• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Lajtunzi

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,025
Ima za kupiti 7 mm silikonsko, ali su čini mi se ta crijeva prozirna. Možda ima i crne boje za kupiti. Takvo crijevo navučeš gore bez brige i ne treba mu ni šelne.
Jakopic je imal 7.5 mm armirano, treba zvati i pitati.
Šelnu malo poravnaš ona uha i uzmeš armiračka klješta pa s njima stisneš.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,826
Lager commerce...ima na metre.
Iwanho, imam ja nekaj crijeva, samo moram vidjeti koji je promjer. Isto to se meni dogodilo na Štoreu nakon par let, pa sam kupil al je pretanko.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,025
ZJ, ako se ne varam na štorku su nipli 10 mm, što bi značilo da ti najvjerojatnije imaš 8 mm crijeva.
Silikonsko 6 se nagura na 8 ali hoče s vremenom stradati jer je ipak pre napeto.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,826
Mislim da su 8-ice, a ja sam kupil 6 ili 7.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,025
More biti, ja se stvarno ne sječam. Ali sad kad malo bolje promislim jesu dost tanki oni pipci na rezervaru kojih me uvjek strah. Mogli bi biti 8 mm.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,342
Šelne se mogu isto nove kupit u dućanu s šarafima i sličnom robom.. imaš u mjerama 5,5.8, 9,5.,12, 13,3. Stisneš ih armiračkim klještima kao što je Muha naveo.
Ja ih koristim kod slaganja vodeno hlađenog šlauf paketa za zavarivanje.
a crijevo bi se moglo i fi 6mm iskoristi, malo ugrijati i to je to

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,561
Ja sam kod Partner trgovine sve kupovao lajtunge kad mi je trebalo za traktore. Imaju one opletene i nisam sto posto siguran da li oni stisnu holendere ili im to netko odradi.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,730
Ne delaju do 19.04.. To je trenutno jedan od većih problema.
Jakopić ima 7,5x12,5. Stare šelne na stiskanje koje su bile na 7,5x13,5 buju prevelike. Na njihovoj stranici sam našel ovakvu obujmicu:

Bi li bila ok, odnosno jel se da dosta otvoriti da bum ju mogel navući kad je crijevo na lajtungu?

Wuerth može dostaviti 7,5x13,5 u jednu građevinsku trgovinu u Krapini, ali onda moram kupiti svih 10 m (oko 300 kn).

Stupil sam u kontakt sa serviserom pa bu on, kad se vrati u firmu, pogledal jel imaju kaj iskoristivoga. Za silu bi možda problem riješilo silikonsko 6 mm. 8 mm mi se čini predebelo. Možda se varam glede 8 mm? Htel bi to napraviti sad, kad je rastepeno, onak kak spada. Da originalno nije bilo odmah iza oka zasukano kod montaže, vjerojatno bi još držalo.
Hvala svima koji ste se uključili.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,025
Vidim ja Ivanho da si ti jedan od onih koji voli da je sve pic, pic ali neka. I sam sam takav nekakav u stvarima koje radim.
Neki ljudi ne vide neke detalje, a neko vidi čak i stvari koje su na nedostupnim mjestima....

Imaš u Berneru za kupiti takvih novih obujmica (vjerujem da ima i deugdje) samo kaj je situacija trenutno takva kakva je pa neznam kolko je to dostupno.
Ova obujmica je i kvalitetnija jer ispod nje na crijevo se navlači prsten pa ne gnječi direkno crijevo. Promjer stezanja štelaš na onoj zakačci prije nego upotrebiš kliješta.

hotela

Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,250
E nekad se dalo selne i na benziskoj nabavit,kolega iwanho za silu bu i drot dober ce ga imas. 😃

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,730
Muha,

hvala na pomoći. Život me naučil da se i onda kad prije posla dobro promislim kak bum napravil, rado dogodi nekaj nepredviđenoga. Pitam se koliko bi toga bilo bez prethodnog promišljanja detalja izvedbe. Mislim da bum kod Jakopića naručil crijevo d=7,5 i D=12,5. Za to mi treba šelna za stiskanje u opsegu od 11,8 do 13,8. Takve kod Jakopića nema, ali imaju one opružne s ušicama koje sam linkal u prošlom postu. S njim nemam nikakvih iskustva, nisam siguran koliko stisnu i može li se kod montaže raširiti na više od 12,5 mm

Kaj misliš da bi se stare šelne koje su bile stisnute na crijevo 13,5 mogle preštelati za crijevo 12,5, ili to važi samo prije stiskanja?

Hotela,
za silu je vrag muhe kosal i rekel je da su dobre, samo su drobne. :hahah:
Nije mi trenutno sila za traktor, barem ne još ovaj mjesec. Zato bi htel odmah riješiti da to bude trajno rješenje.
Predložil mi je sin (informatičar) da kapnem u pukotinu malo super ljepila. Vjerojatno bi za silu bilo dobro, ali kak sam napisal crijevo je spucano i htel bi ga zameniti kaj ne bum opet za kratko vrijeme prčkal po tome.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,025
Stare šelne bi se garant dale skratiti, a ona 12.4 s dva uha bi se dala navleči tolko garant.
Takve šelne kad me znaju prcati ja obično malo pošpricam s WD 40 i mala preleti gore samo tak.

Sina informatičara i super ljepilo nebum komentiral, oni su još mladi i neznaju da se na brzinu samo deca delaju 🤭
Mada, za silu na polju ili da nema i to je riješenje ;)

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,790
Ovakvo crijevo bi moglo poslužiti (slabo ga koristim), ali je na žal samo 5 mm unutarnji fi. A ona obujmica koju si linkao je praktična za montirati.
IMG_20200320_202121[1].jpg

hotela

Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,250
Kolega savoris odi si temperaturu meri😁t.To ti je kajkavski jezik,jezik najstarijeg naroda u europi ,poslije srpskog. :ppozdrav:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,025
Hotela, nisi skontal Savu. On ne razumije jer su za njega u ovom slučaju šelne od žice vrh.
Uostalom, ko se ko sječa njegovog dugogodišnjeg potpisa(je*eš mašinu koja ne može da se popravi brusilicom i švas aparatom) zna koji jezik Savo razumije :ppozdrav:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,170
Pa to ti ja pričam , od jedne šelna napravite cijelu studiju , zategni žicu i tjeraj dalje.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,730
Kod Jakopića naručeno i plaćeno crijevo i dvije vrste šelni:
Obećali su da buju u ponedjeljak dali dostavljaču.
Onih šelni s uhom (Berner) nema, a nema ni bakrenih podloški (14x18x1,5).
Jel pametno stavljati stare podloške? Bi li pomoglo da stare zakalim? Ako ih kalim, koliko ih zagrijati, bez termometra,na oko (mogu ih zagrijati na debljoj žici u šparetu ili na tabli od špareta)?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,025
Ugriješ ih na plinskoj peči ili u šparetu na plamenu da budu crvene.
Dok su crvene spustiš ih u hladnu vodu i one su popuštene, mekane.
Naravno, ove sve vrijedi ako su pločice još donekle debele, ako su tanke onda nemaš kaj više popuštati več trebaju nove.

Najnoviji postovi

Na vrh