• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kupnja plastenika

M

macola

Guest
Pozdrav,molim za par savjeta oko izbora plastenika
Odlučio sam se za plasteničku proizvodnju rajčice i paprike.Razmišljam o kupnji plastenika i imam dvije varijante.
Prva je da kupim dva plastenika ,svaki sljedeče dimenzije : širina 8m i duljina 60m sa duplom foliom i sistemom za napuhivanje te bočnim provjetravanjem na ručni pogon.Visina bočnih stranica je 2m a visna do prečke 2,5m dok je ukupna visina do sljemena 3,80m.Plastenik je od firme PRIMO USLUGE iz S.Broda i oba koštaju 158.000kn.Druga varijanta je da uzmem plastenk dimenzij 10m šrine i 60m dužine sa sustaom za grijanje na termogen,automatskim bočnim provijetravanjem,klimatskom stanicom,2.50m vsina bočnih stranica,3m visina do prečke i ukupna do sljemena 5m.taj plastenik je od firme MEDES iz Čakovca i košta 167.000kn. Pitanja su: koja bi bila bolja varijanta,dva plastenika ukupne površine od 960m2 bez grijanja,automatike,klimatske st.za 158.000kn ili jedan ukupne površine od 600m2 sa grijanjem ,automatiko ,klim st.za 167.000kn.Drugo pitanje je dali je netko vidio plastenike od firme PRIMO USLUGE,čine mi se preniskim(3.8m).I još jedno pitanje za kraj a tiče se kredita za plastenik.Preko koje banke je najlakše dobiti kredit za kupnju plastenika i koji su uvjeti.Svima koji če se potruditi odgovoriti mi na ova pitanja savjetima iz iskustva ljep pozdrav i unaprijed hvala.
 

asestic

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
601
Tu ti teško reći i savjetovati puno je to love u ova krizna vremena a za banku ti je ovako da kupuješ auto to bi ti svaka dala odmah sutra ali za plastenik teško možda da probaš preko savjetodavne službe .Sve zavisi da li imaš osiguran otkup i plasman proizvoda pa si malo staviš na papri matematike koliko možeš proizvsti i prodati i po kojoj cijeni i dobro razmotri kako vraćati kredit.
Što se tiče visine svatko ima svoje teorije ja sam pravio sam 8x30 i visok oko 4 m prečka je na 3 mu kojem proizvodim paradajz a za papriku pravim tunele visine oko 2,2 m za sada to klapa.Možeš pogledati par fotki na posu o nama asestic.
Pozdrav Anđelko! 8)
 

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Bavim se plasteničkom proizvodnjom povrća (8000m2) i imam iskustva u tome. Ukoliko mislite proizvoditi više kultura onda je preporučljivo da se svaka kultura proizvodi u zasebnom objektu zbog posebnog tretmana koja svaka biljka zahtjeva. Tu mislim na osnovnu gnojidbu, prehranu,oplodnju, zaštitu, navodnjavanje te na režime temperature i vlage. Mislim da je varijanta kupnje dvaju plastenika bolja upravo zbog razloga koje sam naveo. Visina tih plastenika(3,8m) nije problem ukoliko se ne mislite baviti hidroponskim uzgojem(6m). Moji su plastenici visine 4 i 5m i sa uspjehom proizvodimo rajčicu(6-7cvjetnih grana), krastavac, mahunu(visoku) i zimi salatu.
Dodatna investicija za grijanje tih dvaju plastenika je cca 35.000,00kn pa morate tu stavku ukalkulirati prilikom dizanja kredita. Za dizanje kredita treba vidjeti šta je najbolje jer ima više opcija: Županijski krediti za razvoj poljoprivrede, Razvojne agencije županije uz subvenciju kamate lokalne samouprave, Natječaji Ministarstva polj. (trenutno ih nema ali ) , Natječaj modela kapitalnih ulaganja(upitno), Natječaj HBOR (moguće) i na kraju ostaju banke. Ako si kreditno sposoban svaka banka će dati kredit.
 

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Zanima me, macola ,dali si se odlučio za kupovinu plastenika i koju si varijantu odabrao? Ako nije tajna naravno, jer ponuda od PRIMO USLUGA je primamljiva s obzirom da po kvadratu dođe cca.160kn(treba vidjeti kakva je konstrukcija).
 
Na vrh