• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Neško

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
I šta ako ti ostane 3-4 lopate gore, a uvijek ostane? ili budeš stavljal protuuteg i na taj način dodatno smanjil nosivost i ovako mizernog kapaciteta
 

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
U pravu si ali uvjek postoji neki problem. Ja mislim da će ovo da funkcioniše sasvim dovoljno za moje potrebe (utovar zemlje, pjeska, đubreta itd...) ja nemam potrebu za većim traktorom jer i ovaj mi odradi sve što treba, e sada ja hoću da olakšam sebi i da što manje radi ručno, zbog toga smatram da je bolji ikakav utovarivač nego nikakav. Nisam inžinjer nisam čak ni majstor, ali opet računam da će ovo, uz manje ili viiše poteškoća, bi trebalo da radi posao, ali o tom po tom.
Da li imaš neku ideju kako da se riješi kipovanje kašike?
 

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
Jasno pa uvijek si treba olakšati....
Možeš hidraulikom i dodatnim cilindrom, naravno dodatni razvodni ventil i crijeva.
Ili ako misliš koristiti ventil od traktora, tada bi se vjerojatno dalo ugraditi neki vanjski razvodni ventil kojim prebacuješ dal na dizanje ili korpu. To ti budu hidrauličari bolje objasnili.
Ili ovaj primitivni sistem sa zasunom pod oprugom, tako da ti se sam zaključava kad digneš korpu. ja bi metnul ovaj jednostavniji sistem jer je jeftiniji, jednostavniji i kompaktan, a upravo to je bitno na laganom traktoru
 

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Jeffy slažem se sa tobom. To bi se moglo riješiti i preko nekih poluga i zdračnog klipa, može i razvodnikom kao što si rekao, ali ja to neću toliko puno koristiti tako da je za mene ovo sasvim dovoljno (ako uspijem i ovo da napravim). Inače sistem hidraulike na ovom utovarivaču je skoro 2/3 cijene (klipovi, crijeva holenderi ....) tako da je za sada ovako ok, mada se uvijek može staviti i razvodnik i klip ako uspijem da nađem.
 

Kumic

Član
Tu od
7 Lis 2010
Poruka
196
Mislim da je najjednostavniji način napravit otvaranje preko sajle "na klin" i trebalo bi normalno funkcionirat....za vraćanje čak ne moraš stavljat ni oprugu,kad spustiš korpu,klin se zatvori..
Takav sistem mi ima susjed na utovarivaču :D
 

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Evo da ne bude da se samo bavim mehanizacijom, nego da se vidi zašto sve to služi. Evo slike mog voćnjaka. Datum slikanja je 22.03.2009. godine.
mhf2ok.jpg

1e6iwy.jpg

Ovako je to izgledalo prije dvije godine, nažalodt neam sliku kako je to izgledalo prije sadnje ali dobro.
 

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,168
ajme kolko toga ima, pa jel ti mlade rumunjke unajmiš za ispomoć obrezivanja?! :D
 

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
mojih je 2ha nije sve sa slike moje.
Slike inače malo daje osjećaj da je sve ukupno veće.
A što se tiče rezanja to sam do sada radio sam. Prošle godine sam 18 dana (nekoliko po cijeli dan a ostalo poslepodne) proveo u rezidbi.
Rumunke su inače odlična ideja.
 

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Evo kako za sada igleda kašika, čija je izrad u toku.
Volio bi da date komentare (prijedloge i kritike), jer nisam imao nikakvog nacrta a nisam nikada ni vidio ovakvu kašiku uživo, pa je vjerovatno da će bolji poznavaoci imati šta da kažu.
Evo slika:
okokmb.jpg

14d0ksm.jpg

sos591.jpg
 
Posljednje uređivanje:

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,168
ravno u špagu...
s čima obrađuješ zemlju, vidim da ima puno kamenja?
 

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Napravio sam "šizelu" (barem se kod nas tako to zove). To su opruge od sjetvospremača, složene u 2 reda, na prednjem redu su koplja a pozadi pačije noge. Međutim imam problem jer ta šizela može fino da radi po mekome ali kada se prska pa traktor ugazi ne daje baš najbolje rezultate, zbog toga planiram da pravim neki manji plug koji bi prevrtao samo 10-15cm. U kombinaciji sa plugom šizela bi bila solidno riješenje. Za sadaq imam obični OLT plug koji je bio 12" ja sam ga smanjio na 10" i orem polako sa njim mada to nije to jer ne može da se pomjeri u stranu pa uvijek ostaje dio do voćke. na slici se tačno vidi trava na dijelu koji nisam uzorao.
Ako imaš neku ideju samo reci?
 

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,168
pa pitam te iz razloga kaj vidim da je zemlja obrađena, a ima velikog kamenja u zemlji...
nemam iskustva na tom području, znam samo da ovi moji vinogradari kaj imaju široke redove zemlju obrađuju sa traktorskom štihačom, ali svejedno im ostane za "na ruke" okopat ovaj redni dio di su voćke.. neki i frezom to odrade između voćki, ali velim, tu stvarno ima debelog kamena kod tebe, ne znam koje oruđe je pogodno za takav teren...
 

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Ja sam već očistio mnogo kamena sigurno preko 30 prikolica, ali skoro pa dzaba. Istina nema više onog krupnog barem ne toliko ali sitnijeg (koji opet smeta frezi) ima još više.
Ova šizela je za kamenita tla popud ovog odlična. Em traktor lako sa njom radi, malo troši goriva, em ide vrlo brzo, pa onda i nije problem da se ponove određeni dijelovi koji nisu ispali dobri iza prvog prohoda.
Josix hvala ti na komentarima.
 

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Jesenje prskanje višnje obvio sam u subotu. Prskao sam sa Boldoflow-om. Temperatura 10" bez vjetra, bio odličan dan za prskanje.
Evo kako je izgledao voćnjak u subotu.
262xhex.jpg
 

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,168
prava jesenska idila!
traktorskom špricom si šprical?
 

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Naravno. Zajedno sa par kolega voćara imam agromehanikin atomizer 1200l plastični, odlična stvar, ali ipak moram da kupim atomizer koji će da bude samo moj. Planirao sam da uzmem nošeni od 400l, ali polako dok počnem da vraćam ovo što sam do sada uložio.
 

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Nedavno sam pravio drugu korpu. Kao i onu prvu i ovu sam našao na otpadu i bila je u mnogo boljem stanju nego moja. Ostavio sam isti princiop kačenja, s tim da je ovoj na prednjoj strani mreža, a ne kao kod mene lim. Isto tako na ovoj je ostao metalni pod jer je bio u diosta dobrom stanju pa ga nisam htio skidati.
Evo slike:
2day9ok.jpg

2ugklld.jpg

2j29en6.jpg
 

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,168
imate vi neki dobar otpad u selu :)

kako napreduje utovarivač?
 

Neško

Član
Tu od
14 Lis 2011
Poruka
56
Kašika ide polako nije da je neki tempo ali guram po malo kad imam kada.
Prije par dana sam uradio kašiku (mislim na dojnji dio) Lim je 3-4mm i planirao sam da radim ojačanja. Evo slika od čega je pravljeno i kako je ispalo.
2ccpkr8.jpg

1568qz5.jpg
 

Najnoviji postovi

Na vrh