Moram da progovorim ili bude progovorila guzica.Yara vodotopiva gnojiva.Jedan znanac mi je prije malo davno komentirao nižu cijenu Yare u odnosu na druga vodotopiva gnojiva.Rekao je nešto kao ovo:Spustili su cijenu nižu od ostalih da bi preuzeli tržišta i pokušali uništiti konkurenciju.Ako neće uspeti na taj način,vjerojatno budu smanjili kvalitetu a zadržali nižu cijenu.Sad koliko ima u tome istine?Za zalijevanje koristim limenu bačvu od 1000 l,pustim u nju vodu da se malo ugrije,dodam nešto ako se šta dodaje i pusti preko pumpe u "promet".Kada sam prije godinu i pola dana radili novi raspored plastenika,počistio sam bačvu.Sada nakon godine i pola,imam istu količinu taloga u bačvi kao i prije kad bačvu nisam očistio 6 godina,prije sam koristio Scotova i Novalonova gnojiva,zadnje vrijeme Yaru zbog niže cijene.To je prva primjedba.Druga primjedba: primjetio sam da se vrijeme rastapanja gnojiva u vodi produžilo,ponekad ostaju neke bijele točkice koje kao da se i ne daju rastopiti,pogotovo kod 15-30-15.Treća primjedba:kakva je to formulacija fosfora,čemu služi?Za zakorijenjivanje,za cvijet?Novalonova formulacija za ukorijenjivanje je 48, Scottova 52,Idron 50.Cijena kg Yare i Indrona skoro pa ista mada znamo cijena ovisi o količini fosfora,što više fosfora cijena gnojiva je večja.Formulacija za jači cvijet se kreće oko 35-37.Pišem zato jer sam na presadnicama primjetio da to gnojivo uopče nema taj efekat koji bi trebao imati,niti potiče bolje korijenje niti obilnu cvatnju.Plus toga da posljednju godinu imam problema sa začepljenjima knk.Uglavno,vračam se starim gnojivima.LP