• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KUPOVINA PRIVATNOG ZEMLJIŠTA

M

mladi gazda

Guest
Jel i zakup mora ići preko agencije jel netko zna?' Imam ugovore nekeod ove god i svi kaže da zakup neide preko agencije ali svi koji su mi to rekli nisu sigurni............... AKO netko zžna neka kaže da se nesekiram............

.....mladi gazda...............

B

Bobo

Guest
Ne bi zakup trebao ici preko agencije, mada nisam ni sam siguran...

M

mladi gazda

Guest
E to je i kod mene nepoznanica jer svi spominju kupovinu zauvijek ali nitko nespominje zakup................
A i neslužbeno doznajem da su izašle Narodne novine sa ovim zakonom što Tomy piše ali isto kažem neslužbeno.........
A ako netko zna dali i zakup ide preko agencije ili ne neka kaže da se nesekiram...............

..............mladi gazda...........

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334
mislim da zakup ne bi trebao da ide preko agencije ali u našoj državi je sve moguće i više me ništa ne može iznenaditi.
mogu reći da i mene brine ova stvar oko zakupa kao i mladog gazdu jer ove godine bih trebao napraviti ugovora za nekih 30 hektara.

M

MOCO

Guest
SVE će ići preko agencije! Dakle i zakup privatnog poljoprivrednog zemljišta i prodaja!
To bi trebalo ići ovako: stari deda Marko ode u općinu i kaže "imam tam par jutara iza guvna koje dajem Peri Govnarevom u arendu" ,na to će službenica općine,žvačući nešt i brišuć ruke od guzicu(inače kadgod dođeš te ženske u općini nešt prežimaju i uvijek im uletiš u pauzu):"molim vas pričekajte malo, sad ću ja pozvati Anicu ona to radi,sam da je nađem"
Deda Marko iziđe u hodnik i čeka! Nakon par minuta izleti službenica iz kancelarije van i ode!
Nakon pol sata i više dolazi neka debela žena s puno torbi,kesa i vrećica u rukama i provlaći se pored deda Marka u kancelariju.Nije ni pozdravila,al nema veze to je dedi manji problem jer već ga noge bole i leđa mora počeškati a i pljunit mora.
Nakon nekog vremena dolijeće prva službenica i veli dedi: "ooo,pa vi ste još tu! Zar se Anica nije vratila? Sad ću ja nju potražiti!" i ulazi u kancelariju. Malo kasnije prolazi neki čovjek s mobitelom na uhu ,ulazi u kancelariju,pozdravlja preglasno i preveselo:"aaa tu ste vi meni lipe moje,joj kako ste vi super sposobne,krasne,divne,pametne...(bljak,bljuc) deder mi dajte to i to" Za dvije minute ode čovjek s nekim papirima u jednoj ruci i mobitelom u drugoj i nekom govori :"ma sve sam sredil".
Onda deda Marko opet pokuca i ulazi u kancelariju i veli :"el došla Anica"?
Ona debela žena podiže glavu i bulji u dedu i šuti! Deda bleji od jedne do druge i čeka! Ona prva službenica veli:"evo odmah ću je nazvati!Ona je na sastanku". (Mož mislit!)
I tako dođe Anica i objasni deda Marku da to nemož tako, da on treba izvaditi posjedovni list, vlasnički list,vjenčani list domovnicu,rodovnicu,putovnicu,smrtovnicu.....
I onda ded Marko dođe kući i veli babi Stani: "ma de reci onom Peri Govnarevom nek radi tu zemlju ak oće,ak neće nek sve ide u p...materinu"

Eto,tako ja to zamišljam!

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792
e ovo bi trebalo snimit,samo gdje naći glumce :lol: :lol: :lol: :lol: svaka čast na slikovitom prikazu istine :p :p :p :p

I

Ivan2009

Guest
Pozdrav
Molio bih Vas za savjet, jer sam relativno nov pa se ispričavam unaprijed na pitanjima. Imam vlastitu zemlju, te namjeravm ući u OPG, koji je trenutno na ocu (ja nisam član), te postati nositelj OPG-a. Da li se zemlja automatski prenosi na OPG ukoliko ja postanem nositelj OPG-a ili su potrebni dodatni zahtjevi? Također ukoliko bi želio kupiti još zemlje u OPG-u da li se tretiram kao fizička osoba radi poreza? Radi se o području posebne državne skrbi, pa gledam kako radi poreza.

Puno hvala na pomoći

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334
Ivan2009 kaže:
Pozdrav
Molio bih Vas za savjet, jer sam relativno nov pa se ispričavam unaprijed na pitanjima. Imam vlastitu zemlju, te namjeravm ući u OPG, koji je trenutno na ocu (ja nisam član), te postati nositelj OPG-a. Da li se zemlja automatski prenosi na OPG ukoliko ja postanem nositelj OPG-a ili su potrebni dodatni zahtjevi? Također ukoliko bi želio kupiti još zemlje u OPG-u da li se tretiram kao fizička osoba radi poreza? Radi se o području posebne državne skrbi, pa gledam kako radi poreza.

Puno hvala na pomoći
što se tiče kupovine zemlje ja sam par dana prije nove godine kupio nešto zemlje i morao sam otići u poreznu upravu da prijavim kupovinu zemlje jer na nju moram platiti porez(čini mi se 5%)ja sam u sustavu PDV-a i od prije dvije godine sam nositelj gospodarstva kojeg je do tada bio pokojni djed.čini mi se da sam sve to uspio riješiti ondje gdje predajem papire za poticaj pa mislim da ćeš i ti tako moći.a što se tiče područja od posebne državne skrbi tu ti ne bih znao puno reći jer ja nisam u takvom području.

moram da iskoristim ovu priliku dok pišem da pitam zna li možda netko kada će se moći prepisati poljoprivredno zemljište,ja sam kaparisao neku zemlju isada moram čekati da se zemlja prepiše.

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,894
josip123 kaže:
moram da iskoristim ovu priliku dok pišem da pitam zna li možda netko kada će se moći prepisati poljoprivredno zemljište,ja sam kaparisao neku zemlju isada moram čekati da se zemlja prepiše.

ako pitaš da li se može gruntovno sprovest(upisat)polj.zemljište,kupit-prodat,da može se, prefunkcioniralo je opet i ide sve kao i prije sve do onda kad nastupa agencija (mislim da 7.mj)

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334
hvala,sutra ću pokušati otići do javnog bilježnika pa da već jednom riješim tu zemlju.

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,894
josip123 kaže:
hvala,sutra ću pokušati otići do javnog bilježnika pa da već jednom riješim tu zemlju.

mi smo kupovali nesto zemlje baš onda kad je zakon bio zamrznut tak da je javni bilježnik mogao raditi ovjeru samo se nije moglo upisat u gruntovnicu

P

pozna

Guest
mozda je malo off,al svejedno cu pitati. namjeravam kupiti komad poljoprivrednog zemljista,periferija Umaga,te ga prenamjeniti u gradjevinsko zemljiste, kakva je procedura i koliko otprilike kosta,navodno ce se taj kraj i tako prenamjeniti u gradjevinsko,ali...mozda ove,mozda iduce godine,mozda bih ja gradio a nisam dovoljno strpljiv... relativno mala parcela i samo za vlastite potrebe(kuca),nema preprodaje ili nekih carolija. informacija mi je vazna zbog definiranja zadnje cijene,tj.kupovne cijene.

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334
čini mi se da se prenamjena sa poljoprivrdnog na građevinsko zemljište plaća 5x vrijednosti procijenjenog poljoprivrednog zemljišta,a li nisam 100% siguran.

P

pozna

Guest
ako je to istina,to je onda van pameti, ako poljo. zemljiste sad vrijedi 20E /m2, a gradjevinsko 40Em2,to je trenutna istina,suludo je platiti 120E po kvadratu uz potrosenih 15kg zivaca,2-3 god zivota i tona i po papira,dozvola i rjesenja. takse i ne spominjem.ma nemogu vjerovati da je istina.

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334
čuj kod mene u prosjeku m2 košta od 0,9-1,3kn po kvadratu,što znači da 1ha zemlje košta oko 10000kn i ako ćeš kompletnu česticu prenamijeniti u građevinsku onda te još i prenamjena košta 50000kn.mislim da se prenamjena ne plaća na kompletnu površinu.

karlo22

Član
Tu od
22 Srp 2009
Poruka
122
jeste li ćuli da je do 1.7.2010.besplatan prijepis poslije toga se plaća porez nema veze i ako ti otac ili majka prepisuje

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334
nisam čuo i mislim da je to glup zakon ako djeca na svoju očevinu i djedovinu moraju platiti porez.
sramota za ovu našu državu.

miroslaw

Član
Tu od
20 Sij 2008
Poruka
42
Nije kupovina....zakup je u pitanju....ali imam pitanje ako tko zna...nisam htio otvarati novi topic.

Planiram uzeti neku zemlju u zakup. Cijena bi bila recimo 500kn po jedinici mjere. Ako u ugovoru piše ta vrijednost da li se na to plaća porez?
Ja uzimam u zakup zemlju od čovjeka koji nema OPG.
Da li moram platiti i porez na tih 500kn, ili taj čovjek mora platiti porez državi?
Nije mi baš jasno, da li mi može netko pomoći ako ima iskustva (mogućnosti).

Drugo pitanje....kako će biti u EU (recimo sada ugovorim zakup na neodređeno bez najamnine....da li to prolazi).

Hvala....

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,894
do sad nitko (valjda) nije platio porez za zakup :blackeye ,to što ti imas sa zakupodavateljom država nema nista osim da može trajat max.10 god.

za eu.......to nas tek čeka i nek čeka što duže

Najnoviji postovi

Na vrh