mcmarko0204
Član
- Tu od
- 13 Ožu 2010
- Poruka
- 706
Pozdrav,
- šuma (1 ha - 10.000 kn i 2 ha 30.000 kn), cijena dobra ili skupa?
- 2 ha šume za koju sam zainteresiran (lugar kaže da ima 200.000 kn vrijednosti drveta u njoj) istina ili laž?
- koliko ima m3 u 1 ha prosječne šume u sjevernoj Hrv.? )
- koliki je prosječni prirast šume (etat) po ha/godini
- koliko lugar dopušta rušiti m3 šume/ha (mogu li na ha šume godišnje izvesti 20 m3)
- kakve su mi dozvole potrebne od lugara prije same sječe i kod otpreme drveta iz šume
- kolika je cijena prijevoza drva kamionom po m3 na 50 km
1. po meni je to odlična cijena za kupca. da je meni po toj cijeni kupio bih odmah 20 ha. gdje to kupuješ ako nije tajna?
2. 200 000 kuna je procjena. može biti i ne mora. da je državna šuma te novce bi HŠ sigurno naplatile, ali privatnik teško, možda trećinu.
3. prosječna privatna šuma po ha, ali prosjek je oko 189 m3/ha. imaj u vidu da svaka čestica nije 1 ha, ima ih i manjih, pa se dođe do tog prosjeka.
4. prirast je prirast drvne mase, a etat je sječivi dio prirasta. ovisi od šume do šume. niz faktora utječe na to.
5. lugar bi trebao raditi po PS-u, ali manje više će ti doznačiti koliko ti treba bez nekih problema. dobro je imati više šuma, pa onda i manje pitanja s njihove strane.
6. moraš otići u šumariju i predati zahtjev za doznakom i to osobno, nitko ne može umjesto tebe. tamo će ti reći ostalo.
7. cijena prijevoza ovisi o prijevoznika do prijevoznika.