekonomske opravdanosti za tako veliko ulaganje. Da pojednostavimo do kraja, recite mi koja od ove 3 vrste moze podnijet najsuroviji teren? Pretpostavljam da sansku mozemo otpisati odmah tako da ostaje odabir između alpine i srnaste?
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

mrvica

Novi član
Tu od
31 Ožu 2020
Poruka
3
Pozdrav, zbog ove cijele situacije sa virusom i cinjenice da.cu ovo ljeto provesti kuci odlucio sam se kupiti kozu. Nasao sam u oglasima skoznu kozu (2,5 mjeseca skozna). Sutra je idem pogledati i zanima me na sta da obratim paznju kako bih obavio dobru kupovinu? Unaprije hvala na savjetima :)
 

DareVU

Novi član
Tu od
9 Ožu 2019
Poruka
4
Za potrebe kućanstva, sir, mlijeko, jaretina koje koze preporučate, sanska ili alpina ?
 

Kozel

Novi član
Tu od
1 Svi 2020
Poruka
1
Pozdrav drustvo! Igrom slucaja i ja zavrsila u kozarstvu, a kao totalni amater trebam nekoliko savjeta. Kupili smo 5 koza i 5 jarica (sanska) za pocetak pa cemo probat raditi sireve i tako... problem je sto uopce nismo znali na sto obratiti paznju prilikom kupnje pa smo se dobro zaje... (a s obzirom koliko su placene, dode mi da placem). Uglavnom, problemi su sljedeci: koze ne zele past travu (i dalje ne kuzim zasto), pustimo ih na pasnjak pun mlade trave, one odu leci na cestu i budu tamo cijeli dan (metar dalje od trave koju prakticki ni ne pogledaju). Kako ih natjerat da krenu to past, brstit grmlje i sl.? Nadalje jedna koza cica samu sebe. Samo jednu stranu i kad god dojim bude sve pocicano (malima neda ni blizu ali zato sama to rijesi). Sto napraviti s njom? Kako ju oduciti od toga? Imali kod njih veze tvrdoca vimena? Jedna ima tvrdo vime, ali ne nateceno nego kao da je kost unutra (ne znam kako opisati), od nje mlijeka ima minimalno, ali koliko god masirala vime, mazala onom masti protiv mastitisa, situacija se ne mijenja... Eto, za pocetak sam se dobro raspisala, ali to su mi sada najveci problemi, s ostalim se snalazim nekako. Svi savjeti su dobrodošli. Hvala!
 

tomica83

Član
Tu od
10 Sij 2014
Poruka
42
Budući da najvjerojatnije neću proći na mjeri 6.3.1. zbog drastičnog smanjenja bodova, a očistio sam cca 1 jutro šikare na kojem sam planirao kroz mjeru podići nasad lješnjaka, razmišljam da tamo pustim koze..

Neki dan sam sve poprskao totalom i u planu mi je tako još dva puta dok ne stane vegetacija i tamo bi na jesen kupio 1150 kvadrata, a ostatak do jutra bi uzeo u zakup. Na tom manjem komadu bi napravio nekakvu štalicu i sve ogradio.

E sada, koliko koza bi mogao optimalno uzgajati s obzirom da je 2/3 očišćene površine bila hardcore šikara i sada tjeraju svakojake mladice poput bijelog i crnog trna, šipka, svibe i sl. drvenastih korova, dok je 1/3 bila livada koju nitko nije kosio godinama.

Kakav objekt bi trebao za xx koza? Gledam na netu, ima od jednostavnih nadstrešnica do hotela sa 5 zvjezdica. Naravno, gledao bi što manje uložiti pa zbog toga bi kupio i tu manju parcelu. I da, ako se priča razvije u pozitivnom smjeru, danas sutra bi pravio sir a i nešto se priča da bi tu u okolici Županje mogao biti organiziran otkup kozjeg i ovčjeg mlijeka...
 

Zivina19

Član
Tu od
9 Velj 2019
Poruka
171
Postovani, imam jare od 7 meseci. Do 15og oktobra je bila sa muskim jaretom u oboru. Sredinom septembra sam doveo starijeg jarca i bio je sa moje 2 koze u oboru odma do jaradi. Posto je jarac imao njegov jak miris koze su pocele da ulaze u estrus i ubrzo se parile. Da li ima sanse da mi je i jare bilo u estrusu i da se parilo sa ovim muskim jaretom? Evo ona za sad ne daje znake teranja pa se pitam ima li sanse da se vec parila. Inace bila je sa tim muskim jaretom kao sto sam rekao do sredine oktobra i kad sam ih odvoio imala je sest meseci
 

Zivina19

Član
Tu od
9 Velj 2019
Poruka
171
Panas mi je dvogodišnja koza trazila jarca, a mislio sam da je sjarena jer se druga mrkala pre 2 ipo meseca.
 
Na vrh