• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kvočka

Talijanka

Član
Tu od
26 Sij 2020
Poruka
108
Ima li veze da stavim pod kvocku sitnija jaja tj pronoske posto njih imam? Da li će biti sitniji Pilici tj kad odrastu? Pijetao je krupan graorasti!

Zivina19

Član
Tu od
9 Velj 2019
Poruka
169
Ja licno sitnija jaja ne stavljam. Jer sto je jaje sitnije manje je zumance a samim tim pile ce biti"kilavije". Bolje stavi krupna

Laza1304

Član
Tu od
23 Srp 2020
Poruka
140
Ja nikad nisam obracao paznju na to krupnije sitnije..ali uglavnom sam gledao da vise stavim tupa jaja okruglog oblika a manje ostra

Zivina19

Član
Tu od
9 Velj 2019
Poruka
169
Na to i ja obracam paznju. Al uvek prvo izaberem jaja srazmernog oblika i onda ih izmerim. I uvek gledam da prosek bude 55-60g

Peky

Član
Tu od
8 Sij 2020
Poruka
142
Iz iskustva nije bas preporucčjivo sastavljat jaja kokosi koje su tek pronesle, em je manja oplodenost jaja em ako su jaja sitinija bit Ce sitnije i pile ne samo sitinije kad se izleze nego uvijek Ce bit pomalo sitniji jer ako su u početku sitniji izguraju ih jaci i tako to ide.. od iskusnijih sam pitao i idealno je uzimati od Kokoši stare oko dvije godine.sretno! ;)

Zivina19

Član
Tu od
9 Velj 2019
Poruka
169
Peky slazem se sa tobom. Tako ja radim poslednje 4 godine. I ja sam pre stavljao svakakva jaja i veca i manja i uvek ovi iz manjih jaja ostanu sitniji

Talijanka

Član
Tu od
26 Sij 2020
Poruka
108
Imam prošlogodišnje ali neke od njih ne nose jer mijenjaju perje a neke nose šiljasta duza jaja koja ne bi stavljao jer kažu da to obično bude pijetao, neke su mi pronijele u julu ali su i njima dosta sitna jaja. Mjerio sam 50 do 65g su, imam od loman braon jaja sto sam kupio prije mjesec dana i ona su zaobljena više ali su najsitnija! Slikaću vam jaja koja sakupim do četvrtka i da mi obiljezite šta bi vi odabrali

Zivina19

Član
Tu od
9 Velj 2019
Poruka
169
Ja bas ne znam koliko je ta teorija tacna da oblik jajeta zavisi od pola. Jer ja ne stavljam inace siljata jer im uvek ljuska bude tanka i lako se razbiju, i onda stavim obla i bude opet 50% pevceva. Cuo sam da oblik pol zavisi od oblika jajeta samo kod prepelica.

Talijanka

Član
Tu od
26 Sij 2020
Poruka
108
Skoro mi je jedna zena rekla obla su kokoške, a kod mene većina nose siljatika, pogotovo neke lijepe šarene. Slikaću nedje

Jesu li mala jaja ako teze 55g a manjeg su igleda

Posljednje uređivanje od moderatora:

Zivina19

Član
Tu od
9 Velj 2019
Poruka
169
Nisu. Jer ako ima 55g tokom inkubacije ce se svakako masa smanjivati i dobices ,,krupnije" pile nego da stavis jaje od 40g. Iam dosta faktora od toga koja ce masa pileta biti kad se izlegne. Npr kod starih kokosaka je pora ljuske veca pa gubi vise vlage, a samim tim i vise mase.

Talijanka

Član
Tu od
26 Sij 2020
Poruka
108
Manja su jaja ali zatežu na vagu😁 krupan je Kokot graorasti tako da ce biti i podmladak nadam se.. planiram staviti 15 jaja. 19. Januara prošle god sam istu nalegao i stavio 11 jaja svih 11 je izlegla, kažu da i temperatura utiče na pol pa ću povećati na 15jaja sad

Talijanka

Član
Tu od
26 Sij 2020
Poruka
108
Nisu. Jer ako ima 55g tokom inkubacije ce se svakako masa smanjivati i dobices ,,krupnije" pile nego da stavis jaje od 40g. Iam dosta faktora od toga koja ce masa pileta biti kad se izlegne. Npr kod starih kokosaka je pora ljuske veca pa gubi vise vlage, a samim tim i vise mase.

ecb01306-47bf-4dbb-9a43-fd88a6cfa66d-jpeg.30980

6CE7A3A4-BA11-409D-B8D8-0002172CECF7.jpeg Je li dobar ovaj oblik jaja, ova dva žuta su 45g a ostala 55 do 65g. Sakupicu do četvrtka jos 10!

DC1F8818-FF57-4DDD-B611-FC7A12371351.jpeg
Ovo je kvocka australop sples

Peky

Član
Tu od
8 Sij 2020
Poruka
142
Ma nemas straha super su ti koke i jaja, probaj sta veca sakupiti, ja imam mali inkubator za 30 jaja tako da ove godine nisam nalegao kvocku ali sada da se raskvoca bih ju isto nalegao!

Na vrh