• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Malčer -sječkalica grana masline

Razinekop

Aktivni član
Tu od
10 Pro 2013
Poruka
343
Poštovani molio bih savjet u svezi razmišljanja da doradim preinaku koju sam napravio jer ista radi a ja bih htio još bolje.Na malčeru je napravljen prorez(mala rupa) kroz koju preko kosog uvodnika ubacujem sitno granje od rezidbe maslina.Isto se usitni ali ja bi želio da bude bolje.Što bi bilo da umjesto jednog "noža" stavim dva manja-tanja sa gornje i donje strane.Da li bi usitnjavanje bilo bolje?

Prilozi

• IMG_20230329_170810.jpg
    IMG_20230329_170810.jpg
    46.8 KB · Pregleda: 55
  • IMG_20230329_170906.jpg
    IMG_20230329_170906.jpg
    22.2 KB · Pregleda: 53
  • IMG_20230318_173333.jpg
    IMG_20230318_173333.jpg
    67.9 KB · Pregleda: 55

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
ovakvi debeli noži nebi niš bolje radili...dok sam delal više s takvim malčerom, dal sam kovaču da iz federplate iskuje tanke noževe, e to je bil posal...

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
A zašto ne ploča sa noževima i konrra nož?..kao na "pravom " mlinu granja viđeno na yourube

Razinekop

Aktivni član
Tu od
10 Pro 2013
Poruka
343
Tvoj prijedlog za prekidnu sklopku još radi i to odlično-još jedanput HVALA. Ako možeš pobliže objasniti svoj prijedlog ipak sam ja elektrotehničar, ali imam majstore bravare koji mogu napraviti svašta.

Prilozi

• IMG_20230331_184937.jpg
    IMG_20230331_184937.jpg
    28.3 KB · Pregleda: 29
Posljednje uređivanje od moderatora:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Kad tvoj nož odreže granu grana pada do zemlje i ta visina nožda od zemlje na neki načim određuje dužinu odrezanog komada..kad bi umjesto noža bila ploča grana bi se naslonila na ploču i dužina odrezanog bi bila npr 4 cm(pod uvjetom da je nož 4 cm iznad ploče) opet sljedeci nož odreže itd..
Osim toga trebaš imati kontra nož na samom izlazu iz ljevka kroz kojeg guraš grane..možda je to kod tebe veči problem.
Taj kontra nož mora biti cca 2 mm od noža koji se okreče..Moraš uzeti u obzir da je tvoj nož zglobni i da se "klima " gore /dolje da ne bi udario u kontra nož.

Inače svaka pohvala na inovativnosti..

Razinekop

Aktivni član
Tu od
10 Pro 2013
Poruka
343
Imao sam neke obaveze ,a pošteno govoreći nije mi ovo toliko hitno-Malčer radi po meni ne loše.Moje prvo razmišljanje je bilo da umjesto jednog debelog noža stavim dva polu-tanja kako je prikazano na slici.O kontra nožu nisam razmišljao ,ali nije neizvedivo vidjeti ću sa bravarima. Hvala na pohvali za inovativnost jer nemam ja puno maslina da kupujem "malčer za grane" a kad palim granje uvijek problemi.

Prilozi

• Dva noža.jpg
    Dva noža.jpg
    13 KB · Pregleda: 19
Posljednje uređivanje od moderatora:

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,922
Imam neke dijelove za sjećkalicu!
Hoće li se tko igrati sastavljanja?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Sad sam pošteno zumirao tvoju sliku ,imaš grančice i po 30 cm..tebi samo treba kontra nož..

Po ključu "više je bolje "dva noža ne mogu pogoršati situaciju

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Imao sam neke obaveze ,a pošteno govoreći nije mi ovo toliko hitno-Malčer radi po meni ne loše.Moje prvo razmišljanje je bilo da umjesto jednog debelog noža stavim dva polu-tanja kako je prikazano na slici.O kontra nožu nisam razmišljao ,ali nije neizvedivo vidjeti ću sa bravarima. Hvala na pohvali za inovativnost jer nemam ja puno maslina da kupujem "malčer za grane" a kad palim granje uvijek problemi.
Moje iskustvo. Radim malčere takve I testiram rad. Dve stavke trebaš popraviti. Nemaš dobru brzinu noža. Kratki i tupi noževi. 20211009_170322.jpg
Ovo su sa dve osovine, nema to veze. Znači jedan krug od 30 cm I noževi još po 25 ili 30, svejedno duži bolji.
Noževi su debljine 5 ili 6 mm i vrlo oštri.
Broj okretaja ovih noževa je brzina kardana x4. Odnosno diferencijali od nekog auta okrenuti naopačke, tako da se brzina dobije od 1500. Tada sve melje i ono što je sitno na zemlji podiže, kad je oštro onda je prah. IMG_20200205_102443.jpg
Ovakvi noževi su za krčenje zapušteni parcela gdje je šiblje oko 3cm debljine.
Po meni hvali ti brzina.

Razinekop

Aktivni član
Tu od
10 Pro 2013
Poruka
343
Hvala svima na savjetima za ovu godinu je gotovo ,nema više grana od maslina za sječkati. Za dogodine pokušat ću nešto iskemijati-popraviti pa se "čitamo" dogodine.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Ovo je šiblje i bujad 150 cm visina blatobrana od zetora. Traktor ide 3 brzinom. Obrati pažnju na kraju kad pređe preko nekog žbuna. Ovdje su još tupi noževi jer je na kraju snimito nakon nekoliko sati rada i uređene 2 parcele. Kad ide sporije to je puno bolje.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Pojavil se bu problem premale mase noževa. Nije posebno izražen kod sjeckanja jako tankih komada i malo mase, ali u obrnutom slučaju bi moglo biti. Bojim se da nećeš dobiti očekivan rezultat.
Možda bi trebal razmisliti o obliku noža kakav je kod vrtnih kosilica/šišalica s košarom. On stvara vjetar koji odiže malčiranu masu. Usitnjenost mase ne ovisi o oštrini noževa, nego najviše o tome koliko se masa zadržava unutar kućišta.
Moje razmišljanje možda nije ispravno, ali ...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Bilo je spomenuto u početku, ali mislim da moj post nije u koliziji s tim. ;)

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Bilo je spomenuto u početku, ali mislim da moj post nije u koliziji s tim. ;)
U pravu si nož nemože imati malu masu. Već sam napisao da su dugi 25 do 30 cm I još od centra odmaket 20 cm, te na tom obodu kad se vrte preko 1500 obrtaja do 2000. Od kolege Razinekop, na malceru je fabrički kutni reduktori, duplo sporiji od onih koje ja ugrađujem, zato mu se privuku duži komadi nezdrobiti.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Kako radi normalni malčer s batima u odnosu na y noževe?..koji su od oka 5 x lakši

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Nebi ja o tim uslovima i režimima rada. Ja sam opisao ovaj uslov rada. Ovako brzina igra ulogu i oštri noževi. Ovo je pokošeno kosilicom a ovakav malčer sa brzim nožem što dohvati ide u prah. To možete pogledati.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Više reznih noževa, veće rezne površine (da oštrice ima oko 30 cm), mnogo oštriji noževi od njegovih I pomogicnosti podići brzinu. Naravno njemu je sad brzina takva da ju nemože mijenjati. Ali može postaviti recimo 6 noževa na jednoj kružnici. IMG_20210410_145943.jpg
Ovdje su sklopljeni u radu su opruženi.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Ok ljepi stroj .
Trudim se da svaki moj proizvod bude i lijep, ali prvenstveno kvalitetan. Recimo u odnosu na tvorničke ugrađujem naprijed točkove koji se podešavaju. Takođe ugrađujem mnogo kvalitetnije reduktore od tih koji se nude u prodaji. Ovi mogu podnijeti mnogo. 20211009_192551.jpg

Najnoviji postovi

Na vrh