Karlovac ima jaku tržnicu ,ja gdje živim skoro svako ima baštuja na toj površini radim povrće i niš mi ne fali...uz naznaku da sve kaj proizvedem i prodam sam na placu...:mrgreen:
Haman pa je tako u mene :weedman: kakav sustav navodnjavanja ,polijevam vrtnim crijevom i to odozgo jer mi je ta njiva blizu dvije kuće koje imaju vodovod normalnoljudi mogu li ja vas pitati jeste normalni???? pricate o nekom povećanju prinosa za par eura dobiti dali racunate kolko ce kostati sustav navonjavanja nije to odvrni pipu i neka ide u njivu i dobice 10l po m2 i rjesena stvar,,,,da kupi sustav navodnjavanja i da ga 100 godina sije na 5000m2 nece ga isplatiti :finga:
Haman pa je tako u mene :weedman: kakav sustav navodnjavanja ,polijevam vrtnim crijevom i to odozgo jer mi je ta njiva blizu dvije kuće koje imaju vodovod normalno
Pa otkuda vi uvozite vodu, kod mene je kubik 0.55 EURA, a na susjednoj mrezi 0,3 EURA, a i to je preskupo, sobzirom da petostepena pumpa kapacitetea 4m3/h, potrosi 1.1 Kwh, a to je oko 0.1 EUR, tako da 1m3 dodje 0,025 EURA, znaci kod tebe je oko 2EURA, za te novce strujom napumpas 80m3. To govorim jer kod mene za vodu nije prblem, ima je svugdje na nekih 7m dubine i pitka je .
Nije toliki problem nabavka sistema, dali je to Top, Tifon ili neki drugi neznam kakvih još sve sistema ima. Najveći je problem voda, kako i na koji način obezbjediti dovoljne količine vode!?
Koliki je prečnik tih cijevi?
Računaj da na Φ 1 m i visini vodenog stuba 6 m imaš samo 4700 lit. vode a to nije dovoljno za neko ozbiljnije navodnjavanje. Potrošnja nekog manjeg sistema, kao što je ovaj što sam gledao je od 100 l/min. pa naviše. Sve zavisi koliko brzo se puni takav bunar. Najjednostavnije riješenje je riječica ili potok i tu napraviti neku akumulaciju. Ja planiram tako a onda odatle cisternom vući do pumpe...