• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Lucerna

damirpolgar

Član
Tu od
6 Velj 2014
Poruka
465
Prosle godine sam posijo jednu parcelu novosadske pomijesanu sa ljuljom i imo 2 otkosa a mogo je i treci da sam mogo motat u sjenazu....Taj treci otkos je propao posto mi je daleko od kuce a put nikakav.

Danas sam isao da obidem i lucerna je bolje krenula rast nego ljulj.Kod nas je lucerna malo jace od 4 evra,crvena 5 do 5,5 evra a smiljketa 9 evra

Čije sjeme imate,jel se smije prevest ?

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647
Neznam drug za prenos preko granice ...Ja sam iz Prnjavora i to su cijene iz jedne poljoprivredne apoteke.Raspitivo sam se za cijene u januaru al nevjerujem da su mijenjate
Ja imam uzorato 8 duluma za travu samo cu sijat DTS,najvise rad ispase

jugio

Član
Tu od
29 Srp 2014
Poruka
102
Kolege, jedno pitanje treba da dobijem seme lucerne '' PLATO '', a ne znam kakva je ta vrsta semena, to dobijam u naturi, medjutim nigde ne mogu da nadjem nesto o njoj... Ako ima neko od kolega informacije neka javi..

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647
Imas na guglu....njemacka verzija plave il roze lucerne

Slab mi signal pa nikad docekat prevoditelja al to sam skuzio sa gugla

Potrazi malo mora bit

jugio

Član
Tu od
29 Srp 2014
Poruka
102
Ma znam da ima na guglu ali zanima me praksa... Sta kolege kazu, jer papir trpi sve.. Ma internet nam je kao da smo u Mozambik, a ne u evropi...

mimi504

Član
Tu od
16 Ožu 2015
Poruka
56
Kolege, jedno pitanje treba da dobijem seme lucerne '' PLATO '', a ne znam kakva je ta vrsta semena, to dobijam u naturi, medjutim nigde ne mogu da nadjem nesto o njoj... Ako ima neko od kolega informacije neka javi..

Ja sam je prosle godine sijao u proljece, kupio u prvci...imao sam cetri otkosa u roku od dva i pol mjeseca...i evo sad sam je prihranio i lijepo je krenula...

jugio

Član
Tu od
29 Srp 2014
Poruka
102
Mimi 504 hvala na informaciji, to mi je trebalo da cujem... Posejacu je i ja jedan hektar pa cemo videti... Hvala jos jednom :)

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Mimi nemoguce je u 2.5mj. imat 4otkosa jer bi to ispalo da si kosio svakih 15-20 dana!
Inace razmak od kosnje do kosnje je 35-40 dana , ako ju kosis u pupanju kad je najpozeljnije .
Pogotovo mladu djetelinu nije pozeljno forsirat dok se dobro ne ukorjeni ... a s obzirom da si ju sijao u proljece uvijek te prve godinu nebude nekog posebnog prinosa.

stjepan

Član
Tu od
30 Lip 2009
Poruka
189
Prve godine ako je sijana u prolječe može se skinuti najviše tri otkosa, ako su povoljni vremenski uvijeti, dobra tri otkosa.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
U prvoj godini ako se sije u proljeće ide i 5 otkosa ako su uvjeti dobri, kasni za starom otprilike 1 otkos. Mada stare znam i 7 otkosa.

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647
Sima pa tebi je onda bas lako za sijeno....posijes hektar ,pokosis sedam puta,to ti je onda 7 hektar lucerne.....da oce kod mene tako,nebi moro ic po tudim njivama kost neku starez

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Ajde mi Sima ako nije problem po datumima opisi kako ide to tvoje kosenje 7 puta u sezoni?
Pa nam objasni i za ovo kad prve godine kosis 5 puta koji je redosljed kosnje po datumima?
Dal imas djetelinu u kontroliranim uvijetima,znaci navodnjavanje i sl. il po majci prirodi to tako ide... ?

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Kosi se čim se malo cvijeta pokaže ako to uvjeti dozvole i kosi se do 11tog mjeseca. Prošle godine nije bilo toliko zbog suše. 1.5. obično već krećemo. 2014. kišne godine smo uspili 7, ali zadnji ne sušimo, prošle jedva 5. Kažu da iza strižne kose brže raste.
I naravno da bi tako bilo mora godina biti dobra, bez toga ništa, najčešće se radi o 5-6 otkosa stare, i oko 1otkos manje mlade, ove godine će biti i 2 mlade manje jer ću kasnije sijati, u nekim godinama bi ju posijao odavno. I meni se daleko bolja pokazala proljetna sjetva.

Posljednje uređivanje:

stjepan

Član
Tu od
30 Lip 2009
Poruka
189
To su gluposti, od otkosa do otkosa mora proći najmanje 35 dana, struka kaže i više.
Maksimum je 5 otkosa, iako ja nisam nikada više od 4 uhvatio.

A 7 otkosa može neko kosioti u bašći za svinje.

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Otprilike ide kad ju pokosis,okrenes ... izbaliras,znaci ocistis njivu oko 35-40 dana do ponovnog pupanja i mogucnosti kosnje... Ako se tu potrefi kisa nakon kosnje,a sto je vrlo cesto u prvom otkosu onda se taj period jos i dosta produzi...
Kod mene ide otprilike ako je sve normalno:
1. otkos 10.5 sjenaza/rolo bala
2. 20.6 sjeno
3. 1.8 sjeno
4. 15.9 sjeno
5. 25.10 kosnja zeleno i hranjenje ili rolo...

Znaci ovo je primjer prakticki da je sve idealno,a znamo da u poljoprivredi nista nije idealno !

Najnoviji postovi

Na vrh