Zanima me ove godine planiram saditi kws nisam ga do sada sadio koji najbolje otpusta vlagu planiram kombajnirati nestao za prodaju
Poštovani,
Sjetva KWS hibrida na području Bjelovara ovisi dali planirate prodaju merkantile na malo kod kuće ili na veliko odvesti vlažno zrno Raiću, Sedliću, Halauku, Gašparu, Biščanu itd.
Ako mislite prodavati na malo tada su to hibridi Krabas FAO 300 (260-280 kn), Kinemas FAO 390 (50TK 460-480 kn gratis tretirano force gratis), KWS 1394 FAO 410 (260-280 kn) ili Amandha FAO 420 (260-280 kn). Ovi hibridi odlićno podnose visoke razine agrotehnike ali u nešto slabijim ulaganjima uspjevaju iskoristiti najviše moguće. Zrno im je atraktivnog crvenkastog obojenja i odličnih su hranidbenih vrijednosti te time postižu jako dobru cijenu i potražnju kod prodaje na malo.
Ako vas zanima prodaja na veliko tada su to Solferino FAO 330, Kamparis CC3 force gratis, Balasco FAO 410, Konfites CC3 force gratis FAO 450 (340-360 kn) ili Kassius 50 TK force gratis (460 - 480 kn). Ovo su najjaći KWS hibridi namjenjeni intenzivnoj proizvodnji zrna za područje Bjelovara i šire okolice. Pri visokim ulaganjima daju najbolje rezultate ali će podbaciti u siromašnim ili nikakvim ulaganjima. Ovi hibridi prošle godine u pokusima na području Bj županije davali su prinose 14-18 t/ha suhog zrna što ih svrstava u grupu najboljih hibrida u Hrvatskoj za intenzivnu proizvodnju zrna.
Više informacija možete dobiti ako me nazovete na 098/405841 i pozovete na kavu i čašicu razgovara ili posjetite naš web
www.kws.hr ili youtube kanal KWS Hrvatska gdje možete pronaći video prezentacije za svaki pojedini hibrid koji vas zanima.
Mene zanimaju rabije sorte (FAO 300 - FAO400) koje rijeđi sklop nadomještaju drugim klipom. Ima li takvih?
Poštovani,
Hibridi Krabas FAO 300, KWS 1394 FAO 410 i Krebs FAO 490 imaju "spiga flex" svojstvo. Prvo što treba biti svima jasno da bez sklopa 70-75 000 u žetvi prinos suhog zrna nikad neće biti najbolji mogući. Spiga flek je svojstvo hibrida da u rjeđem ili prorjeđenom sklopu nadoknadi dio gubitka produljenjem klipa za 10-15%. Još jednom "VELIKI KLIP NE ZNAĆI I DA JE I PRINOS ZRNA VISOK JER VJERUJTE MI NIJE."
Sve gore navedene hibride možete nabaviti u KTC Zabok ili Krapina ili Poljoljekarnama Cipro.
Dejane, zahvaljujem. :drink:
Imam home made mehaničku sijačicu i zaključil sam da mi više odgovara ovalno nego plosnato sjeme. Kod BC hibrida, koje sam do sada koristil, je to srednje ovalno (SO) ili eventualno veliko ovalno (VO).
Je li i sjeme Krabasa tako kalibrirano?
Drugi je problem kaj u Krapini i bližoj okolici uglavnom prodaju sjeme BC instituta i Pioneera.
n):
Poštovani,
Sjeme KWS dorađuje se po najsuvremenijim tehnikama i kalibracija se obvla laserskom optikom odnosno u pakiranju su sva zrna istog promjera ali ne i oblika jer sjeme ne prolazi kroz sita koja oštečuju zrno već laserska optika očita zrno koje treba izdvojiti a vakum zrak ga izdvoji. Takav naćin kalibracije je nije najbolji za mehaničke sijačice.