• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Krmno bilje i travnjaštvo

• Temu pokrenuo matija
  • Datum prvog posta

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
708
Talijanski ljulj ima dobar prinos samo jednu godinu. Bez obzira na količinu sjemena i kakav je u prvoj godini. Sljedeće godine bez obzira na gnojidbu ima ga min 50% manje u prvom otkosu.

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Onda prvu godinu za krmu, a drugu mu ubacim još nečega, npr. graška ili tak nečega, pa ga zamotam u sjenažu. Bi to imalo smisla?

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,765
To samo i za sjenazu ide...ja sam probal za sijeno dok jos nisam znal, al ne valja...problem je taj, da kad bi se.on trebao kositi za sijeno nije dovoljno toplo, a onda ode vec u sjeme, bude stari...iako mi je busa htjela jesti ali nije.bas najbolji...

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
To je nemoguce posusiti, eventualno ak se pokosi s kosom koja ima gnjecilicu i da je 35. To se susi i trune, barem je kid mene tako bilo

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Evo zval me prijatelj, danas je izbaliral i zamotal ljulj, 9 komada /rali.
Ispada da je ipak 25kg/rali premala sjetvena norma. Znamo za sljedeći put. Ne bi rekel da je bil gladan, jer je ga je bilo i polegnutog na nekim dijelovima, nego baš da je prerijetki malo....

Uz to sam pokosil danas jednu lucernu, nisam slikal (bil sam u žurbi), al brat bratu bila je metar visoka.
Proljetos sijanu čekam još malo da naraste, onda će i ona pod kosu

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,765
moje sijeno isto mirisalo...iako je bilo smeđe pošto ga kiša 3x namočila...al čim sam dopelal doma, kravica ga odmah tamanila ko luda...

@ZGseljak kaj si to sušil? sijana trava ili? ako je sijana, kaj si sijal? ja imam neku mješavinu posijanu, ali nije to to...u odnosu na stare sjenokoše....dođe mi tvrdo, pikasto...

moja sijana smjesa crvena djetelina Altaswede 20%, engleski ljulj Maya 30% , klupčasta oštrica Treposno 20%, mačji repak Alma 10%, ljulj hibridni Nadzieja 20%

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
To je talijanski ljulj, 2 otkos. Ono kaj sam neki dan kosil,samo je ovo druga parcela

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,765
ja sam to imal prije...u dts-u je bilo 70% al je agresivan pa je na kraju dominiral i pokazal mi se loš za sijeno...problem je što je prerano zreli kad još nisu topline tj vrućine i nebrem ga osušiti...a onda čekam i bude prestari...

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Ja imam posebno odvojeno lucerna ,a posebno ljulj. I ovo mi se pokazalo ok, prvi otkos zamotam u sjenažu,a dalje se suši ok

Draško

Dobro znana faca
Tu od
20 Sij 2012
Poruka
996
ZGseljak i kak ti se pokazo talijanski ljulj u sjenaži, da li ga samog hraniš ili u mješavini sa djetelinom?

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Malo se radilo ovih dana;)
20ha pokosio,danas polovinu stavio u redove,sutra baliranje i ostatak u redove..
Nisam puno slikao..

Prilozi

• 20220619_140655.jpg
    20220619_140655.jpg
    30.5 KB · Pregleda: 16
  • 20220619_140643.jpg
    20220619_140643.jpg
    46.2 KB · Pregleda: 15

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,499
Po koliko prodajete male bale i ima uopće kome za prodati,kod nas više nema krava i nemam kome dati sijeno. Prva sezona mi je da nemam krave i ne znam kamo sa sijenom a žao mi malčirat.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Ak imaš gdje skladištiti,čekaj proljeće.
U oglase i netko uvijek naleti.
Kolega stavio rolo bale proljetos u oglas,prodao ih je 70ak po 180kn.
Da je imao 10x toliko,sve bi prodao.

Najnoviji postovi

Na vrh