• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Narucivanje sjemena preko granice ?

CAPO ZG

Član
Tu od
20 Kol 2013
Poruka
360
Da li je netko narucivao webom sjeme trebam kupiti 2-3 kg a neznam kakva je procedura kod carine ? Ima tko takva iskustva .....
 

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Ako je iz eu ništa netreba, ja sam na proljeće pital i rekel mi je da do 9999,99€ se ništ ne carini od poljoprivrednog repromaterijala


Sent from my move 2 using Tapatalk 2
 

independent

Član
Tu od
17 Pro 2012
Poruka
161
Ovog proljeća je iz Austrije išlo 1,5 kg sjemena. Platiš vnapred robu + dostava i čekaš poštara. Jednostavnije ne može.
 

CAPO ZG

Član
Tu od
20 Kol 2013
Poruka
360
A to sam si i mislio ali ja trebam iz juzne amerike u tome je caka !
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Od toga ništa.
To trebaš platiti fitopatološki pregled, carinu.i neznam dali uopće može i tako.
Ja sam iz Srbije dobila u običnom pismu,ali je išlo u Novogodišnjem terminu kada je kontrola slabija. A u običnom pismu sam poslala proljetos i u Bosnu i to jedno tisuću petsto sjemenki paprike,samo sam ih selotajpom poljepila tako da nisu šuškale, i javljeno mi je da je stiglo bez problema.
Ali na kile neće proći sigurno.
 

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
Pa koka (Erythroxylon coca) ti kod nas ne uspijeva, nije klima niti zemlja ta:D:
Šala.
Da i ja se raspitivao jednom za Južnu Ameriku, za neke vrste ljutih papričica(obožavam ih) koje kod nas još tada nije bilo, al komplicirano i skupo.

Al u međuvremena otišla jedan poznanica na neki skup u Brazil(inače stalno eksperimentira i uzgaja razne egotične novitete) pa donijela malo.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Naravno da smiješ. Ako si u sustavu pdv,možeš si i uvesti kao trošak.
 

CAPO ZG

Član
Tu od
20 Kol 2013
Poruka
360
evo malo informacija oko uvoza .....


Temeljem Vaših pitanja vezanih za carinski postupak puštanja robe u slobodan promet nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju nastavno se daje odgovor:



Danom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, teritorij Republike Hrvatske u carinskom smislu postaje područje carinske unije. Svi carinski propisi Europske Zajednice primjenjivati će se i na području Republike Hrvatske. Ti propisi su Uredba vijeća (EEZ) br. 2913/92 od 12.10.1992. kojom je uspostavljen Carinski zakonik Zajednice, te Uredba komisije (EEZ) br. 2454/93 od 02.07.1993. koja predstavlja Uredbu za provedbu carinskog zakonika Zajednice.



Roba Zajednice (tzv. domaća roba) kojom će trgovati osobe iz RH i osobe iz drugih zemalja EU neće biti predmet carinskog nadzora niti će se na nju primjenjivati carinski postupci pa stoga neće biti ni naplate carine.



Međutim ako se između pravnih osoba unutar EU zemalja trguje robom koja nema carinski status robe Zajednice (tj. stranom robom) ista se nalazi pod carinskim nadzorom i za nju se obvezno podnosi deklaracija za puštanje u slobodan promet te plaćaju uvozna davanja (carina i porezi).



CARINSKE STOPE



Sve tarifne mjere na EU razini koje su primjenjive prilikom uvoza roba iz trećih zemlja dostupne su na stranicama Europske komisije konzultacija DDS TARIC i Carinske uprave RH. Upisom Vaše tražene tarifne oznake i zemlje podrijetla dobiti ćete sve mjere koje se trebaju primijeniti na uvoz iz vašeg kriterija upisa (carine, dodatne carine i ostalo). Web adresa DDS TARIC: http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp ili na http://www.carina.hr/e_carina/eTaric.aspx



Isto tako, za robu iz trećih zemalja (BiH, Republika Srbija, Republika Kosovo, Republika Makedonija, Narodna Republika Kina, Japan, itd.) koja se uvozi na teritorij Zajednice i pušta u slobodan promet plaća se carina sukladno propisima Zajednice. Dakle, ako se, npr. na teritoriju Zajednice u slobodan promet pušta roba koja je uvezena iz Kine ona se mora uvozno ocariniti, odnosno na navedenu robu plaćaju se uvozna carinska davanja sukladno carinskim propisima Zajednice.



U načinu puštanja robe u slobodan promet (za robe iz trećih zemalja) neće se ništa bitno dogoditi. Dakle, roba će se moći uvozno cariniti na graničnim carinskim ispostavama koje će za to biti predviđene ili upućivati na unutarnje ispostave na carinjenja, osim u slučajevima carinskih pojednostavljenja kada se naknadno podnose dopunske carinske deklaracije.



Što se tiče uloge carinskog otpremnika treba istaknuti da sukladno uvjetima iz Carinskog zakonika Zajednice svaka osoba može imenovati zastupnika koji za nju pri carinskim tijelima obavlja radnje i formalnosti predviđene carinskim propisima. Dakle i nadalje za obavljanje carinskih formalnosti moći će se koristiti usluge ovlaštenih otpremnika.



U svrhu pravilnog i zakonitog obavljanja radnji obuhvaćenih carinskim propisima te pribavljanja relevantnih pojašnjenja, upućujemo Vas i na mogućnost korištenja usluga osoba ovlaštenih za zastupanje u carinskim postupcima (špeditera) koje, dakle, radnje zastupanja obavljaju kao svoju profesionalnu i propisima uređenu djelatnost za čije obavljanje moraju ispuniti propisane uvjete, te, između ostaloga, i položiti stručni ispit za obavljanje poslova zastupanja u carinskim postupcima.



Sukladno hrvatskom carinskom zakonodavstvu, nadležnost carinske službe je poglavito carinski nadzor robe radi osiguranja provedbe potrebitih carinskih formalnosti, zakonito deklariranje robe (dakle istinito navođenje vrste, količine i vrijednosti robe, te potom razvrstavanje prema Carinskoj tarifi, te obračun i plaćanje uvoznih davanja), dok su izvoznici i uvoznici sami u obvezi kontaktirati s drugim nadležnim tijelima, nakon uvida u propise koji se odnose na potrebu ispunjavanja drugih, posebno trgovinskim mjera, radi pribavljanja eventualno neophodnih uvjerenja, certifikata, dozvola i sl, bez kojih isprava nije moguće staviti određene proizvode na domaće tržište.



Stoga se za detalje oko uvjeta za uvoz navedenih prehrambenih proizvoda obratite Ministarstvu poljoprivrede – fitosanitarnoj inspekciji, Hrvatskoj agenciji za hranu kao i Ministarstvu zdravlja – Sanitarnoj inspekciji koji obavljaju inspekcijske nadzore uvoza prehrambenih namirnica životinjskog i biljnog podrijetla u RH.



Unos bilja, sjemena i sadnoga materijala, obvezatno podliježe nadzoru fitosanitarne inspekcije, te mora ispunjavati uvjete prema Zakonu o biljnom zdravstvu („Narodne novine“, br. 75/05 i 55/2011), Zakonu o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorata poljoprivrednog bilja ("Narodne novine", br. 140/05, 35/08 I 55/11), te Pravilniku o mjerama za sprječavanje unošenja i širenja organizama štetnih za bilje, biljne proizvode i druge nadzirane predmete i mjerama suzbijanja tih organizama („Narodne novine“, br. 74/06, 84/10 i 120/11).



Prijenos bilja i biljnih proizvoda moguće je obaviti isključivo preko graničnih prijelaza na kojima je uspostavljena fitosanitarna inspekcija (Pravilnik o mjestima ulaska za pošiljke bilja, biljnih proizvoda i drugih nadziranih predmeta koji podliježu fitosanitarnom pregledu – „Narodne novine“, br. 99/08), izuzev ukoliko se u putničkom prometu unose male količine proizvoda (koje se navode u nastavku), i kada pregled može obaviti i uredujući carinski službenik, pa se te količine mogu prenositi preko svih graničnih prijelaza.



Pri unosu većih količina bilja i sadnog materijala, posebno iz trećih zemalja, obvezatna je provedba pregleda po graničnom fitosanitarnom inspektoru, koji određuje daljnje mjere postupanja s navedenim proizvodima.



Na kraju potrebno je istaknuti da u svim carinskim postupcima (uvoz robe iz trećih zemalja) od 01. 07. 2013. gospodarski subjekti moraju imati EORI broj. Postupak dodjele EORI brojeva započeo je 01. 02. 2013.



Zahtjev je u original obliku potrebno dostaviti mjesno nadležnom carinskom uredu. Svi podaci na http://www.carina.hr/e_carina/EORI.aspx pod naslovom - Gdje podnositi zahtjev za dodjelu EORI broja od 01.07.2013



Također, upućujemo vas da radi svih razjašnjenja proučite i pridružene dokumente na toj web stranici, a za dodatne upite obratite se mjesno nadležnom carinskom uredu.



Vezano za Vaš upit carinskoj službi u vezi sa provedbom carinskih propisa, upućujemo Vas da se izravno obratite mjesno nadležnom područnom carinskom uredu prema sjedištu tvrtke ili adresi Vašeg stanovanja (web adresa gdje možete pronaći kontakt podatke mjesno nadležnih područnih carinskih ureda: www.carina.hr, pod kategorijom O nama (na vrhu stranice) – link Kontakti - http://www.carina.hr/Ostalo/VazniBrojevi.aspx), obzirom da su PCU-i u cijelosti nadležne za odobravanje i provjeru provedbe carinski dopuštenog postupanja i uporabe robe, odnosno provedbu konkretnog postupka carinjenja na području svoje mjesne nadležnosti, što se odnosi i na druga eventualno potrebna razjašnjenja u vezi sa problematikom iz nadležnosti carinske službe, pri čemu će Vam upravo PCU-i, neposredno ili preko svojih unutarnjih ustrojstvenih jedinica (carinskih ispostava i odjeljaka), pružiti sve potrebne informacije i pojašnjenja.



Zaključno, napominjemo da se ovim odgovorom daju pojašnjenja koja odražavaju sadržaj Vašeg upita te da se isti ne može smatrati relevantnim u odnosu na okolnosti koje predmetnim upitom nisu iznesene ili pojašnjene u mjeri koja omogućuje davanje meritornog očitovanja pri čemu Vas upućujemo da se u pogledu potrebe svakog dodatnog upita ili pojašnjenja izravno obratite nadležnom carinskom uredu koji je prema Vašem sjedištu odnosno prebivalište naveden u Odluci o osnivanju, sjedištu i području na kojima djeluju područni carinski uredi, carinski uredi i granični carinski uredi Ministarstva financija, Carinske uprave („Narodne novine“, broj 86/2013).
 
Na vrh