• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2024

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,894
Bok, zanima me vi koji kultivirate dali ste radili kada neki pokus dali se odrazi dost na prinos ako se iskultivira i doda nekih 250kg/ha KAN-a. Razmišljam o kupnji kultivatora pa me zanima dali ima ekonomske računice u tome i koliko se u konačnici odrazi na prinos, znam da je dobro proći i razrahliti zemlju
Naravno da ima. Evo za primjer, ove godine dok sam kultiviral, poglodal mi se zupčanik i nije izbacival kan. Prinos oko 30% slabiji, a radi se o jednoj od najboljih zemlji kaj imam

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,299
Bolje je kultivirati, ali puno je reći da je 30% razlike u prinosu. Ja sve manje kultiviram zbog parcela u brdu i erozije.. i ne vidim neku razliku u prinosu. Druga stvar je ako se uhvati pokorica onda je kultivacija obavezna.

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
860
Ja ne kultiviram. Broj jedan zasto ne jer vecina zemlji mi je u spicu i tu bi bilo puno gazenja, broj dva sporo je i nemam vremena za to. Da je to dobro, sigurno je.
Ove godine sam rasipacom bacal i bilo je super. Samo malo ostecenja od kuglica umeta po listovima.

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Bok, zanima me vi koji kultivirate dali ste radili kada neki pokus dali se odrazi dost na prinos ako se iskultivira i doda nekih 250kg/ha KAN-a. Razmišljam o kupnji kultivatora pa me zanima dali ima ekonomske računice u tome i koliko se u konačnici odrazi na prinos, znam da je dobro proći i razrahliti zemlju
Kad sam ga kupio prije 15 tak godina..odmah prve godine mi se isplatio..Bila je sušna godina,uradio sam dvije kultivacije..1 sa kanom a 2. s ureom.Neprocjenjivo..

luka

Aktivni član
Tu od
3 Velj 2014
Poruka
263
U kojim kolicinama ides?

Posljednje uređivanje od moderatora:

Hass

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2019
Poruka
667
Kad sam ga kupio prije 15 tak godina..odmah prve godine mi se isplatio..Bila je sušna godina,uradio sam dvije kultivacije..1 sa kanom a 2. s ureom.Neprocjenjivo..
Što uzeti ? Uzeo bi četveroredni dali IMT ili OLT, možda bi se mogao nekako razvući što se tiče cijene za neki polovni Gaspardo ali mi se čini nižim od domaćih

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,242
Da, puno fizičkog posla, koljena me dosta bole za vrijeme berbe kukuruza.
Al kad nemam dosta površina za kupnju kombajna, sušare i silosa, a plačati kombajn i odmah voziti s polja u švercerske silose, tu ne vidim neki smisao.
Pogotovo ne ove god dok je suša, a mizerna cijena.

Dali75

Aktivni član
Tu od
5 Srp 2017
Poruka
201
To si u pravu, tako i ja nekako razmišljam

Mislio da imaš koji lakši način pa si olakšam🤣

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,176
Kako se ponaša to razbacivanje rasipačem,da li se osuši kukuruz ako mu zrno kana ili uree upadne u lijevak,da li se primjete neka druga oštećenja od gnojiva?
Imam kultivator,ali nemam za gnojivo.pa gnojivo ide ručno,a imam rasipač pa razmišljam u tom pravcu

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
860
Mom kukuruzu nije bilonista od kana bacenog rasipacem. Ciljao sam pred kisu baciti, jedino su poneki listovi izgledali probuseni i malo potrgani. Kukuruz je buknuo poslije toga. A dobio je i folijarno

Imt 542 De lux

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
1,160
Da, puno fizičkog posla, koljena me dosta bole za vrijeme berbe kukuruza.
Al kad nemam dosta površina za kupnju kombajna, sušare i silosa, a plačati kombajn i odmah voziti s polja u švercerske silose, tu ne vidim neki smisao.
Pogotovo ne ove god dok je suša, a mizerna cijena.
Koliko bude zrna na podu u prikolici

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,228
Ako se rano bere i ako je p9911 onda jedna jupolova kanta. Sve dalje, sve više ima zrnja. A i po zemlji curi dosta, iza kombajna

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,668
Po berbi ranom zorom se dan poznaje, ali jutro je varljivo. Večer je onda ta po kojoj se dan mjeri. Ali večer je hrabrost, a hrabrost je ludost. Ako si hrabar onda možeš pogriješiti, a ako pogriješiš onda si grešan. Nije dosta sjesti pod krušku i filozofirati. Treba nekaj i spiti da misli lakše protiču glavom. Ako se misli štopaju onda ništa od filozofije. Bem ti, kaj sam ja to ve htel reči? :unsure: :ppozdrav: Izgleda da mi se misli štopaju, ali znam kak to riješiti.

Najnoviji postovi

Na vrh