• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

LED ampermetar/voltmetar

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,826
Ja sam imal ugrađen LCD sat u kabini...i nije dugo trajal.

U kabini bi još i išlo, ali bez kabine bi ga trrebal dobro zabrviti.
Nego, kaj će ti uopće to? To ti treba tek kad nekaj nevalja, a onda se poslužiš multimetrom.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,025
Može bez brige kaj se prašine i vibracija tiče. To je zalijano i nema brige.

Tajo pajo

Aktivni član
Tu od
22 Kol 2011
Poruka
538
Ja sam imal ugrađen LCD sat u kabini...i nije dugo trajal.

U kabini bi još i išlo, ali bez kabine bi ga trrebal dobro zabrviti.
Nego, kaj će ti uopće to? To ti treba tek kad nekaj nevalja, a onda se poslužiš multimetrom.

Kad malo bolje razmislim, mislim da si upravu. Ono što me općenito kod vurica na traktoru kopka je njihova točnost. Pokazuje neki broj, a sad koliko je to blizu stvarnoj vrijednost, tko će ga znati.
Jedino možda ampermetar ima smisla, ak' negdje vuče struju prek kratkog spoja, pa bi se to trebalo vidjeti odmah na njemu, a ne dok se počne dimiti.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,025
Misliš da volt metar nema smisla? Ima, i te kak ima.
Svaki podatak koji možeš isčitati dobro dođe.

Nemaš brige, sličan uređaj smo na kros motor ugradili zbog onog glupog fergazera koji treba malo struje pa su na s zanimali podaci.
Tak je to gore i ostalo dan danas i radi.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,170
Čini mi se da je kod puknutog takav ampermetar pukao veoma brzo.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
je dobro pamtiš ali ja sam sam kriv za havariju ..smakla mi se žica pa je kratki spoj skratil muke

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,170
Bez obzira , i na traktoru može da se desi takav ''šok'' i da ga sprlji.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,025
Da izgori je moguće bilo gdje, ali prašina i vibracije me nebudu ništ napravile.
Displej je osjetljiv, ali uređaj ne. Barem se meni tak pokazalo.

Tajo pajo

Aktivni član
Tu od
22 Kol 2011
Poruka
538
Da li takav LED ampermetar može pokazivati i negativnu vrijednost struje? Kao onaj s kazaljkom. Ili dok dođe do negativnih vrijednost pokaže samo 0.00:icon_e_biggrin:

Tajo pajo

Aktivni član
Tu od
22 Kol 2011
Poruka
538
Da, tu si upravu. Krivo sam se izrazio :=:) Može biti jedino negativna razlika stuja koje daje alternator i struje koju vuku trošila. U tom slučaju klasični ampermetar ide u stranu prema negativnim vrijednostima skale. Mene zanima je li se i oval LED ampermetar/voltmetra može ugraditi na mjesto klasičnog ili moram imati dva ampermetra. Jedna na strani alternatora, a drugi na strani trošila. :(think):

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,826
Može, bez brige. + i - na ampermetru pokazuju smjer struje.

Točnost ovih instrumenata je predobra i nepotrebna na vozilima. Lako se može "pogoršati" priključivanjem na krivo mjesto.
Osobno ne volim digitalne instrumente na vozilima. Analogni, iako možda manje precizno, govore više. (pokazuju trend).

Glavni "instrument" je ispravna lampica alternatora. Voltmetar ti treba tek kad lampica počne tinjati ili se akumulator počne "znojiti", a ampermetar još i rjeđe.

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Misljenja sam da niti ampermetar a niti voltmetar nisu zgorega ako ih se ima,,,
nedovoljno jako punjenje priblizno je jednako kao i tlak ili poviseni secer u covijeka,,,
nije da se događa nesto po zivot opasno ali ubija lagano,,,

a sve bude ok ako se ima pod kontrolom i intervenira se na vrijeme,,,

:(think):

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,025
Podržavam do slova kaj je Bobić napisal.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Moj stav je opče poznati da ne treba bilo kakvih vurica , jer vurice treba znati čitati , isto kak i na sat na ruci ne vrijedi ništa ako ne poznajemo na sat .

Lampica mora biti , tlak ulja , temperatura , punjenje acu ..

Jer , svim tim upravlja čovjek , ako ne stane i ne poduzima korake ovisno o upaljenim lampicama nema ni koristi od njih , isto kak i s onom na ruci ..(osim za ukras)

Primjera mogu nabrojiti stotine , najbizarniji je od mog ujaka kojem se upali lampica ulja na autu a on mrvo hladno baci dijagnozu da je otišao indikator i nastavi voziti , nije otišao daleko ....

traktoristi su posebna vrsta koja jednostavno mora obaviti posao makar ispadale kerike na auspuh...ovdje se samo obrađuje motor , a gdje smo s ostalim sustavima na traktoru ?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,025
Ma u pravu si i ti Puknuti ali onaj ko naknadno ugrađuje zna kaj mu treba i predpostavljam da zna to i pročitati i valjda zato ugrađuje.
Recimo ja sam si ugradil obrtaljku, temp. ulja, temp. vode, napon, tlak ulja i još pokoju sitnicu koju samo još treba iskalibrirati pa da se isčitava na displeju. Možda ja to samo iz fore, ali možda i ne. Recimo neki dan je bilo na granici vrenja ali se nije moglo zaustaviti i moralo je izdržati još taj moment.
Ali kontrola je postojala.

Tajo pajo

Aktivni član
Tu od
22 Kol 2011
Poruka
538
Može li netko pomoći/skicirati kako ovaj ampermetar/voltmetar spojiti na el. instalaciju traktora?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,826
Nikak.
Trebal bi presjeći vod između mase i minul pola akumulatora. Taj 50A shunt nije dovoljno opteretiv da podnese struju pokretanja, pa bi trebal neku elektromagnetsku sklopku (poput automata na anlaseru) koja bi premoštavala shunt pri anlasanju.

Ak baš hoćeš, kupi samo voltmetar, a ovo kino (kak bi Puknuti rekel), zaboravi. Nije predviđeno za to kaj tebi treba.

Ak je taj Torpedo išel 30 let bez toga, bu i dalje :)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ja sam si jenom prilikom takvu igračku spojio na upaljač , u auto ...samo voltmetar ....ne moram vam govorili u kakvu zabludu me dovodio a nakon toga auto ide eto več par godina , pali , radi , svjetli , isti akumulator .

sad pitanje , da li želiš mjeriti koliko troši ili koliko puni?

Najnoviji postovi

Na vrh