• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Neško

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Već duže vrijeme pratim ovaj forum i na njemu sam naučio dosta korisnih stvari. Sada sam odlučiio da se učlanim i da zajedno sa vama razmjenjujem iskustva. Inače dolazim iz jednog malog mjesta u Hercegovini (RS, BiH). Oženjen sam,po zanimanju diplomirani pravnik i zaposlen sam u svojoj struci.
Od poljoprivrede bavim se prevashodno voćarstvom, još od 2004. godine i za sada imam 0,2ha šljive, 2ha višnje i 0,2 ha trešnje. Pošred voćarstva bavim se pčelarstvom i imam oko 45 košnica pčela, a ratarstvom i povrtlarstvom samo za svoje potreba.U „slobodno vrijeme“ bavim se lovom i planinarenjem.
Veliki sam ljubitelj poljoprivredne mehanizacije, a posebno one "homemade".

Od mehanizacije posjedujem:
-Trektor IMT 533 godina proizvodnje 1963.
-Prikolicu za traktor,
-Plugove OLT 2x10",
-Cisternu za vodu,
-Korpu (homemade),
-Šizelu (homemade),
-Motokultivator IMT 506,
-Prikolicu za motokultivator,
-Prikolicu-cistrnu za auto (homemade).

Nadam se da ćemo se družiti i kroz razgovor i razmjenu iskustava lakše i jednostavnije riješavati probleme.
 

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,800
dobrodošao u ugodno druženje na forumu.

nego jel taj 533 več duže kod tebe il si to nedavno kupio.
 

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Od prije par godina. Bio je u jako lošem stanju, tako da je moralo da padne generalno sređivanje. Na njemu sam proveo 2 mjeseca skoro dog ga nisam sredio. Većinom se remont odnosio na vanjski izgled i detalje oko motora a inače motor mu je u odličnom stanju i samo mi je majstor uštelovao paljenje i sada radi odlično.
 

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Evo i slike mog "Zmaja" godina proizvodnje 1963, ja sam ga kupio prije 3 godine i bio je u takvom stanju da sam ga natovario na kamion uz pomoć viljuškara. Nakon dosta uloženog truda i vremena uspio sam da napravim traktor koji je odličan za moje potrebe. Pored sređivanja limarije, stavljanja mnogo dijelova kojih nikako nije bilo, prepravio sam mu filter ulja, stavio alternator, kupio i ugradio kabinu, radio svu komplernu elektro instalaciju itd... Za motor sam mislio da je zreo za generalke međutim nije bilo tako jedan stari majstor mi je naštelovao paljenje na lancu, zamjenio uloške dizna i motor je sada odličan. Nažalost nemam sliku kako je traktor izgledao prije, ali pokušati ću da postavim kako sada izgleda. Ja ga uglavnom koristim ta obradu voćnjaka i izvoženje drva.
Evo slike:
2qs5som.jpg
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,798
Dobro nam došel

Fali ti jedna matica na kotaču inače lijepo skockan traktorčić ;)
 

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Hvala svima na dobrodošlici.
Za tu maticu znam da nedostaje, tačnije nedostaje šaraf koji sam ocvikao kada sam stezao točak. Mislim da sam ih barem 10 promijenio, jer sam imao problema sa kočnicama pa dok nisam riješio problem skidao sam točkove barem 10 puta i svaki put sam ocvikao barem po jedan, (a o tim kočnicama ćemo nekada kasnije ako Bog da).
Nije mi jasno zašto pucaju, jer ih uopšte nisam mnogo stezao mada mislim da je u pitanju današnja mala privreda.
Evo da vam pokažem šta sam ja popravio i prepravio na mom traktoru. Već sam napisao da na njemu skoro pa i nije bilo elekto instalacije, a na sebi je imao fabričku dinamu koju sam ja skinuo. Na mjesto te diname ugradio sam alternator od Golfa 2. Pošto nisam baš puno znao o traktorima prvo sam ga bio postavio tako nespretno da mi je krajnica, pri iole većem nagibu traktora, udarala u njega i non stop sam morao paziti. Onda sam dojnje nosače diname (koje sam sužio da mogu da drže alternator), skratio po visini, na alternator stavio remenicu sa diname i ponovo stavio fabrički remen 1100x17, te sada nemam sa tim nikakvih problema. Evo kako to izgleda sada:
2yxengn.jpg

Ovaj gornji šaraf je stavljen ovako sa maticama iz razloga što sam, usled gore navedenog problema i udaranja krejnicom u njega poštetio navoj u alternatoru te sam morao staviti ovako sa maticama.
 

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Pošto nisam mogao da nađem uložak za filter ulja, a i radi lakše zamjene filtera u budućnosti stavio sam filter od golfa 2. U ovaj holender sam ubušio rupu, pripikovao maticu i u nju uvrnuo šaraf sa holenderom od mjerača pritiska ulja u motoru. Estetski nije nešto, ali s obzirom na materijal koji sam koristio (navojna šipka, komadi cijevi, stari nosač filtera..), mislim da nije loše ispalo.
Evo slike kako to sada izgleda:
10fnwpd.jpg
 

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Evo da vom pokažem kako izgleda moja korpa. Imače je napravljena od neke stare fabričke korpe, kupio sam je na otpadu. Stavio sam dno od bukovog drveta, lim sa prednje strane da ne bi prskalo po onome što se prevozi, napravio vrata i kačenje. Kačenje sam napravio od konzola od čašica za struju. Dovoljno su jake a i savijene su sasvim dovoljno. Na ovaj sistem sam se odlučio iz razloga što prilikom prevoza većeg tereta pumpa nije pod opterećenjem, a i bilo mi je lijeno da svaki put kada kačim korpu skidam poluge. Konzole dođu tačno na krajeve T komada i one nedaju da korpa ide lijevo desko. Kada kačim, podvučem T komad ispod tih konzila podignem i vratim klin na T komadu na soje mjesto, zatim spustim hidrauliku.
Ovaj nastavak za topling služi da bi korpa uvjek stajala u ravni a ujedno je i "zglob" koji olakšava kačenje. samo prvi put se liveriše u položaj koji želimo i svako naredno spuštanje ili dizanje korpa će se sama liverisati. Kada je spuštamo punu, iz ravnog položaja, na zemlju nasloniti će se istovremeno sa sve četiri noge.
Evo par slika:

w8rqe8.jpg

2eg7448.jpg

fnbo7t.jpg
 
Posljednje uređivanje:

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,168
Neško, dobro došao!!
i sam imam problema sa kočnicama na 533,
pa kad nađeš vremena, da vidimo tvoja iskustva i kako je riješen problem,
ako je riješen :D

Živio!!

:partyman:
 

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Sada su kočnice odlične kakve su bile i ako i sada mogu biti malo bolje. Nije da imam neko iskustvo ali ako mogu pomoći samo reci?
 

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,168
meni su ferode bile poderane, pa sam stavio nove, "azbest free" Indijske...
koma živa, stare ferode su na asfaltu blokirale kotače, ove samo uspore traktor, a nikako da ga zaustave...

i naravno, promjenio ja semeringe od poluosovina prije novih feroda,
jer mi je lijevi bio propišao...

sad mi je novi semering opet propišao po novoj ferodi, tako da mi ne gine opet mjenjanje feroda, probal bum od cobesta nać kako me je jedan prijatelj forumaš posavjetoval, al moram vidit kaj je problem sa semeringom, on, ili poderana poluosovina...

valjda bu kočil jednog dana... :D
 

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Ja sam uzimao te indiske pakne tačnije komplet gurtne (obloge i metalni dio) i to je bio užas. Onda sam sa Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu donio samo obloge domaće proizvodnje, obradio tromble na strugu jer su bile malo "jajaste" i dobi sam soolidne kočnice. Moj savjet je da uzmeš druge obloge one su kod nas oko 10-15 eura a možeš ih sam prenitovati. Kod mene su te Indiske bile zelene boje a ove domaće su nešto blijedo narandzanste i one su OK.
 

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,168
e to su te zelena da, niš koristi...
probal bum domaće nać, sad u zimi ide traktor na panjeve, pa da još to riješim...
 

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Evo da vam predatavim još jedan detalj koji sam dodao na "Zmaja".
Kada sam kupio traktor on nije imao kabinu. Nju sam kupio od drugog čovjeka kome nije bila potrebna. Nije imala stakla na vratima (sada ih ima), kao ni zadnju šofešajbu, koju još nisam uspio da pronađem.
Sa unutrašnje strane, na krovu kabine nalazila se iskrivljena šperploča koja mi je skoro pa dodirivala do glave. Prije par dana sam skinuo krov, izvadio tu šperu, stavio krov od laminata, pošto mi se on učinio kao najbolje riješenje. Međutim kad sam počeo da slažem laminat na krov došao sam na ideju da napravim malu "istrument tablu" na krovu kabine u koju ću da ugradim kasetopfon i zvučnike, priključak za auto upaljač itd. Antenu sam stavio sa vanjske strane na mjesto gdje je bio brisač, jer sam zaključio da jedinu tu može da ostane čitava kada traktor uđe u voćnjak.
Evo par slika kako je kabina izgledala prije:
ohmgzm.jpg

Prilikom postavljanja laminata, okolo sam zalijepio onu obostrano ljepljivu traku, koja mi je ujedno došla i kao diftung i kao zaštita da prilikom vibracije traktora ne bi odzvanjlo. Sve šupljine okolo sam popunio silikono.
2dkwwtt.jpg

Na kabinu sam zavario metalne nosače, sa strane, na koje sam naslonio laminat. Na sredini sam zavatio dvije matice koje služe da dodatno učvrste čitavu "instrument tablu", a ujedno su i držači kasetofona, jer razmak između njih je isti kao i širina kasetofona.
2l8k08.jpg

I evo kako je to na kraju ispalo:
2vuas7s.jpg
 
Posljednje uređivanje:

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,168
predobro!!
a ja mislio da samo meni takve "kerefeke" padaju na pamet :D

:partyman:
 

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Hvala puno, stvarno mi je drago da se nekome dopada.
Ja svaki slobodan trenutak provodim u radionici i zabavljam se. Trenutno, između ostalog pravim prednji utovarivač, sa kojim namjeravam da rovarim stajnjak, pjesak, nasip itd. To mi je možda najkomplikovaniji projekat do sada jer nisam imao priliku da vidim i snimim dimenzije od nekog fabričkog utovarivača za fergu. A to sve dodatno komplikuje činjenica da sam kao izvor sirovina koristio otpad, (više od 2/3 materijala je od odpadnog gvožđa). radovi idu polako ali sigurno, jer nemam baš mnogo vremena pošto većinu ovakvih poslića za koje mi nije žurba radim uveče, jer mi je svaki radni dan prepun nekih tekućih poslova. A inače nisam ni neki majstor tako da moram sve polako da radim.
Ako Bog da, biće slika i o ovom projektu sada kada malo produže noći, a do tada ću da vam predstavim još par ideja koje su već realizovane.
Pozdrav
 

Kumic

Član
Tu od
7 Lis 2010
Poruka
196
Neško,lijep pozdrav. Moram te pohvalit za tvoje "kerefeke" :D
Traktor si odlično sredio,jedva čekam slike utovarivača..sretno u projektu:supz:
 

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Ovako izgledaju moji radni farovi. Idejni tvorac ovakvih farova je kolega savoris.
Za sada odlično rade, skoro pa se i ne primjeti kada se pored njih upale fabrička svijetla. Napravio sam ih od podupirača za šalovanje ploče, tako što sam na užu cijev zavario prsten od šire i dobio orginalno ležište za sijalicu, a na zadnju stranu sam zatvorio metalnu pločicu. Užu cijev sam odrezao pod uglom tako da mi farovi, nakon što sam ih postavio, na krov kabine, osvjetljivaju dio haube i put ispred traktora. Pričvrstio sam ih šarfom koji sam provukao i zavario unutar fara tako da se može uhvatiti za far i ljuljati kompletan traktor. Ovdje su korištene sijalice koje služe za osvjetljenje prostora (one male okrugle koje u dolaze namontirane zajedno sa sjenilom i staklom). Ja sam koristio sijalice oa 12v 20w i mislim da nije potrebno stavljati jače sijalice, jer i ove rade fenomenalno i sve preko bi samo bio višak. Na tabli pored volana ugradio sam prekidač (od zadnjeg radnog fara) preko koga palim i gasim ove farove.
U koliko se neko odluči da pravi ovakve ili pak slične farove, preporučio bi da obavezno pronađe i ugradi keramička grla a ne plastična kineska, jer se odma istope. Kako farovi izgledaju možete vidjeti i na prvoj slici, ali evo još jedne fotografije gdje su u prvom planu:
x2rzn8.jpg

A ovako su pričvršćeni sa unutrašnje strane (ovo se sada nalazi ispod "instrument table"):
dxmnpg.jpg
 
Na vrh