• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

MIO Standard 350

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,938
Brgud!
Tu si nabrojio neke stvari koje nisu baš logične!
Karburator mora dozvoliti, na osnovu podtlaka, ulaz goriva koje se miješa sa zrakom, a količina zraka pak ovisi o otvorenosti ulazne cijevi.
Znači u igri je rupa na dizni (koju određuje na nekim karburatorima i iglica) i leptir koji određuje zrak.
Naveo si da leptir postaje jajolik, e pa sad objasni na koji način - strujanjem zraka :unsure:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Leptir ne određuje zrak a niti količinu zraka. Nego svojim otvaranjem u difuzoru propušta već izmiksanu smjesu zraka - benzina i naravno odgovarajući postotak dvotaktola.
Sam zrak određuje filter zraka, potom redukcija zraka (koja se nalazi na izlazu filtra) unutar gumenog nastavka prema karburatora. Fi na izlazu iz filtra je 23 mm i tu dolazi redukcija od 12 mm. Ako pak te redukcije nema motor neće primati gas zbog prevelike količine zraka. Znači da se ne podešavaju rupe na diznama da bi se dobio odgovarajući omjer zrak - gorivo, nego se potrebna količina zraka podešava redukcijom.

Najprije strada osovina leptira a potom i sam leptir i tu uvijek na ovoj strani karburatora (gdje dolazi spiralna opruga). Imam jednu malu kolekciju takvih (razlohanih osovina+leptira).
Uzrok tomu je nefunkcionalni regulator gasa, koji ima dvostruku funkciju!
Idem na ručak, bla, bla.😣

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,938
Leptir ne određuje zrak a niti količinu zraka. Nego svojim otvaranjem u difuzoru propušta već izmiksanu smjesu zraka - benzina i naravno odgovarajući postotak dvotaktola.
Sam zrak određuje filter zraka, potom redukcija zraka (koja se nalazi na izlazu filtra) unutar gumenog nastavka prema karburatora. Fi na izlazu iz filtra je 23 mm i tu dolazi redukcija od 12 mm. Ako pak te redukcije nema motor neće primati gas zbog prevelike količine zraka. Znači da se ne podešavaju rupe na diznama da bi se dobio odgovarajući omjer zrak - gorivo, nego se potrebna količina zraka podešava redukcijom..
Aha! Kad skinem filter i ostaje samo rupa usisa na karburatoru - motor ne može upaliti ili ostati u radu!
A gdje se nalazi dizna, ispred ili iza leptira?
Podtlak "uzima" benzin!
Nešto ti ne štima u teoriji/praksi!

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Može upaliti, pod čokom dok kad otvoriš čok motor se ugasi. Zašto??

Dizne se nalaze ispod leptirovih krila i to ispod svakog krilca po jedna.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,938
Isusek! :unsure:
Skinem filter. Ne diram čok-otvoren je. Injekcijom ubacim malo benzina. Kresnem. I zanimljivo radi li ga radi dok metnem filter😛
Ajd prouči malo Venturijevu cijev!

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Neovisno o Vašoj diskusiji @brgud i @Lee Champa , jednom sam imao problem s UMO 6, na mješalici za beton. Došla mi ekipa s posla da mi pomognu izraditi betonsku ploču na pomoćnoj prostoriji, kao pokrov. Motor i mješalica su radili "nikako" a znao sam da je kompresija super. Onda sam skinuo fergazer i filter s freze i montirao ga na mješalicu. Radila je nakon toga kao singerica. Na žalost ja sada više nemam niti jedan dobar fergazer za UMO 😥😖.

ZKL

Član
Tu od
17 Ožu 2022
Poruka
106
Znači iz svega toga ništ :( .Iskreno i filter ulja je krparen i tak dalje.... izgleda da mi ne gine kupnja nove kopačice slične veličine. :unsure:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Pa kupi samo novi kineski motor od 100-tinjak cc

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
@ZKL da ga je iz ničega složiti baš lako, složio bi ga svako. Ja sam malo iskusniji, s puno prakse i nekakvih rezervnih dijelova, pa koji put moram priznati kapitulaciju i poraz. @brgud ti se potrudio vrlo kvalitetno prikazati problem. Ne može se mrtvace oživjeti, za sad još ne...

• Like
Reactions: ZKL

ZKL

Član
Tu od
17 Ožu 2022
Poruka
106
@ZKL da ga je iz ničega složiti baš lako, složio bi ga svako. Ja sam malo iskusniji, s puno prakse i nekakvih rezervnih dijelova, pa koji put moram priznati kapitulaciju i poraz. @brgud ti se potrudio vrlo kvalitetno prikazati problem. Ne može se mrtvace oživjeti, za sad još ne...
U pravu ste.Nažalost gledal sam @brgud slike na temi mio 300,vidim da mi dost dijelova fali tak da ništ od popravljanja :( .Mislim da bum to teral dok ide ovak kak ide tj. dok se mašina ne razleti pa bum onda gledal neku kinesku kopačicu u Pevcu ili Bauhausu da imam s čim vrt si nakopati. Ne znam kak bi bilo da uzmem neki kineski motor kak je ZJ rekel,jel ima netko iskustva s tim motorima?.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,500
Ja sam uzeo kineski motor i tek ovu sezonu sam odradio s njim nekih desetak sati, za sad sa snagom prezadovoljan, lako pali i ide, koliko dugo to ćemo tek vidjeti.

VikendSeljacina

Aktivni član
Tu od
4 Ruj 2010
Poruka
235
Prema klipu, klip je Meteor
OK, imaš kvalitetan klip i vjerojatno dobro odrađen cilindar.
Ovaj karburator skini i baci.
Nabavi si drugi novi ili rabljeni ispravni.
I opet ćeš imati dobar stroj koji je jednostavan i trajan.

ZKL

Član
Tu od
17 Ožu 2022
Poruka
106
Ma iskreno mislim da budem moral sjesti baciti sve na papir i vidjeti kaj bum dalje.Ima tu više problema na toj kopačici koje nisam spomenuo.Filter zraka je krparen,mehanizam za paljenje malo šteka(jbg 30 i kusur godina je potezano)pa malo već iskače iz brzina itd.Ne koristim to tak previše al opet dobro mi dođe.Kad bi ju htel složiti cakum pakum kak je to brgud napravil moral bi tu puno vremena i para baciti,ne znam kolko se to baš isplati?Na kraju ak i negdje nabavim frgazer pitanje je jel bu opet dobro radila a i ne kužim se previše u to da bi sam ocjenio jel taj frgazer valja ili ne.

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Iskustvo servisera sa motorima. Jedino što se ovdje govori o vertikalnim motorima, ali mislim da je isto i sa horizontalnim motorima.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Stalno se vrtite oko karburatora (ko mački oko vruće kaše!). Ma samo nabavi dobar karburator i imati ćeš trajno rješenje. Ma da , kako da ne!
I sad spominješ da je filter u banani, pa starter nešto šteka! itd....:D
Motor koji je bio otvaran i rađeno na njemu ono što je nabrojeno, ne bi trebao tako izgledati, pogotovo brtva reduktora?

Jedna opaska: Imaš kineski motor za 100 eura, to je potpuno točno, ali uvijek postoji ali.
Za ugradnju takvog motora treba ti još remenica, međuploča, vezni lim, graničnici remena i još dodatno ti motori obično nemaju uljni pročistač zraka. I naravno treba samo to sve skupa zavidat gore.
Poluinformacije sa neiskustvom u praktičnoj izvedbi, su uvijek zajebane stvari.

Tamo negdje u martu mjesecu davne 2014 godine, moj prvi post u temi "Male motokopačice" bio je o regulatoru gasa na Tomos umo motorima na motokopačicama. Od onda pa do dan danas skoro pa nitko da nije ni spomenuo taj jako važni segment motora, a kamo li da se malo pozabavi i prezentira o tome, bilo teoretski , bilo praktički, jok!
Mnogi nisu ništa naučili.:geek:

Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh