• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2025

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,477
Ne, to su oni koji su preživjeli na drugoj njivi, ali i oni ne iz drugog nego iz trećeg puta su solidnih, ali imkiša treba

yama13

Dobro znana faca
Tu od
12 Sij 2012
Poruka
678
Mi pripremamo danas za sjetvu :D veći dio sam sijao 2 puta i nikako nije izašlo, neke odlično a neke kao prvi puta.. sad ćemo sijati ovu jednu parcelu koja je u sjetvi bila premokra pa nije sijana, pa ćemo vidjeti šta bude od toga :D

Prilozi

• unnamed.jpg
    unnamed.jpg
    64.6 KB · Pregleda: 49

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,781
Malo pratim i srpski Poljoinfo i dobar dio njih pomirio se s tim da ove godine neće imati uroda kukuruza.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,268
1000028247.jpg
Ja nznm iz cega raste, ali jos se drzi..bc572 sijan 1.5.
zelena pokrovna bila, orano tjedan.dana prije sjetve. 350kg 3x15 razbacano jer dozatori u sijacici nisu radili. Kultivacija 2x. Jednon prazna, drugi put 300kg kan. Jedna parcela malo losija na jednom dijelu jer je hamuk,ali ostalo je slicno ovome. Ako u dogledno vrijeme ipak padne neka kisa jos ce.nesto i biti od nje...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,939
Domaće sjeme

Testiral sam jednom davno domaće sjeme i kupljeno istovremenom sjervom nekoliko redova domaćim sjemenom. Nekoliko redova s domaćim sjemenom je sve do berbe bilo podjednako s kupljenim. No, prinos u berbi, na oko znatno lošiji (manji klipovi). Nakon toga, koristim isključivo kupovno sjeme.

No za slučaj presijavanja je to vjerojatno oprimalno rješenje. Bolje dobiti manje s min ulaganjem, nego ponovo riskirati skupo sjeme.

Marko1986

Iskusan lik
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
978
Ja sam bas dosao sa obilaska kukuruza. Rwa ranije sijan polako baca metlice, ali neujednaceno. Svile i klip se skromno pokazuju tak da ne ocekujem puno od njega. , drzi se jos solidno iako ima dobro podgorenih listova. Visina max 170- 180 cm. Sijan pocetkom travnja.
Pioner sijan pocetkom travnja, bez znakova suse, ali isto ostao nizak, fao 400 jos ne metlici. Zemlja kvalitetnija nego gdje je rwa.
Pioneer fao 300 na pijesku za sad prkosi susi da je to za nepovjerovati. Metlice je uredno izbacio, a i svilu. Nadam se hladnijim nocima da se oprasi dobro.
Pioner fao 400 presijavan polovicom svibnja, dogurao do nekih 140-150 cm, neujednacen zbog neujednacenog nicanja, opet zbog lose pripreme, ali za sad se jos drzi.
Pukotine da mozes nogu ugurati u nju, ali ono najvaznije sto sam primjetio jutros je debela, debela rosa i to ga ocito drzi na zivotu.

yama13

Dobro znana faca
Tu od
12 Sij 2012
Poruka
678
Pozdrav,

evo ja jučer posijao cca 2 ha bc 185 paa ćemo vidjeti šta bude od tog :D prašilo se fino baš hah

Prilozi

• IMG_0956_11zon (1).jpeg
    IMG_0956_11zon (1).jpeg
    67.8 KB · Pregleda: 49
  • IMG_0954_11zon (1).jpeg
    IMG_0954_11zon (1).jpeg
    66.4 KB · Pregleda: 48

vikendpoljo

Dobro znana faca
Tu od
2 Tra 2023
Poruka
123
Testiral sam jednom davno domaće sjeme i kupljeno istovremenom sjervom nekoliko redova domaćim sjemenom. Nekoliko redova s domaćim sjemenom je sve do berbe bilo podjednako s kupljenim. No, prinos u berbi, na oko znatno lošiji (manji klipovi). Nakon toga, koristim isključivo kupovno sjeme.

No za slučaj presijavanja je to vjerojatno oprimalno rješenje. Bolje dobiti manje s min ulaganjem, nego ponovo riskirati skupo sjeme.

Meni je jednom sfalilo malo sjemena pa sam posijao domaće i tamo gdje je rjeđe niknuo je bio dobar klip, a gdje je bio na normalnom razmaku je bio manji klip od kupovnog sjemena.

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,781
Puno se priča o tome navodnjavanju. Kao prvo Hrvatska ima mogućnost navodnjavanja jako malo površina. Drugo ima krajeva i površina koje gotovo nije moguće navodnjavati. I treće u ovako ekstremnim godinama i da se može navodnjavati preko 50% površina ne bi bilo dovoljno vode. Zanima me kako se na ovim vrčinama drži suncokret, soja, krumpir i povrće.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
4,615
Ako mi ne znamo, a ne znamo onda možemo učiti od onih koji znaju. Na primjer od Izraela.

Ključne činjenice (stanje do 2023):​

• Ukupne poljoprivredne površine Izraela: oko 430.000 hektara (4.300 km²).
  • Navodnjava se oko 75–85% tih površina, tj. više od 320.000 hektara je pod sistemima navodnjavanja.
  • Više od 50% navodnjavane vode dolazi iz reciklirane otpadne vode, što Izrael čini svetskim liderom u toj oblasti.

Tehnologije koje koristi Izrael:​

• Kap po kap navodnjavanje – izumljeno u Izraelu; smanjuje gubitak vode isparavanjem i eroziju tla.
  • Desalinizacija morske vode – veliki deo pijaće vode dolazi iz mora.
  • Reciklaža otpadnih voda – više od 85% otpadnih voda se reciklira (najviši postotak u svijetu)

Oni vodu iskoriste 3-4 puta prije nego završi za navodnjavanje polj. površina. Izrael je veliki izvoznik poljoprivrednih površina. Za razliku od Izraela Hrvatska leži na vodi. Kod nas u Podravini voda se nalazi na 10-tak metara dubine, ali ako se rade bušotine za navodnjavanje onda treba raditi elaborate da ti pamet stane i onda još plaćati vodu državi. Tako se kod nas pomaže poljoprivrednoj proizvodnji, a hvalimo se da smo zemlja bogata vodom. Onda izgleda da samo fali pameti. Zbog toga se kod nas trenutno navodnjava malo više od 1posto polj. površina, a suše su sve jače i jače.

Najnoviji postovi

Na vrh