Re: Kukuruz - sjetva 2015
Najbolje mi je za vidjeti kad ekipa ne zna tanjurati.Situacija slijedeća.
Proljetna brazda, lagano upekla.Prvi, a i svaki slijedeći prolaz sa potpuno ukriženim tanjuračama, onako oba šarajzla full naprijed, i ručica hidraulika u položaju "tanjuračo grizi do osovine".A gas naravno 2000+ rpm.
I onda gledaš kako u prva tri prolaza tanjurača od cca 600 kila skakuće po brazdama ko plosnati kamen po vodi.Smijeh.
U proljetnoj brazdi i kad siješ koruzu, gdje je zemlja teža i lagano zapekla.Prva dva prolaza radiš sa izravnatim diskovima tanjurača, i ne dopustiš da tanjurača legne na pod, čak i ako imaš jači traktor koji nju takvu može vuć, zašto, zato što se nepotrebno troši više goriva no što treba, i opterećivati traktor bezveze.
U prvom prelazu ti je cilj da razbiješ i ugrubo rastreseš površinski sloj brazde koji je na proljetnoj brazdi upekao, a drugi prolaz da razbiješ oveće površinske grude, pa tek onda možeš križati tanjuraću i finije i dublje usitniti zemlju.
Tanjurača nije freza, ali ako ti se da igrati i znaš kako tanjurati, da se zemlja usitniti i više nego što objektivno treba, barem za koruzu, pšenicu i ječam (za druge ratarske kulture ne bih govorio pošto ih ne sijem).
PS
I ja sam bio jedan od onih koji pametuju da je najbolja jesenska ili zimska brazda, naročito na teškim tablama.No 2014 jesen/zima, bila je tako kišna u mom kraju, da gotovo nitko nije izorao, jednostavno se u blato nije moglo.Dakle, da ne kažem apsolutno svi, ali 99 % ljudi je moralo raditi proljetnu brazdu, pa se sad vidjelo tko zna potanjurati a tko mlati da izmlati.