Bas sam o tome i ja razmisljao. Valjda zbog okoline ljudi...nasim ljudima nije nista isplativo. Kao ni oni u turizmu koji rade 5-6 mjeseci, ostane im pola milijuna ali valjda im je to malo 😅Već dulje proučavam i gledam o uzgoju koza i nije mi jasno nešto.
Zašto skoro svi mediji, i razni videi na YouTubeu, u BiH pa čak i Srbiji poručuju da je kozarstvo SVE ISPLATIVIJE pa čak i sa 10-20 koza, a u Hrvatskoj NEISPLATIVO ?
Evo baš sam u Međimurskim novinama sad čitao da se kozari žale na niske cijene mlijeka a sve veće cijene žitarica, sirovina, plavog dizela...i da nikad nije bilo gore, a npr. u BiH totalno suprotno: NIKAD BOLJE još pogotovo zbog korone pa nastao grabež za kozje mlijeko. Da ne postam sad brdo tekstova i YouTube klipova kao dokaz, mozete sami lako pronaći.
Ništa jasno, pa i u BiH koliko znam sve poskupljuje, još i više nego u HR i opet se kod nas "ništa ne isplati" i sve gore, a kod njih sve bolje, u čemu je caka ??
Teško da ovi u BiH lažu jer stvarno sam brdo YouTube priča i tekstova u raznim novinama pročitao, ili možda lažu naši u Hr?
Probaj jare utrljat o kozu prvo da poprimi njen miris i stavi na sisu. Ako ne da od prve sama, zatvori ju zasebno s jaretom, ukljesti među noge prednji dio koze ilu zavezi i stavi jare na sisu. Moraš biti uporan. Ako je koza zdrava ima majčinski nagon, hormoni su tu, trebala bi prihvati.Pozdrav. Koza mi prije rede se ojarila troje mrtvih. Kakva su iskustva da uzmem malo jare pa da podbacilim pod nju dali bi primila jare ili sta drugo da radim
Imam oko 30000 m2,to je sve u jednom komadu,zato bih i mogao sve ograditi.A otprilike jedna koza svakih 350 metara žice...
Valjda se broj koza gleda po površini i tvojim mogućnostima hranjenja istih po zimi...
Jesi razmišljao o tome šta ćeš po zimi s njima. Smještaj za njih? Hrana? Voda?