provincijalac
Novi član
- Tu od
- 27 Velj 2014
- Poruka
- 10
Posjedujem manji voćnjak sa cca 100 različitih vrsta voća. Od toga je oko 25 jabuka. 10 stabala jabuka su stare 37 godina, a ostale 7 - 20 godina. Uzgajam sve to isključivo za osobne potrebe pa se trudim da koristim što manje kemijskih sredstava. Kao gnojivo koristio sam svakakve kombinacije, od ukopavanja stajskog gnojiva uz dodatak NPK, KAN-a i ureje, ponekad u jesen "7 20 30" sporo topivo gnojivo. Prošle godine odlučio sam izbaciti umjetna gnojiva, i bacio u širini krošnje mineralno gnojivo u peletima (kombinacija konjskog i kravijeg izmeta). Ispod velikih starih jabuka bacio sam po cca 6 kg, pod mlađe jabuke između 4 i 5 kg. Izrast mladih grana ove godine i rasta mladih jabuka je strahovito velik (u odnosu na prošle godine). Imao sam problema sa mrazom pa su neke sorte prosječno rodile, a neke, uglavnom rane su imale tek poneki plod. Prskam minimalno. Crveno ulje prije početka vegetacije, kombinacijom (insrkticid i fungicid) prije cvijetanja i još jednom kombinacijom preventivno nakon što cvijet nestane. Ako se nakon toga pojavi neka bolest, npr. Lisna uš ili čađavost, krastavost, kupim u agrariji nešto što mi preporuče za pojedini problem i ponovo dodam insekticid ili fungicid da napravim kombinaciju i poprskam voće. Vodim računa o karenci.
U zadnjih nekoliko godina, uključujući i ovu, na određenom postotku jabuka pojavljuju sa tamnosive mrlje, koje nakon kratkog vremena postanu trule kuglice. Jabuku, ako želim pojesti, najprije nožićem moram očistiti od nekoliko milimetara velikih trulih kuglica ispod kore, a to prilično iritira. Ova pojava javlja se uglavnom na idaredu i zlatnom delišeu, rjeđe na jonagoldu.
Pokušat ću staviti slike da de vidi kako problem izgleda, ali ako to ne uspije nadam se da sam dobro opisao problem.
Zanima me zna li netko kako riješiti spomenuti problem. Neki mi kaže da premalo prskam i da bih sa više prskanja riješio problem. Uglavnom, ovdje sam da čujem vaše mišljenje, a još bolje bi bilo da je netko imao isti problem i da napiše kako ga je riješio. Unaprijed hvala ma pomoći
U zadnjih nekoliko godina, uključujući i ovu, na određenom postotku jabuka pojavljuju sa tamnosive mrlje, koje nakon kratkog vremena postanu trule kuglice. Jabuku, ako želim pojesti, najprije nožićem moram očistiti od nekoliko milimetara velikih trulih kuglica ispod kore, a to prilično iritira. Ova pojava javlja se uglavnom na idaredu i zlatnom delišeu, rjeđe na jonagoldu.
Pokušat ću staviti slike da de vidi kako problem izgleda, ali ako to ne uspije nadam se da sam dobro opisao problem.
Zanima me zna li netko kako riješiti spomenuti problem. Neki mi kaže da premalo prskam i da bih sa više prskanja riješio problem. Uglavnom, ovdje sam da čujem vaše mišljenje, a još bolje bi bilo da je netko imao isti problem i da napiše kako ga je riješio. Unaprijed hvala ma pomoći