Ja i supruga smo kupili našu "marles" Maribor montažnu kuću 1983., u njoj stanujemo od Badnjaka iste godine.
Koštala nas je otprilike jednako kao da smo išli graditi klasičnom metodom zidanu kuću, ali bi klasična gradnja trajala daleko duže. Nama je odgovaralo što je kuća odmah imala svu stolariju, IZO stakla na prozorima i mogli smo si sami organizirati i/ili izvoditi tzv. obrtničke radove.
Nakon protjeka nekoliko godina smo dali njihovoj ekipi napraviti i "PVC" termo fasadu.
Kuća je štedljiva s energijom za grijanje.
Imali smo radi naših želja i potreba "ples sa pregradnim zidovima", što nije bio nikakav problem jer su nosivi zidovi vanjski. Imali smo dvije kćerke, pa smo dobili i sina, a on je htio svoju sobu
, mi smo to njemu realizirali, pa čak otvorili i dodali na fasadi i još jedan prozor. Onda se on nakon fakulteta "skrasio u ZG" pa smo mi eliminirali taj pregradni zid i vrata i složili opet našu veliku dnevnu sobu.
Kako su godine prolazile dolazili su naši unuci, trebalo je sve veči i veči stol dok smo nešto slavili, e pa mi smo jednostavno demontirali pregradni zid između kuhinje, blagovaone i hodnika (onako kako to gledate na američkim serijama
), za sad se nekako svi smjestimo, jer nas koji put bude s djedom 14 na okupu oko stola
. Naravno da smo morali iza takvih plesova sa pregradnim zidovima obnoviti i naše podove za te prostorije, to smo napravili 2018. god.
Od održavanja kuće smo u nekoliko navrata vršili zaštitu / bojanje / premazivanje s Sandolinom / lazurom naše tzv. brodske podove sve ispod krova, te svu stolariju, također smo u 2, ili 3 navrata dali prefarbati vanjsku fasadu, jer se bilo pojavilo nekakvo sivilo na sjevernoj strani.
Naravno da smo promijenili i nekoliko IZO stakla, što radi pračke, a što radi zračne puške tada mladih susjeda.
Zamijenili smo i krovne salonitne ploče s limom, neki dan sam u nekoj temi to bio spomenuo.
Uglavnom, kuća nije gladna enerije, dobro je izolirana, savršeno smo ju orijentirali, imamo Sunca od jutra do mraka, a čim ima Sunca nama je toplo i ne moramo grijati.
Eto, za početak od mene toliko, ako nije previše.