• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Ležaji, jeftini/skuplji-iskustva

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
726
u pravilu je tako kako govoris, al taj dio freze je specificno izlozen nepovoljnim uvjetima za brtvljenje.
Imaju one zastitu i prije semeringa pa se opet tu svasta zavuce.
Mi smo svoju malu svake godine otvarali, lezaji i ne budu za mjenjanje ali semeringe mjenjamo.
Moja ne izljeva ulje, s tim da ga svaki dan, kad se freza cijeli dan potrosi 2dcl.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
O kojim se točnije frezama radi?
Da i ovisi gdje se nalazi semering ako mu Ude trava nabije se i curi ili ga pregije i otvrdne i ne dihta.

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
726
Ova manja je Maschio H180, nju sam prodao nedavno
Ostala mi je samo velika Maschio B205, nju sad obnavljam, ona dugo nije radila jer nemamo traktor za nju.

U principu na rotoru je izvucena sa zadnjeg nosaca noza vanjska zastita za kuciste s lezajem, kod H modela semering je odmah ispod na vanjsoj strani kucista lezaja, kod B modela ima jos jedno "vozanje cik-cak", jer je to najskuplji njihov model.

Vjerovatno je u pitanju kod njih neki jeftini/ostarijeli/otvrdli semering

Adis90

Član
Tu od
3 Tra 2010
Poruka
683
@ mothod
hvala za slike mada ja imam druk lezaj od bube jer sam mjenjo ali je ovaj noviji tip,a za ovaj stari tip sto je po izgledu isti kao ovaj sto mi treba nisam znao,sutra idem do mog prijateja koji rastura djelove za bube pa cu pogledati..

@ savoris
i ovi po otpadima bi mi ako bi nasli da odgovara natjerali cijenu kao i novi,a svakako sam obilazio prodavnice zbog semeringa koje isto moram promjeniti

a vidim da se raspravlja o podmazivanju ferze,ja sam do sada uvijek u pogon sa strane ubacivo tomast i ulje 90-tka ili motorno zavisi koje imam,ali uvijek sam ubacivo vise masti,jer brzo se to zagrije pa opet ima dobro podmazivanje,tako da nije nikad curilo( sem ako je bas semerin vrisno)a nije mi se desilo da nastrada lezaj zbog ovakvog podmazivanja

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
Svaka košuljica na konusno valjkastom mora biti glatka ko staklo.
Stari ležaj i košuljicu baci i ide nova košuljica sa ležajem,namazes malo s litijevom masti i teraj samo pazi da ga ne pretegnes.
ništa bez stezanja, cijev od metar i svom težinom, zamisli da se to otšarafi u radu pa počne da bruji čime to stegnut na sred puta
za podmazivanje vjerujem samo kad se ugradi mazalica, ne prljaš ruke a svako malo ubrizgaš novu mast, nema mu smrti

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,826
Neko mi rece da promislim o podmazivanju u frezi s tekucom masti i hipenolom 50:50.
Ja se nisam susretao s takvom masti, a kad sam pitao u par ducana autodjelova, ljudima nije poznato.
Jel se tko od vas susretao s tim, sta je to?
Umjesto Hipenola 140, kakav obično ide u reduktor i lančani prijenosnik, slobodno naliješ tekuću mast Viskoma R00. Ona teže prolazi kroz semeringe, pa je manja vjerojatnost curenja. Jeftinija ti je od obične LIS masti, kao i od Hipenola.
Ono kaj mi se ne sviđa s masti je to da nema taloženja špene, već ona ostaje zarobljena u masti i dolazi u kontakt sa dijelovima prijenosa, te im "pomaže" pri trošenju.

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
726
@ZJ e vidis to si dobro primjetio, a mozda nije za zanemarit (vezano za spenu).

Kakva je tvoj procjena bi li magnet pomogao, da se ugradi?
Jesi ti ono za hidrauliku dobar?
imao bi jedan PM

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,826
Magnet teško. Redovita zamjena svakako.

Pucaj :)

Adis90

Član
Tu od
3 Tra 2010
Poruka
683
Evo danas sam rijesio problem druk lezaja,identican je lezaju za zmaj 133,

fvu1lpk5o955maf3yjy.jpg

6ncnihmdsj9ns341o3nr.jpg

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Savo pa to bi ti morao znat-šala.cementacija je termička obrada tanjeg sloja materiala,površine.Na osovinama,zubčanicima je gornji sloj cementiran,tvrd a sredina je žilava.

Adis90

Član
Tu od
3 Tra 2010
Poruka
683
Ovaj klizni dio izgleda kao neki "ljut"materijal,kako god mislim da ce biti bolji od ovog grafitnog,bar bi trebo ipak je ovo valjkasti lezaj..,

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,170
Ma sve jasno šta je cementacija ali po slikama nisam odmah skontao da je unutra ležaj , meni je izgledalo kao da je ti klizna površina

Adis90

Član
Tu od
3 Tra 2010
Poruka
683
Malo sam guglo i vidm ja slika lezaja ko kod mene i pise za zmaj,i ja u potragu i kad ono lezajevi identicni,kako sam se obradovo ko dijete cokoladi..

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,411
Malo čudni metalni ležaj, isprintan 3D printerom...Danas je takva tehnologija da se svašta može napraviti. Samo nacrtaš i printaš.

[YT]http://www.youtube.com/watch?v=JlOqK-M4G60[/YT]

Najnoviji postovi

Na vrh