Meni se lani OS 596 izuzetno zamjerio, izrazito ga napada moljac, a stabiljka slaba i visoka, em ga je povaljao vjetar, em šteta od moljca, živa katastrofa, polaga je ostalo na zemlji.
Uglavnom neću ga više sijati nikad.
Inače OS sortiment sijem svake godine, za prodaju zrna OS 378, za klip i ranu silažu OS 398, kaj se tiće tih ranih hibrida prezadovoljan sam.
Za klip sijem večinom BC hibride, kasne, grupa 500-600, Bc 572, 574 i 532.
A kaj se tiće KWS-a, on je glavni za silažu, Mikado i Konsens, Konsens nam se izrazito svidio, čak mu je bolji omjer stabiljka/klip nego kod Mikada, tako da ga budem više posijao za silažu, odnosno kaj ostane viška ide u klip, Konsens ima odličan klip.
Izrazito dobro mi se pokazala i Amandha, skidam je u klipu, odličan kukuruz za svinje i stoku, lijepo se nabira, nema prevelik klip, ali izuzetno lako se bere sa beračem i to mi se sviđa, ove godine je također na mom popisu hibrida!
Od KWS-a je tu još Krabas za rani klip ili prodaja suhog zrna sa polja, 3381 može za meljavu vlažnog zrna, dok 1394 može u klip, zapravo oni su jedini u fao grupi 400 koje ja sijem i zadovoljan sam.
Jedino kaj sam zapazio lani je to da se KWS dosta teže bere od BC i OS hibrida, dosta teže se komuša i teže prolazi kroz sam berač, nekako je žilaviji.
No za skidanje u zrnu je skroz opravdao očekivanja.
Konkretno Krabas, posijan lani 6.4. na najlošija pješčana tla, išli smo na to da izbjegnemo sušu pa ranija sjetva, no bila je dobra godina...kombajniranje je bilo krajem 10. mj, sa 3 i pol rali je izašlo 19,5t zrna sa 19% vlage, bili prezadovoljni, plačeno 70lp.
Ove godine ćemo opet tako, Krabas i OS 378 na pješčana tla, vrlo slični hibridi koji mogu pobjeći suši.