• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Montažne kuće

zaja

Administrator
Osoblje foruma
Tu od
16 Tra 2007
Poruka
1,922
Evo otvaram temu o montažnim kućama jer me osobno interesiraju iskustva i preporuke.
Pa ako je netko radio montažnu kuću ili ako netko ima pitanja...ovo je mjesto za to.
Za početak ima li netko na forumu da je investirao u montažnu kuću, ako ima kakva su iskustva?
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,747
Ja i supruga smo kupili našu "marles" Maribor montažnu kuću 1983., u njoj stanujemo od Badnjaka iste godine.

Koštala nas je otprilike jednako kao da smo išli graditi klasičnom metodom zidanu kuću, ali bi klasična gradnja trajala daleko duže. Nama je odgovaralo što je kuća odmah imala svu stolariju, IZO stakla na prozorima i mogli smo si sami organizirati i/ili izvoditi tzv. obrtničke radove.

Nakon protjeka nekoliko godina smo dali njihovoj ekipi napraviti i "PVC" termo fasadu.

Kuća je štedljiva s energijom za grijanje.

Imali smo radi naših želja i potreba "ples sa pregradnim zidovima", što nije bio nikakav problem jer su nosivi zidovi vanjski. Imali smo dvije kćerke, pa smo dobili i sina, a on je htio svoju sobu ;) , mi smo to njemu realizirali, pa čak otvorili i dodali na fasadi i još jedan prozor. Onda se on nakon fakulteta "skrasio u ZG" pa smo mi eliminirali taj pregradni zid i vrata i složili opet našu veliku dnevnu sobu.

Kako su godine prolazile dolazili su naši unuci, trebalo je sve veči i veči stol dok smo nešto slavili, e pa mi smo jednostavno demontirali pregradni zid između kuhinje, blagovaone i hodnika (onako kako to gledate na američkim serijama :hahah:), za sad se nekako svi smjestimo, jer nas koji put bude s djedom 14 na okupu oko stola :). Naravno da smo morali iza takvih plesova sa pregradnim zidovima obnoviti i naše podove za te prostorije, to smo napravili 2018. god.

Od održavanja kuće smo u nekoliko navrata vršili zaštitu / bojanje / premazivanje s Sandolinom / lazurom naše tzv. brodske podove sve ispod krova, te svu stolariju, također smo u 2, ili 3 navrata dali prefarbati vanjsku fasadu, jer se bilo pojavilo nekakvo sivilo na sjevernoj strani.

Naravno da smo promijenili i nekoliko IZO stakla, što radi pračke, a što radi zračne puške tada mladih susjeda.

Zamijenili smo i krovne salonitne ploče s limom, neki dan sam u nekoj temi to bio spomenuo.

Uglavnom, kuća nije gladna enerije, dobro je izolirana, savršeno smo ju orijentirali, imamo Sunca od jutra do mraka, a čim ima Sunca nama je toplo i ne moramo grijati.

Eto, za početak od mene toliko, ako nije previše.
 

zaja

Administrator
Osoblje foruma
Tu od
16 Tra 2007
Poruka
1,922
Super, hvala ti na odgovoru, baš si to lijepo napisao. (y)
Ja razmišljam o montažnoj kući, malo istražujem po internetu što ima kod nas, a gledam i proizvođače u Bosni i Srbiji.
Za Marles montažne kažu da su vrlo kvalitetne ali i dosta skupe. Koliko misliš da takva kuća može izdržati, danas sam gledao neki video i iskočila je informacija da montažne kuće imaju vijek trajanja cca 50 godina?
Tvoja je stara cca 40 godina, vidiš li neke tragove propadanja ili je ta informacija o vijeku trajanja od 50 godina glupost?
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,747
@zaja dok smo ja i supruga istraživali, 1983., tada su nam s ponosom pokazivali jednu dobro održavanu montažnu marles kuću, tada staru 20 godina. Nama su govorili da bi vijek trajanja trebao biti cca 100 godina. Ta dobro održavana montažna kuća se nalazila nama uz cestu kojom smo putovali prema Mariboru, kakva je bila onda takva je i danas.
Ja vidim da su neke od naših kvaka i mehanizama za zatvaranje prozora malo umorni, jer ih turbo intenzivno koristimo. Nije vrag da ne budemo otvorili prozor i provjetrili sobu, tako nekako. Oni prozori koje manje ili nikako ne otvaramo, jer nema potrebe ako su 2 ili 3 jedan pokraj drugoga, njihove su kvake, brave, panti kao novi. To znači da imam u planu uskoro potražiti odgovarajuči "materijal" okov, brave kvake, koji budu kompatibilni i zamijeniti ih na jednom prozoru od kuhinje i drugom na spavačoj sobi. Jednostavno smo ih istrošili upotrebom, ali da su bili na zidanoj kući - jednako bi ih otvarali i istrošili, ne vidim razliku. Kupaonski smo prozor stavili od PVC stolarije Marlex VŽ nedavno, cca prije 2-3 godine, radi rekonstrukcije kupaone, izbacili kadu ugradili tuš kabinu itd.

Nisam previše upoznat u detalje kako grade današnje montažne kuće, ali naši vanjski zidovi imaju 12 slojeva različitih materijala i nekakav "drveni" atest da su ekvivalent zidanom zidu od cigle debljine 1 m.
Unutarnji pregradni zidovi su robusni, nisu samo "štafle i knauf" nego su sve moduli, sa obje strane zatvoreni ivericama, na koje se naknadno ugrađuje knauf. Iznimka je kupaonica koja ima zidove od cigle, a ja sam i vanjski zid samostalno obzidao s kant ciglom, zlu ne trebalo. Strop je također od modula, s para propusnim materijalima.
Iskreno, vrlo iskreno, ja ne vidim nigdje nikakav poseban zamor materijala, propadanje ili slično. OK, ja sam budaletina koja nama doma radi sve, ama baš sve održavanje i još malo više od toga, iako polako uviđam da se na meni javlja "zamor materijala", a ne na kući kao takvoj.
Ne bi ja sad hodao po krovu kao prije 30-40 god. Hebiga ja imam sve više problema sa svojom godinom proizvodnje. Kuća se odlično drži. ;)
 

zoran89

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,001
Vijek trajanja bilo kojeg objekta ovisi o održavanju.

A održavanje ovisi od čovjeka do čovjeka. Tj. Šta je nekome održavanje.

Nekom će prokisnjavati krov godinama. A netko će to odmah sanirati i prvom prilikom zamijeniti krovni pokrov.

Prvi će morati mijenjati sve, a drugi samo pokrov a rogove popeglati.

Evo kuća u kojoj je živim je sagrađena 1914... Znači 110 godina. I još će 3 puta toliko. Krovna građa je original.

Zgrada gdje imam stan je iz 1904... I živa je i zdrava.

Kontrola vlage, oborinske vode, krov, curenje cijevi... Takve stvari unište kuću.

Evo primjer. Stan u centru sam kupio super jeftino. Al šta je bilo.

Prijašnji vlasnik ga je renovirao totalno. Ali sve. I na kraju otišao za kćeri jedinicom u ameriku.

Nova njemačka pvc stolarija. Zatvoren stan totalno bio 2 godine.

Kad je čovjek došao iz Amerike doslovno je otpadaka žbuka da zidova.

Žena i ja smo 4 prikolice pune i kontenjer iz unikoma napunili. Sve smo obili do cigle.

Pošto nam se nije dalo čekati da se osuši do kraja. Navukli smo sika 2 komponentu gore, vodilice, knauf i zracnjake. Kupili veliki odvlazivac. Uselili se i 6 mjeseci iza knauf isusivali zidove.

Evo sad već 5 godina od projekta vlagi ni traga ni glasa... Ali se u stanu živi i redovno provjerava.
 

zaja

Administrator
Osoblje foruma
Tu od
16 Tra 2007
Poruka
1,922
Domprojekt? Kaj njima fali?
Ostavi novce domaćim ljudima ;)
Domoprojekt je jedan od boljih ali i skupljih koliko sam načuo.

Zašto montažna?Cijene su slične.
Pa čini se da su montažne ipak jeftinije, a i brzina gradnje je neusporediva.
 

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,694
Kum je gradio klasičnu kuću, kolega kupio montažnu otprilike u neko isto vrijeme.
Da sam u poziciji da moram gradit kuću, ne bih puno razmišljao. Definitivno montažna bi se razmatrala ili ono šta nudi Ytong od svojih " gotovih" kuća. Na klasičnu gradnju nema šanse da bih išao.
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,747
Danas je sve teže nabaviti kvalitetne ljude koji bi pomagali u izgradnji kvalitetne kuće, na klasični način, betoniranje, zidanje, žbukanje... Čak obrtnici zapošljavaju kod nas ljude iz Nepala, tako da je sve to bitno odvagnuti...
 

zaja

Administrator
Osoblje foruma
Tu od
16 Tra 2007
Poruka
1,922
A koje su to montažne kuće?
Pa ima dosta ponude u HR i susjednim zemljama, meni je za oko zapela ova ponuda, cijene mi nisu skroz jasne, nekako mi je to prejeftino:
 
  • Like
Reactions: H&S

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,339
Ja da sad radim kuću ili ako bude prilika da ju radim onda bi radio sa željeznim stupovima i paneli ili nešto drugo za ispunu, to je samo moje mišljenje ali u tom pravcu razmišljam. Pokrov bi stavio panele, ne bi više crijep stavljao.
 

Perko

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2020
Poruka
400
U zadnje vrijeme su projekti uglavnom 45 cm sa fasadom za obiteljske kuće, neznam dali se takvi uvjeti gradnje traže i za montažne kuće.
 

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,441
cijene mi nisu skroz jasne, nekako mi je to prejeftino:
Vjerovatno su cijene u nekakvoj roh bau izvedbi bez prijevoza i poreza(carine), u naslovu stoji bruto a ne neto m2. Naravno prije gradnje bi trebao domaceg projektanta da njihove nacrte pretoci u projekt, pa građevinsku dozvolu, u međuvremenu i geodetski projekt, pa iskolčenje gradilišta, nekakvu domacu građevinsku firmu za izradu temelja i ploče, nadzor, vođenje e-dnevnika, pa tek onda krecu radovi montazne kuce.
Ja sam mozda staromodan ali meni su beton i opeka najdrazi. Brzina klasicne gradnje je koliko imas novaca toliko mozes brzo i radit. Za godinu dana max se uselis sto i nije puno duze nego montazna gradnja. Opet ako ne zelis kredit i ne zuri ti se gradis pomalo. Sto s montaznom ne mozes. Ili sve ili nista.
Prije par godina sam poceo pravit kucu i da opet radim opet bi radio klasicno. Na tu povrsinu montazna bi me izasla cca duplo skuplje.
 

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,280
Sve kuće su dobre,,, ako nisu prazne,, ja sam nekad učio tu arhitekturu, pa možda i znam neke stvari,,,
Sad da sam dosta mladji nego što nisam,, i da imam para,, kao što nemam,,
Definitivno bi radio kuću od drveta,,,, to su najbolje i najzdravije kuće,,,
Sad cijena tih kuća,,, zavisi,,, kako se snadjes ,, :ppozdrav:
 

Perko

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2020
Poruka
400
U danasnje vrijeme je neka druga moda i stvarno se pretjeruje.Ovo sada trenutno radimo.
 

Prilozi

  • 20240314_150122.jpg
    20240314_150122.jpg
    25.5 KB · Pregleda: 48

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,747
Još moj dodatak. Doprema nam je bila sa 3 šlepera u istom danu. Istovar po uputama instruktora, na temeljnu betonsku ploču. Bilo je po ugovoru naših 6-8 radnika. Montaža je trebala trajati 10 dana. Krenuli smo s istovarom, dolaskom prvog šlepera u ponedjeljak jutro, prije 9. Montažu smo završili u subotu prije podnje, instruktor je otišao vlakom u 12:30 prema doma. Za montažu su najbolji ljudi izvan struke, da slijepo slušaju instruktora, bez filozofiranja, ili ja bi to ovako, ili onako. Uspjeli smo to tako i biti oni koji slijede instrukcije i ne mudruju. Instruktor je bio oduševljen našom ekipom, a i spavao je kod nas, ne u hotelu, jeo je s nama što ga je isto ugodno iznenadilo, vratio je to cjelodnevnim radom taj tjedan. Poslije smo sami radili glazure, pa električne instalacije, nije montažom kuća useljiva...
 

Najnoviji postovi

Na vrh