• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2023

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,586
Po meni je bolje 15-ica u sijačicu, a ureu za prihranu. Samo onda prihranu čim ranije i obavezno inkorporirati u tlo.
Ah ah , to ti je isto ko da ti u restoranu prvo pojedeš dulpi desert pa ideš na glavno jelo!
Ovo su dva posta jedan iza drugog. Ako je odgovor napisan bez citata posta na koji se odnosi ili navođenja člana kojemu se odgovara,znači da se odnosi na prethodni post, u ovom slučaju moj.
Nikak si nemrem protumačiti zakaj je 15-ica desert, a urea glavno jelo. Kaj nisu glavna jela kompleksnija od deserta?

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,888
@iwanho ...legendo

Bez ljutnje @dakson13 ali kako da ti se drugčije odgovori....kako.?!
Prožvakano je to već više puta u temi.

Želim to više približit odgovor takvom pitanju...pa recimo može traktor kao prijevozno sredstvo zamjenit auto ali na kaj bu to ličilo onda....

E sad onak iz glave ....sveto pravilo u ishrani biljke/kukuruza po ha
N 150kg
P 80kg
K 105kg
..pravilno raspoređeno, može se smanjit a i povećati ili složiti prema analizi tla i prema planiranom prinosu....u mikroelemente neću dirat.

Od kolege daksona bi to izgledalo ovako ako bi dao 200kg Npk151515 po ha
N 30kg
P 30kg
K 30kg
....u tkz. prihrani.
Napravi to tako na 1/2 parcele a na drugoj stavi taj npk zajedno sa sjetvom a u prihrani upotrijebi malo kana.

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
924
Zanima me koliko ide sjemena na ral, koliko bi trebalo staviti petnaestice u sijačicu za taj ral i koliko kana za prihranu?

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,002
Ako znaš željeni razmak,onda znaš i koliko sjemena trebaš.
Gnojiva isto koliko misliš uložiti,ovisi kakva ti je zemlja,itd..
150kg po rali 15ice,i toliko kana u kultivaciju slobodno.
Ja bih bar i 100kg uree bacio pod tanjuraču ili roto branu...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,586
Kad priroda pokaže da je dovoljno toplo, odnosno kad se obližnja gora (Strahinjčica) zazeleni u podnožju strmine. Obično je to iza 15. travnja, najčešće u jurjevskom tjednu (katolički kalendar).

Mario1993

Aktivni član
Tu od
24 Velj 2015
Poruka
257
Je li ima smisla koristiti 8-20-30 predsjetveno širom umjesto 15ice s obzirom da je ista cijena?

avialias

Aktivni član
Tu od
10 Ožu 2011
Poruka
537
Jel netko sadio Tomasov ili sličan hibrid ?
Iskustva... jel ima neki sličan OS ili BC tom TOMASOVU?

Tražim nesto sto divlje svinje neće...

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Kad priroda pokaže da je dovoljno toplo, odnosno kad se obližnja gora (Strahinjčica) zazeleni u podnožju strmine. Obično je to iza 15. travnja, najčešće u jurjevskom tjednu (katolički kalendar).
Priroda je već pokazala..Jedan moj pokojni stariji prijatelj..vodio se..kada procvjeta trnina..kukuruz se može sijati..naravno da je ponekad ga opalio mraz..ali uvijek je imao solidan kukuruz..

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
865
Tomasov je po meni jedan od najboljih domacih hibrida. Mogao bih rwci da je u rangu Pionera, ali slabije otpusta vlagu, sto s druge strane mu omogucuje berbu u klipu ako netko to treba.
Kod mene u kraju jesan gazda iz susjednog sela.s sije vec 2-3 dana, i lani je u ozujku sijal. Bil mu je dobar kukuruz, odlican s obzirom na susu

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,725
Znam da se priroda mijenja...ali jos mi je nekak rano za sijati kukuruz...tam negdje iza uskrska...oko 15.4....po prognozama bi temperature trebale biti donekle...

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,725
Ja sam dns zavrsil oranje zelene gnojidbe...da ne.moram u ovom tjednu Uskrsa...i onda samo iza Uskrsa priprema i sjetva..
Cak pokazuje i neki minus.ovaj tjedan..tako da mislim da ipak jos treba malo pricekati...

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh