• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2018

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Kak kod koga, ovisi puno o mikroklimi, kod mene npr. ovog ljeta kiša opala svega dvaput...sva sreća pa je opala u ključnim razdobljima

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
u proljeće šogi kupil vrećicu pajdaša u Dugoj resi, a ja vrećicu kod sebe, i nariktamo sito na mašini po mojoj vrećici...kad tam, u drugoj vrećici istoimene kukuruze sasvim drugačiji kalibar zrna...jedno sijem sa devetkom, a drugo s dvanaesticom...i sad ti reci da je to sve pajdaš...:icon_rofl:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Pajdaš ima crvenkasto zrno, ali na donjem dijelu zrna, a nedovršeni klip po meni je nedostatak dušika ili vlage...kad se formira zrno nema dovoljno hranjiva ili vlage da napuni klip do kraja. Kod mene usporedba prošle i ove godine; lani suho klip po 12-14 redova, ove godine s kišnim razdobljima klipovi s 16,negdi i 18 redova zrna, radi se o Pajdašu

Čital sam (sad se ne zmislim gdje) da nedovršen klip može biti posljedica slabe oplodnje ili nedostatka kalija (ne dušika). Kod manjka kalija je prelaz postupan, a kod slabe oplodnje je oštra granica između normalnog zrnja i golog oklaska.

Evo fotke 2 karakteristična klipa.
WP_20180908_10_00_49_Pro

u proljeće šogi kupil vrećicu pajdaša u Dugoj resi, a ja vrećicu kod sebe, i nariktamo sito na mašini po mojoj vrećici...kad tam, u drugoj vrećici istoimene kukuruze sasvim drugačiji kalibar zrna...jedno sijem sa devetkom, a drugo s dvanaesticom...i sad ti reci da je to sve pajdaš...:icon_rofl:

BC ima na vrečici napisano kakvo je zrno unutra, malo, srednje ili veliko po veličini i ovalno ili plosnato po obliku, Dakle svaka sorta se može pojaviti u 6 opcija (MO, SO, VO, MP, SP i VP). Do sada je uvijek sjeme u vrečici po obliku i veličini odgovaralo oznaci na vrečici. Barem kod mene.

Danas sam se malo igral vlagomjerom iz Lidla koji je inače namijenjen za mjerenje vlage u drvetu i građevinskim materijalima (beton, cigla, žbuka). Upitno je koliko su ti rezultati točni, ali vjerujem da ne odstupaju više od 2-3 postotna poena.
Rezultati su jako različiti, vjerojatno zato jer su klipovi olupljeni u različito vrijeme. Klip s vlagom 15% je već desetak dana olupljen, a ovaj s 29% je svježe olupljen.
WP_20180908_11_48_33_Pro
WP_20180908_11_47_24_Pro
WP_20180908_11_47_57_Pro
WP_20180908_11_49_33_Pro

Majok

Član
Tu od
4 Svi 2018
Poruka
570
Ossk596,probao sam silirati malo zelenog što je ostalo na polju od silaže ali sam ubrzo odustao.Silokombajn nemože to progutati,najsporije što mogu ići je 1.1 km/h i svejedno ne stigne progutati masu.Pukao mi je lanac od uvlačenja u prvih dva metra siliranja.Morao sam posuditi od susjeda njegov veći silokombajn MB280 i tek onda je išlo.

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
@iwanho
Moguće da se radi o nedostatku kalija, velim nisam stručnjak nego hobi poljoprivrednik, ali logično mi je da je nedostatak hranjiva.
A zgodan je ovaj vlagomjer, čim ga vidim u lidlu uzimam ga odma. Ne bi bilo loše da napravite mjerenje na npr. 10 friških i 10 odprije oguljenih štrukova, pa da dobijete neku srednju vrijednost.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Danas u poljoprivrednoj emisiji vele cijena od 85 do max 88 lipa...nije nesto specijalno:/

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
@iwanho
Kaj da platiš uslugu sijanja kukuruza ?

Nema u blizini nitko s pneumatskom, a mehaničke su uglavnom, koliko sam čital, osjetljive na oblik zrna. Više im odgovara ovalno.
Ove godine sam imal dobru klijavost, ali sad imam neočekivanih problema s ručnim branjem zbog visine većine klipova..

No to sigurno nebi rješilo problem lošeg sjemena, možda čak i krivo deklariranog. :mur:

Edit:
Zaboravil sam napisati da sijem s mtk, a s njime kasnije i frezam između redova. Ako se sije trektorom, poslije je nemoguće frezati s mtk. Freza na tvrdom gura pred sobom lagani mtk. Znači trebal bi kemijski uništavati korov, a to mi nije po volji.

WP_20160412_14_37_28_Pro
WP_20170608_14_50_45_Pro

Posljednje uređivanje:

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Mene je kapitolis iznenadio ljepi klipovi kasnip je za balascom a na kraju i bolji.

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,477
Možda je glupo pitanje,,, al mene ga zanima,,,
dal ko od vas prodaje kukuruz u klipu odmah poslije berbe,,, jerbo,,, zbog lanjskog podbačaja, ja ga posijo malo više,, i sad je problem gdje ga uskladištititi,,
znači prodajem kukuruz u klipu,, odmah poslije branja,,:icon_mad:

zeko

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2009
Poruka
1,633
Nema više stoke po selima tako da klip više ne ide. Barem je tako tu kod nas.

Poslano sa mog MHA-L29 koristeći Tapatalk

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Ja imam dogovor s lovcima, odma nakon berbe jedna prikolica ide njima, po 70 lipa i bok

lukavtc

Član
Tu od
2 Ruj 2016
Poruka
34
Sljedeći tjedan berba, OS499 i OS 552
20180910_134302.jpg

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,906
Danas krenuli u branje u zrnu , Kws Kamparis , cca 14t/ha , 22% vlage

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Krenuli danas sa branjem, za sad uslužno a za koji dan i sebi.
Da ne bi sve prošlo glatko, pukne lanac koji tjera perušač.
fc209f894b5a0c2f6d5710fa867c0501.jpg
965628b3cbe690ebae6298da7e9ca281.jpg

Poslano sa mog F5321 koristeći Tapatalk

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Pa kaj s tim čudom tjeraš tak mali berač?
Univerzal mu je prava mjera.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Nemaš pojma kak je sa ovim milina za delat. Kardan na 1000 okr. i gas na nekih 1100-1200 okr.
Ne osjeti berač a troši ko upaljač.

Moram ga malo probat u svim uvjetima rada

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Kardan sa kvačilom je gore i kod opterećenja on prvi izbaci.
Brzina je prilagođena i nema štopanja i problema po tom pitanju.

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Uvjek je jači traktor bolji ali ako imaš takav kardan nema brige .

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh