Humistar pojma nemam, ali Trifender znam - ako si kupio mrtvo, od njega ništa.
Mrtvo možeš kupiti ako je datum proizvodnje veći od šest mjeseci, a možeš mrtvo kupiti i ako je manji, ali ga trgovci drže u nedekvatnim uvjetima.
Inače, šta se tiče Trifendera, ja sam ga koristila prvenstveno zbog zemljišne fitoftore u plasteniku jedne godine - ima četiri - pet.....Početni rezultat je bio dobar, no u pola sezone se usprkos ponovljenom tretmanu preko kpk pojaviilo opet, i obzirom da su pokazatelji rekli da će biti poštene jebade, pribjegla sam kemijskom tretmanu. Inače sam tretitala prskanjem golog tla prije oranja, pa još jednom izorano prije frezanja i namakanje presadnica prije sadnje.
Slijedeće sam se sezone odlučila za maksimum duboko oranje plastenika - plug četrnaestica se doslovno zakapavao, minimum je bilo oranje na 40,okretao se sloj zemlje koji se do tada nikada nije izvukao na površinu - i poslije toga zemljišne fitoftore više nema. Evo se zadnje dvije godine pojavi sporadično na dvije -tri biljke u svakom plasteniku, ali to su toliko lokalizirani slučajevi da nije spomena vrijedno. Zapravo i ne gledam je li rizoktonija u pitanju ili fitoftora ili kasni pitijum, samo počupam i ne zamaram se više.
Kada bude opet potrebe - opet će ići duboko preoravanje.
Kod zemljišne ima još jedna caka kojom je se može prevenirati - nikada u vrijeme velikih vrućina ne zalijevati po savjetima struke ujutro,a naročito ne preko dana, nego kasno navečer kako bi se voda do jutra ravnomjerno razmjestila u tlu i izbjegla pregrijana jako namočena zemlja u kojoj su onda idealni uvjeti za razvoj i širenje zemljišne fitiftore.