Mate Marušić
Član
- Tu od
- 10 Sij 2020
- Poruka
- 91
Ja novce čekao točno 6 mj. od podnošenja Zahtjeva
Znači po Vama onaj tko nema i sjedište i zemlju na području iste općine ili barem istog Lag-a taj nemože sudjelovati na lokalnim Lag-ovim natječajima, nego jedino na državnim? Znači na Lag-ovim natječajima sudjeluju samo oni koji imaju i sjedište OPG-a i zemlju na području tog Lag-a?Zar nije uvjet svakog LAG natječaja da je i sjedište i zemljište na području istog LAGa?
Ja bih rekao da jest. Nađite bilo koji LAG natječaj pa pročitajte uvjete.
Budući da sam ja u istoj situaciji znam da je to tako.
A što se logike tiče, u ovakvim slučajevima, logično bi bilo da se dopusti sudjelovanje u LAG natječaju po lokaciji ulaganja, dakle tamo gdje je zemljište. Jer i na državnom natječaju 6.3.1 bodovanje ide po lokaciji ulaganja a ne sjedišta, osim ako se ulaže u više različitih JLSa onda bodovanje ide po sjedištu.
Bit će ove godine još jedan državni 6.3.1 i u njemu se ne mogu prijaviti svi koji su prošli na jednom od prva tri dosadašnja natječaja, jer i ovaj 4. će ići iz programskog razdoblja 2014.-2020.
Znači po tome ko prođe ove godine moće se aplicirat i nagodinu za istu mjeru zato štoje to drugo programsko razdoblje?Dakle, u jednom programskom razdoblju (2014.-2020.), jedan korisnik može iskoristiti samo jedno financiranje u Mjeri 6.3.1 ili u Mjeri 1.1.1 (LAG natječaj T.O. 6.3.1). To inače piše u Pravilniku, svakom državnom natječaju i svakom LAG natječaju.
Budući da svi natječaji u ovoj godini, kako je nedavno izjavila ministrica, idu iz programskog razdoblja 2014.-2020., na istom ne možemo proći svi mi koji smo već prošli na jednom od tri državna ili jednom LAG natječaju. To je olakotna okolnost za sve one koji do sada nisu prošli u 6.3.1, nadam se i da će alokacija biti pristojna, bar za 2000 korisnika pa da prođe što više poljoprivrednika.
A onda od 2022. opet ispočetka, svi ćemo biti konkurentni.