• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Navodnjavanje ratarskih kultura na malim parcelama!

• Temu pokrenuo KrajiÅ¡nik
  • Datum prvog posta

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,452
jes da možda kod vas u Bosni to i prođe ali kod nas moraš platiti koncesiju za vodu ako ti prolazi kakva veča rijeka pokraj zemlje i ti ju hočeš koristiti za navodnjavanje a kod mene dva manja kanala su suhi od početka 6.mjeseca i jedina opcija bi bio arteški a to je sa svim sistemima preskupa investicija u ova šugava vremena i kod nas je prevelika količina stoke kojoj je voda potrebnija,evo ti primjer na 5 km dužine sela ima oko 1000 goveda i 500 ovaca,pa ti računaj koliko tu treba vode

Koliko iznosi koncesija za korištenje vode za navodnjavanje?

Uža okolica Velike Gorice koja je poznata da je voda na nekih 3 metra, baš kako i Marko kaže da je kod njega, netreba biti bušotina promjera 1 m, koliko vidim imaju bušotine od 30 cm i navodnjavaju koliko ih mila volja jer je bušotina u šljunku i koliko god se voda pumpa ona istom brzinom dolazi

Pa to je super vi onda imate vode u izobilju. Dali se plaća koncesija i na te bunare? Jeli ista kao ova za korištenje vode iz rijeka i kanala?

toma 3340

Član
Tu od
1 Svi 2011
Poruka
888
ma kakva koncesija,kod nas svi živi kradu,na bunare se ne plaća koncesija, a mislim da ne ni na ove novo bušene, jer vrag to vidi, kod mene susjed je na gradski vodovod spojio prije sata i boli ga ku.ac za sušu, ne krade on puno, za nešto vrta i voćkica, jedno 100 kubika mjesečno. a čini mi se da i drugi okolo tako rade, jer u ovoj državi onaj tko je pošten je budala.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,452
Ajkula reče da se plaća a čini mi se da sam na još par mjesta pročitao da se plaća, samo neznam koji je iznos!? :scratch: Gradski vodovod nije za zalijevanje, negdje ljudi možda nemaju vode ni za piti, dok se ovamo na drugoj strani rasipa. :madmana:

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Dali ste gledali danas Plodove zemlje i kako izgleda ono što se natapa u susjednoj državi,a naši agrarni stručnjaci samo nek kemijaju a tolika voda prolazi kroz slavoniju i odlazi drugima na ispomoć:madmana::madmana:

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,853
Evo kad sagledam ovu godinu do sad i šta smo sve uložili i "bacili" u zemlju i šta ćemo na kraju požeti i obrati, počinjem ozbiljno razmišljati o zalivanju ratarskih kultura. U prvom redu kukuruza i soje.
Neznam dali još neko razmišlja o ovome ali meni se čini da je suša iz godine u godinu sve jača i duža. A sijati ovako kao do sad i onda gledati u nebo kad će pasti koja kap kiše mislim da se uopšte ne isplati i da samo sve više propadamo. Cijene žitarica već sad divljaju a šta će biti sledeće godine... nek nam je Bog u pomoći !?
Bez nekakvog zalivanja teško da možemo opstati.
Gledam soju i srce me boli na nekim mjestima gotovo da se suši, kukuruz isto tako o travi neću ni pričati, jedino se sirak solidno drži. Mislim da ovakav način, suvog ratarenja narednih godina neće uopšte biti isplativ.

Gledam ovdje u trgovini sistem za zalivanje, top 25 m mlaz + motorna pumpa i još nekakva crijeva što idu uz sve to, na akcijskoj cijeni: 450 KM ili 1711 Kuna.
Ovo je sistem namjenjen manjim parcelama a takav mi baš i odgovora. Većina mojih njiva je manje od 1 ha. Zato sam ovaj sistem uzeo ozbiljno u razmatranje.
Najveći problem u svemu ovome je voda, ali pošto se radi o manjem sistemu i potrošnji od oko 6-10 m3 na sat, mislim da bi potok i cisterna to stigli napojiti.
Jest da će sve to ići sporo al opet mislim: bolje išta nego ništa!

Gdje ima to za 1711 kuna da idem odmah kupit?

ćelo

Član
Tu od
6 Kol 2011
Poruka
661
da di to ima za kupiti odmah palim auto i dolazim!!! evo ja sam vec razradio neki plan navodnjavanja za dvije parcele sto nemam navodnjavanje,,,evo jedna je duzine oko 130metara i sirine 27metara a druga parcela je duzine oko 170metara a sirine oko 35metara,, kako bi vi rjesili navodnjavanje za njih!!!! kultura kupus!

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,452
Gdje ima to za 1711 kuna da idem odmah kupit?

Neznam dali smijem odgovoriti jer ispada da reklamiram trgovinu!? Poslaću ti ime i broj telefona trgovine na PP.
A u ovom kompletu dolazi benzinska pumpa 600 lit/min, top max. domet mlaza 24 m, usisno crijevo 1,5" dužine par metara (neznam tačno) i potisno crijevo takođe 1,5" dužine 50 m.
Pumpa i top su Kineske proizvodnje pa zato nemoj očekivati neki kvalitet. Mada mislim da mogu poslužiti...

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
da di to ima za kupiti odmah palim auto i dolazim!!! evo ja sam vec razradio neki plan navodnjavanja za dvije parcele sto nemam navodnjavanje,,,evo jedna je duzine oko 130metara i sirine 27metara a druga parcela je duzine oko 170metara a sirine oko 35metara,, kako bi vi rjesili navodnjavanje za njih!!!! kultura kupus!
Za kupusnjače; rasprskivači. :weedman:

ćelo

Član
Tu od
6 Kol 2011
Poruka
661
uze sam jos jednu parcelu za povrće isto, u planu mi je rjesiti odmah navodnjavanje,zanima me cijena okitena 50 mm??

Najnoviji postovi

Na vrh