MilanZetor
Iskusan lik
- Tu od
- 7 Lis 2011
- Poruka
- 6,304
Ja sam recimo imao iskustvo da su mi se daleko teže orala strništa prskana totalom, nego tamo gdje nisam prskao već samo malčirao..
ne pricam i ne komentiram nesto ako to vec nisam probaoProbaj posijati pokrovni usjev pa budeš vidio. Jer kad zemljište nema pokrova, vlaga brzo pobjegne. Što suncem što vjetrom.
također isto situacija i kod mene svake godine! Ove godine na istoj parceli, 3jutra podijeljena: 1/3 leguminoze, 1/3 neki kwsov mix i 1/3 ostavljen strnjak koji je jako plitko gruberisan 1x (4-5cm).....Orem danas dva strnjaka, na jednom posijana nekakva smjesa leguminoza, druga samo oprskana totalom. Ovaj komad samo oprskan ima jos nekakve vlage i fino se ore. Drugi di je posijana smjesa, suho, tvrdo. I tako svake jeseni koliko vec godina sijem zelenu gnojidbu.
urađen ogled prošle godine pšenica na istoj parceli pola pola, 2jutra gruber 2 jutra plug...Jesi probao samo grubirati?
Ja prošle godine na jednu grubiranu + pokrovni nisam mogao ući u sjetvu do 15.6.
Općenito, gdje je samo grubirano u odnosu na oranje je dosta više vlage.
Radio čovjeku dio za sjetvu prošle godine gruberom, dio on orao. Gdje je bilo grubirano u ljetu u ljuštenju strništa je bilo taman vlage, gdje je bilo orano izvaljivali se komadi suhe zemlje. Sada sve grubira, kao i ja. zelene gnojidbe od 2012, a ozime radim zadnje 3. I kod mene obično biva problem što mi zelene drže vlagu u proljeće pa kasnije moram u sjetvu.