• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Neško

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,168
ima nas još koji volimo "izboljšavat" svoje strojeve,
isto ko i ti, jer užuvamo u tome, i sretni smo kad se vidi da se je trud isplatio...

šteta kaj neki od njih nisu trenutačno na forumu, i od njih bi dobio pohvale
za ove nadogradnje...

kako Kumic veli, sretno sa Projektom "Utovarivač za malog fergija" :lol:

a ja jedva čekam da se završi moj projekt izgradnje kuće, pa da imam radionicu, koju trenutačno nemam, pa da se i sam nakon posla, pogotovo u ovom zimskom periodu, opuštam uz gemišt i laganu muziku u radioni dok šerafim po traktoru... mmmmm, neprocjenjivo!! .... :partyman:
 
Posljednje uređivanje:

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Ja nemam neku radionicu već u podrumu pa u garaži i tako gdje mi više odgovara. Trenutno pravim jedan objekat koji će mi služiti za "ćeif". U sastavu tog je sušnica za meso dimenzija 4,2x2,6m i nadstrešnica za traktor i auto 5x6m. Nadstrešnica će za sada biti zatvorena sa dvije strane i ispod nje sam već doveo vodu i struju, naptraviti ću jedan radni sto u ćošku, a unutra (u dimarici) naložim vatru-pržim kubasicu a uspem gemišt i onda :partyman:
 
Posljednje uređivanje:

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Prije par dana sam krenuo sa izradom prednjeg nosača za koji sam predvidio višestruku primjenu. Nosače sam napravio od 2 U profila 4x10cm debljina 7mm, a naprijed sam stavio isti takav profil samo sam ga okrenuo tako da "šupljina" bude prema naprijed, što mi je omogućilo da lakše prikačim prskalicu za herbicid AKO se odlučim da pravim. Planirao sam da ga koristim za spuštanje kašike na njega u transportu kako ne bi morao stalno da držim hidrauliku pod opterećenjem. Klin sam napravio od nekog starog šarafa na koji sam navario jednu halku od lanca. Inače je dovoljno jako da se komotno može traktor vući ako bude potrebe.
Evo slika materijala koji sam koristio i kako je to sve na kraju ispalo kada sam montirao na traktor.
25kr1i1.jpg

ohvmfq.jpg
 
Posljednje uređivanje:

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,168
mislim da je izostala slika kako to izgleda na traktoru... :scratch
 

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Kada radim sa traktorom uvijek sam imao "problema" gdje da stavim bocu sa vodom, a da mi pi tome ne smeta. Jednom kada sam pošao da radim a nisam imao gdje da stavim bocu vode, bukvalno sam za malje od pola sata napravio nosač. Znam da je moglo da se napravi dosta bolje, ali s obzirom da sam radio u velikoj žurbi i da sam korictio par bačenih komada gvožđa, nije loše, a i služi svojoj svrsi.
2076tk5.jpg

30ix3e1.jpg
 

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,168
još da je kaj bolje u flaši umjesto vode :rolfer:
ja si planiram na to mjesto, desni blatobran ugradit postollje za ručnu kočnicu od prikolice...

vidio patent kod jednog čovjeka kaj ima Štore 404,
postolje sa 2 mala klina...
ručna je spojena sajlom na prikolicu (sajla je debela i u gumenoj vodilici sa metalnim opletom, da se pigat, jel, a opet je dovoljno čvrsto)

kad zakačiš prikolicu, ručnu proturiš u kabinu i uglaviš sa ta dva klina

samo postolje nije zašerafljeno na blatobran nego se zavari za okvir kabine...

nadam se da će to bit izvedeno poslije nove godine, a onda moram drugo mjesto nać za bocu gemišta :lol:
 

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Na mojoj prikolici nema kočnica. To je bila prikolica koja nije ni kipovala, šacija je bila ispucala, vjerovatno je prevrnuta, puna tereta neposredno pred prodaju jer su joj sve stranice bile iskrivljene. Još je zanimljivo to da uopšte nema bočnih stranica. Tačnije ima stranice, ali su one u komadu sa podom i ne mogu se otvarati. Ja sam šasiju povario, stranice ispravio, kipu popravio i sada je za moje potrebe sasvim dovoljna. Biće nekada slika prikolice.
Zakođe sam razmišljao da promjenim glavčine na osovini jer su mi sada one stare felge (16) sa 5 šarafa i vrlo su rijetke, ako to budem radio obavezno ću ostaviti tromble i pakne i odma bih radio kočnice na prikolici stim da sam ja više zagrijan za riješenje preko hidraulike traktora i ako je i ručna kočnica odlična stvar.
 

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Sinoć sam konačno kupio aparat za zavarivanje. Aparat je polovan Končarev 140A relativno je star stim da mi izgleda očuvano, nema nekih oštrćenja, dobro radi , kablovi su mu dobri s tim da ću morati da zamjenim kabal od struje (ulazni kabal), jer mi je ovaj ispucao, a i volio bi da je malo duži. Znam da ovo nije neki specijelni aparat, ali za moje potrebe mislim da će da posluži.
 

Kosjerac

Član
Tu od
1 Lis 2010
Poruka
167
I još napravi jedna mala kolica da ga ne nosiš u rukama nego da ga vučeš na točkićima, neka je sa srećom kupovina aparata.
 

2310980

Član
Tu od
6 Lis 2011
Poruka
137
Dečki svaka čast na inovacijama :prayer: ja sam sebe uvalio u projekt izrade švajsaparata( za varenje) te sam nešto i započeo ali mi fale neki djelovi i
nemogu ih naći a i financije me muće trenutno, čekam plaču za 3. mjesec:madmana: ali napraviti ću ja njega
Imam veliku garažu, peć od centralnog, gemište i volju:supz:
 

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Probao sam aparat i dobro radi. Možda bi trebalo malo "pretresti" one kontakte pa ih spojiti ponovo ali radi i ovako pa ću se time baviti kada se ne bude moglo raditi ništa drugo. Planirao sam da pravim ta kolica i već sam našao točkove (pomoćni točkovi od starog bicikla), stim da imam ideju da napravim i mjeso za motanje kablova držač za elektrode, masku i čekić itd.:p Nadam se da ću uspjeti da to napravim da bude i fino i funkcionalno.
Juče sam zavario one dvije grane koje drže kaašiku. Ostaje još da na njih stavim uši za klipove (na mjesto gdje se ove grane prelamaju) i da krenem sa izradom kašike. Planirao sam da dimenzije budu 90cm širina (ona toliko mora biti) dubina 60cm i visina (na strani do traktora) 40cm što znači da bi zapremina trebala biti oko 0,1 metra kubnog. Pošto nikada nisam uživo vidio kašiku na IMT 533-539, volio bi da mi neko kaže da li su ove dimenzije uredu i da li treba nešto da se mjenja.
 

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Hvala ti puno za slike, ali imam baš dosta slika (čini mi se da imam sve slike sa interneta), ali kada uzmeš brusilicu nije lako potrefiti odgovarajući ugao niti sve neke cake na koje treba paziti. Dosta bi bilo lakše da sam to prije nekad vidio ili pak razgovarao sa nekim ko je već pravio.
Mene interesuje da mi neko ko je radio, ili pak gledao kako neko radi sa tim objasni da li je kašika od 0,1 m3 odgovarajuća?
Ako nije da bar dobijem dimenzije kakva bi trebala biti.
Od ponedeljka ako Bog da postaviti ću koju sliku pa da se vidi dokle sam stigao i da date svoje primjedbe i sugestije, pa da se popravlja dok još može.
 

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,168
odlična stvar, samo mi nije jasno kako je ovaj riješio kipanje kašike,
za to bi bila idealna ona skalamerija kaj je Pjero izveo, dodatna hidraulika, mislim da je sa tri ventila...
 

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Jeste to idealno da ima druga pumpa ili samo razvodnik ali to mnogo komplikuje. Kipovanje sam planirao da riješim na ekscentar tj. kašika kada je puna teži da se prevrne, a prezna teži da se vrati tu se postavi jedna mala bravica (koja se naravno napravi) i to je to. kod mene će to mbiti dosta lakše i mislim manje od ovog na slici, jer ja hoću da mogu da tovarim samo svoju prikolicu.
 

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
Ovaj "original" ima isti princip zatvarana-otvaranja na klin. Nisam siguran dal bude ispravno funkcioniralo ovaj sistem sa ekscentrom ili kako ga ti zoveš. Kako odrediti masu koju dozvojlava preklapanje, kad svaki teret ima neku svoju specifičnu težinu? Kod originala ti je riješeno da kad pritisneš korpu da se zatvori i zaključa.
 

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,168
i onda visoko digneš korpu i iskipaš si đubre na haubu kako je prikazano na zadnjoj slici :rolfer:

ali to je definitli najjednostavniji i unčikovit način, samo će trebat pazit kolko visoko diže
 

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
To su čari posla...ne možeš se igrat sa drekom, a ne biti posran:lol:
 

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Ovako bi to TREBALO da funkcioniše:
http://www.youtube.com/watch?v=i5tdtNNEKbY
Nema veze težina tereta jer je suština da je kašika u tom položaju (znači da se tako postavi) da se prazna vraća, a da puna (sa vrlo malo tereta) teži da se prevrne.
Tu se korekcije mogu raditi nekom oprugom ili tako nešto, a u svakom slučaju ostaje da će se zaključati kada je spustim na pod.
Ako neko ima bolje a jednostavnije riješenje, rado bi da ga čuo.
 

Najnoviji postovi

Na vrh