iwanho
Iskusan lik
- Tu od
- 30 Lis 2008
- Poruka
- 8,616
Može li detaljnije pojašnjenje?(kalcij karbonat- bitna je razlika u odnosu na kalcij oksid)
Može li detaljnije pojašnjenje?(kalcij karbonat- bitna je razlika u odnosu na kalcij oksid)
To znam. Ako se radi prije zimske brazde, hoće li do proljeća izgubiti svoju "agresivnost"? Mislim da bi trebalo. Pravo živo vapno nije baš rašireno u trgovinama, ali jeste hidratizirano koje se koristi u građevinarstvu.kalcij karbonat može direktno i na biljku...neće je spržit...nije tako agresivan...kalcij oksid je živo vapno...ono ne može na biljku...
Između ostalog izbjegavaj ureu jer ona dodatno zakiseljava tlo, umjesto nje koristi KAN.Pozdrav,
imam pitanje vezano uz zaostajanje kukuruza u razvoju.
Analizom zemljišta utvrđena je izrazita kiselost zemlje, svi ostali parametri TOP, dakle humus, hranjiva sve top. Na polju je zaorana određena količina vapna radi odkiseljavanja. Problem je tu tome što prvih pet šest redova kukuraza je savršeno, tamno, visoko, razvijeno... ostatak zaostaje razvojem do 50% visine na nekih mjestima.
Prikom sijanja gnojeno je NPK i ureom. Naknadno do visine cca 60cm je tretirano folijarno TORA BULUE jednom i 3 puta 3% otopinom uree.
Ima li itko ideju.
Da li je moguće da je još uvijek zemljište prekiselo (radit ćemo na godinu analizu) i čime radit eventualno otkiseljavanje.
Djeluje brze ali djeluje vrlo agresivno...bez obzira na kiselost postoje organizmi u zemlji koji su se prilagodili toj kiselosti...sa oksidom ces ih ubiti i bit ce potrebno dok se tlo oporavi. Po svim preporukama ne smije se ici sa vise od 1t/ha...To znam. Ako se radi prije zimske brazde, hoće li do proljeća izgubiti svoju "agresivnost"? Mislim da bi trebalo. Pravo živo vapno nije baš rašireno u trgovinama, ali jeste hidratizirano koje se koristi u građevinarstvu.
Postoji li bitna razlika u efikasnosti i načinu smanjenja kiselosti između hidratiziranog i karbonatnog oblika.
Poznato je da kalcizacija brže djeluje u sitnijoj granulaciji (najbrže prah).
Misliš na hidratizirano (građevinsko) vapno?Djeluje brze ali djeluje vrlo agresivno
Važi za oksidni ili za karbonatni oblik?Po svim preporukama ne smije se ici sa vise od 1t/ha...
A zašto bi morao imati?Dok bu član koji postavlja pitanje imao pored avatara mjesto,odakle je. Onda ču odgovarati,