• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2024

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,304
Ja sam recimo imao iskustvo da su mi se daleko teže orala strništa prskana totalom, nego tamo gdje nisam prskao već samo malčirao..

#Pajdaš

Član
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
40
Probaj posijati pokrovni usjev pa budeš vidio. Jer kad zemljište nema pokrova, vlaga brzo pobjegne. Što suncem što vjetrom.
ne pricam i ne komentiram nesto ako to vec nisam probao :)
2020, 2021 i 2022 i nikad vise takve egzibicije!
moj mix, kupovni1 i kupovni2 na istoj parceli pored zimske brazde (gole)..sve dokumentirano da mi nikad vise tako nesto ne padne na pamet ni u snu :D :D
mi dobijamo 200-300L godišnje i to neravnomjerno raspoređeno....(npr do kraja kolovoza mislim da smo ove godine bili na 115L)
evo ove godine treći put imamo niz od 45+ dana bez kapi kiše (prvo u 2-3mj, pa 7-8mj i sad 10-11mj...)
Orem danas dva strnjaka, na jednom posijana nekakva smjesa leguminoza, druga samo oprskana totalom. Ovaj komad samo oprskan ima jos nekakve vlage i fino se ore. Drugi di je posijana smjesa, suho, tvrdo. I tako svake jeseni koliko vec godina sijem zelenu gnojidbu.
također isto situacija i kod mene svake godine! Ove godine na istoj parceli, 3jutra podijeljena: 1/3 leguminoze, 1/3 neki kwsov mix i 1/3 ostavljen strnjak koji je jako plitko gruberisan 1x (4-5cm).....
di je bio pokrov, mislio sam da cu otkinuti novi plug...to su sante 30x30 i vece...brzina 5km/h mozda i manja realna jer me je stalno zaustavljalo i trzalo...sva sreca pa je samo 2jutra bilo
di je samo plitko gruberisano, proletio sa 9-9,5km/h rasipalo se, nisam osjetio da vucem plug a vlage solidno

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
700
Jesi probao samo grubirati?
Ja prošle godine na jednu grubiranu + pokrovni nisam mogao ući u sjetvu do 15.6.
Općenito, gdje je samo grubirano u odnosu na oranje je dosta više vlage.
Radio čovjeku dio za sjetvu prošle godine gruberom, dio on orao. Gdje je bilo grubirano u ljetu u ljuštenju strništa je bilo taman vlage, gdje je bilo orano izvaljivali se komadi suhe zemlje. Sada sve grubira, kao i ja. zelene gnojidbe od 2012, a ozime radim zadnje 3. I kod mene obično biva problem što mi zelene drže vlagu u proljeće pa kasnije moram u sjetvu.

#Pajdaš

Član
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
40
Jesi probao samo grubirati?
Ja prošle godine na jednu grubiranu + pokrovni nisam mogao ući u sjetvu do 15.6.
Općenito, gdje je samo grubirano u odnosu na oranje je dosta više vlage.
Radio čovjeku dio za sjetvu prošle godine gruberom, dio on orao. Gdje je bilo grubirano u ljetu u ljuštenju strništa je bilo taman vlage, gdje je bilo orano izvaljivali se komadi suhe zemlje. Sada sve grubira, kao i ja. zelene gnojidbe od 2012, a ozime radim zadnje 3. I kod mene obično biva problem što mi zelene drže vlagu u proljeće pa kasnije moram u sjetvu.
urađen ogled prošle godine pšenica na istoj parceli pola pola, 2jutra gruber 2 jutra plug...
prije obrade tj nakon skidanja kukuruza uzeta analiza, obična i 'stepenasta'...sa mjernim točkom i zabilježene gps kordinate svake točke uzorkovanja, nakon 5g ponavljamo opet analizu na istim točkama a dotad će ta parcela biti u ogledu samo gruber vs plug (u proljeće tu ide soja)
a povodom prinosa pšenice tu ove jeseni sam ostatak parcela sve orao za pšenicu...

*radim ovaj 5togodišnji ogled jer sam planirao izbaciti plug, al kako stvari stoje i rezultati nekih vec ogleda ranije vjerojatno ce plug ostati u upotrebi...
Kako vi terminirate taj pokrov ozimi u proljeće, gruberom, tanjuračom, totalom? i koja je ozima i ljetna pokrovna smjesa kod vas u pitanju?

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
700
Smjese radim sam ovisno o narednim kulturama i što želim postići s istima. Kulture koje koristim su daikon, rauola, gorušica, mungo, repica, facelija,soja,pšenica(posto nemam raž),bob. Još znam uzeti i leguminozni mix pa ga "razrijedim" ovisno o sastavu. Determinacija je strogo mehanička, 90% kratka tanjuraća.
Po meni, nedostatak ili suvišak vlage imaju zajednički problem u većini slučajeva a to je problem kapilarnog kretanja vlage.

Najnoviji postovi

Na vrh