• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Lonicera caerulea (Haskap)

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Ne znam za haskap ali mi ne izgleda kao palež lista.

hampy

Novi član
Tu od
19 Tra 2015
Poruka
16
Moja je ista takva. Bez obzira na svakodnevno obilno zalijevanje svi listovi su pocrnili ili izgorili.

sugarray

Aktivni član
Tu od
27 Stu 2013
Poruka
418
Jest da je hvale kako podnosi tembarature i do -47, očigledno joj vrućine ne odgovaraju pogotovo ne ovako visoke od 37+ :)

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Trebat ce onda zasjenjivat nasad. I mreza za tucu zasjenjuje od 18% na dalje.

Haskappu

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
38
Neće im bit ništa, u proljeće će ponovo potjerat nove listove. Izgleda ružno, ali mislim da nema razloga za pretjeranu brigu.

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Hm, neće im biti ništa, zar nije bitan vegetativan razvoj 8 i 9 mjesec, stvaraju se rodne grane i pupovi? Ako biljka ostane bez lišća u 8 mjesecu, ne mora ostat bez lišća, ali ovakvo lišće ne može vršit fotosintezu. Ne znam kad haskap stvara pupove i rodne grane, ali kod ostalog voća je tako.

sugarray

Aktivni član
Tu od
27 Stu 2013
Poruka
418
E to mislim u HR još nitko nezna jer je to relativno nova biljčica u našem podneblju

Haskappu

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
38
Haskap je malo drugačiji, većinu vegetacije odradi u proljeće... Moje su prvu sezonu odbacile listove početkom 7. mjeseca i ponovo u proljeće potjerale nove grane i listove. To da će malo usporit s rastom, hoće, ali bit će one dobro.

Luky

Novi član
Tu od
21 Ruj 2015
Poruka
9
Lijep pozdrav.
Evo nov sam na forumu i veoma zainteresiran za sadnju haskapa. Već jedno 2 godine proučavam ovu biljčicu, odnosno istražujem po internetu i odlučio sam se ove godine posaditi nekih 1000 komada na pola hektra površine. U tijeku su pripremni radovi na parceli pa bih uskoro naručivao sadnice. Kontaktirao sam "Tadeusz Kusibab Horticulture Farm" iz Poljske, tj pronađe se pod IN VITRO POLAND.
Zanima me da li ima netko iskustva s njima? Da li je netko zainteresiran za narudžbu pa da se moguće smanje troškovi dostave?
Još jedno pitanje (za sad) za one koji imaju već nasade, da li ima poticaja za haskap, odnosno da li ima kakvih problema što se toga tiće? (s obzirom da nisam pronašao u popisu voćnih vrsta)
Hvala na pomoći

sugarray

Aktivni član
Tu od
27 Stu 2013
Poruka
418
Gamad prva...
25rfqqf.jpg

Gamad druga...
4vn86h.jpg

još ne spavaju napasnici...

Haskappu

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
38
Pozdrav svima i posebno uzgajivačima haskapa!
Evo na brzaka fotka s mobitela s nove plantaze posađene ovih dana.
Vrlo sam zadovoljan s dobavljačem, dobio sam kvalitetne sadnice i posao je bio obavljen glatko.
Sadnice su licencirane, vecina su kanadske sorte i dio ruskih sorti, sve u svemu 8 razlicitih sorti od kojih je najveci broj sorta Borealis.
Ako nekoga zanima više o nabavci kvalitetnih i licenciranih sadnica po prihvatljivim cijenama slobodno se javite privatnom porukom.
Također, rado ću odgovoriti na bilo kakva pitanja u vezi uzgoja i podijelit ono što znam.
Trenutno imam dvije plantaze na dvije razlicite lokacije s ukupno 14 razlicitih sorti s preko 1200 biljaka.

f2vqcw.jpg

Haskappu

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
38
Vrijeme je ovih dana bilo super za rad u voćnjaku pa evo malo jesenskih fotki...
Po ovom toplom vremenu neki haskapići su malo zbunjeni
52o1t2.jpg

Jesenski pupoljci
2jfin7l.jpg

Neki tvrdo spavaju
6fcmra.jpg

Neki se sunčaju
25ujfw1.jpg

Neki se privikavaju na nov dom
el8g00.jpg

jrtwdt.jpg

2woxit0.jpg

Kak je krenulo, zima bi mogla bit nekakva blaga, ali ja se nadam da će bit prava , oštra zima
Pozdrav svim growerima :D :icon_mrgreen:

sugarray

Aktivni član
Tu od
27 Stu 2013
Poruka
418
Vidim prekrasna lokacija za eko uzgoj. E da je meni jedna takva lokacija... Jel imaš problema sa srnama i zečevima?

Haskappu

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
38
Imam problema sa zečevima. Pojeli su nekoliko malih biljaka, ali su onda prestali. Valjda im se ne sviđa okus :)

pogo

Novi član
Tu od
16 Stu 2015
Poruka
4
Lijep pozdrav cijenjenim članovima
Nova sam na forumu i također bih željela uzgajati haskap. Imam 3200 metara kvadratnih zemljišta na nadmorskoj visini oko 300 metara, blaga padina i mogućnost raskrčivanja oko 6000 metara kvadratnih. Imamo na zemlji bunar, ali on kao i svi drugi bunari presuši tijekom ljeta, pa me najviše zanima koliko vode trebaju biljke i koliko često se ljeti zalijevaju. Posadila bih za početak na 2000 metara kvadratnih, pa me zanima koliko sadnica staviti na tu kvadraturu. Sadila bih u proljeće ili možda druge jeseni.
Čitala sam na forumu da sadnice nabavljate u Poljskoj pa bi molila informacije (može u pp). Imam milion pitanja, pa molim da mi ne zamjerite i da mi pomognete jer sam u poljoprivredi totalni početnik. Hvala.

Haskappu

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
38
12 stvari o uzgoju haskapa

Za početnike i one koji žele znati više... Mali tutorial.

1. Haskap voli blago kiselo tlo, idealan pH oko 6.4 radi apsorpcije makro i mikro nutrijenata. U ovoj tablici se vidi kako se elementi upijaju na raznim pH vrijednostima

PHandavailability.jpg

2. U tlu treba biti visok udio organske tvari, u tablici dolje je navedeno da je idealno oko 7%, ali prema informacijama koje imam iz Kanade, idealno je od 10-15% organske tvari u tlu. Udio organske tvari se može najlakše podići dodavanjem organskih gnojiva te humusa i komposta u tlo.

Screen-Shot-2013-12-02-at-9.40.07-AM.png

3.Omjer kalcija i magnezija 9:1. Haskap preferira veći udio raspoloživog kalcija u tlu.

4.Haskap voli fungalna tla. Omjer gljiva i bakterija bi trebao biti 10:1. Povećati udio gljiva u tlu se može tako da se sadnice mikoriziraju dodavanjem spora mikoriznih gljiva koje će se razviti u tlu i na korijenu. Par slika kako izgleda mykorhizza. To što se vidi su hife, a hife su hranidbene niti micelija odn. gljive. One u sebi zadržavaju vodu i žive pod zemljom u simbiozi s korijenjem. Pošto hife mogu doprijeti tamo gdje korijenje ponekad ne može, one stvaraju dodatak samom korijenu za opskrbu vodom i elementima. Ispod zemlje ovakve vrste mikoriznih gljiva stvaraju "podzemni internet".

dpe6pd.jpg

15xplww.jpg

29c9ymf.jpg

2lwvyhe.jpg

5. Haskap vrlo dobro upija hranjive tvari iz tla radi korijena koji raste u širinu i nije vrlo dubok. Puno toga tolerira čak i ako i ove vrijednosti nisu idealne, ali to može utjecati na količinu uroda.

6. Tlo treba biti dobro drenirano, ne voli potopljena područja ali je otporan na poplavu. Navodnjavanje je opcionalno. Makar bi bilo dobro navodnjavati prve tri godine dok se grm ne uspostavi. Umjesto navodnjavanja može se staviti malč od kvalitetne eko slame.
Zemlja će se sporije isušivati ako u njoj ima puno organske tvari.

7. Slamu je dobro korisiti na ispravan način i ona ima svojih dobrih i loših strana. Ako se koristi slama za malčiranje onda treba biti nešpricana, dobro osušena. Slama sa sobom može nositi sjeme korova i spore gljiva. Može prviući miševe, gmazove, puževe... Slamu je najbolje postaviti prije pojave velikih vrućina početkom ljeta. Slama će također usporiti rast trave i korova oko biljke i tijekom sezone će se raspadati i doprinositi povećanju organske tvari u tlu. Slama će i dodatno štititi zemlju od isušivanja. Ne stavljati previše slame jer slama ima puno ugljika pa na sebe veže dušik.

7. Haskap se ne voli natjecati s travom. Prostor oko mladog grma trebao bi biti očišćen od trave i korova. To se može ručno okopavanjem i strojno, malčerom.Trava i korovi upijaju hranjive tvari i usporavaju rast haskapa ako nekontrolirano rastu. Zato prostor oko grmova treba biti očišćen.

8.Grmovi ne podnose dobro velike vrućine i intenzivno sunce zato bi bilo dobro preko ljeta zaštiti ih zaštitnom UV mrežom ili nekom tkaninom koja lagano zasjenjuje. Vrlo lako se može dogoditi da listovi dobiju opekline od sunca ako je ekstremno vruće. Da bi se to spriječilo dobro je zasjeniti ih tijekom ekstremnih vrućina.

9. Na 1000m2 stane otprilike 300-500 biljaka ovisi kako se sadi (3000 do 5000 po hektaru). 2.5m do 3m između redova i 0.8m (živica) do 1.5m (veliki žbunovi) između biljaka. Prilagodite se terenu...

10. Orezivanje u proljeće jer obično snijeg i led u zimi mogu slomiti grančice biljkama. Sve slomljene grančice se režu. Ako grm naraste pregusto i radi toga se ne može do plodova onda bi grm trebalo malo oblikovati i odstraniti grančice koje smetaju.

11. Kvalitetno predavanje od dr. Bob Borsa na engleskom, lika koji je zadužen za lociranje haskapa na sjeveru Kanade i razvoju prvih sorti na University of Saskatchewan. Vjerojatno je sve što trebate znati o haskapu u ovom videu (ima još tri nastavka).
[YT]https://www.youtube.com/watch?v=F3I8PzwskMo[/YT]

To je to nadam se da sam odgovorio na post ispod i da je nekome ovo korisno.
Happy growing :biggrin:

pogo

Novi član
Tu od
16 Stu 2015
Poruka
4
Zahvaljujem Haskappu na trudu da nama početnicima pomognete. Prvo moramo dati zemlju na analizu. Moram priznati da je moja ljubav ustvari borovnica i donijela sam odluku ako zemlja nije dovoljno kisela za borovnicu sadit ću haskap. Vrlo zanimljiva biljka!
Pročitala sam nebrojeno tekstova na netu o haskapu, ali nigdje potrebne informacije o količini vode potrebne za rast. Koliko sam shvatila ima i ona dosta poterbe za vodom, pa smo odlučili raditi akumulaciju i puniti je vlastitim bunarom. Kad dođu one ljetnje suše naš bunar ne presuši skroz, ali nije dostatan za zalijevanje tolikog nasada.
Haskappu molim, ako možete, da mi pošaljete privatnom porukom ime dobavljača sadnica i cijenu, hvala :).

Posljednje uređivanje:

pogo

Novi član
Tu od
16 Stu 2015
Poruka
4
Ma znam. ali smatram da ako zemlja nije dovoljno kisela za borovnicu ne treba ići protiv prirode, samo sam sebi radiš troškove. Onda posadiš ono za što si siguran da su koliko toliko optimalni uvjeti, npr. ovo koliko sam upoznala haskap, vjerujem da imamo optimalne uvjete.Jedino što me strah plasmana haskapa, jer je on našem tržištu nepoznat.

Najnoviji postovi

Na vrh