super.....
imamo slicno rjeseno....
kamin na drva u dnevnom boravku inicijalno je bio planiran za "romantiku", no kako nisam doma cesto, vecinom njega koristim za brzo zagrijati kucu kada dodjem sa broda po zimi prvi dan ili dva....
centralno i topla voda je kondenzacijski plinski bojler sa velikim akumulacijskim spremnikom tople vode koji se predgrijava stalno sa solarnim vakuumskim cijevima.... a ima i jedna inverter klima jedinica.....
kako nisam doma tj moji boravci doma su kratki, strujni foto solari su mi pa bacanje novaca za ugradnju, a kako mi i poljaci govore koji su ih stavili prije pet i vise godina, da je njihovo "zlatno doba" proslo, jer kako sve vise i vise domacinstava ih ugradjuje, potrosnja struje se smanjila i sada priljev sredstava od nacionalne elektro mreze opada, sto im nije u cilju.....tako da im vlada, svake godine pomalo krese beneficije.....
druga strana medalje je ta da kako imaju jako puno solara ugradjenih, imaju problema sa naponom mreze, tako da im se napon mreze dize kada je jako velika proizvodnja struje iz solara tokom suncanih dana.....
uglavnom da, jesam za foto solare, ali da bi se oni stvarno isplatili onda treba sve baciti na struju, jer povrat investicije je dosta dug..... tvoja solucija sa autom na struju je samo ubrzala povrat sredstava.... bilo bi super da ako imas akumulator/spremnik tople vode sa elektro grijacem, i tu bi si mogao jos koji euro ustedjeti, jer odkupna cijena kWh proizvedena sa tvog foto panela i kupljena od HEPa je smijesna......a ovi sto prodaju foto solare rade sve na propagandi koliko su oni isplativi samo da ih prodaju.....
a sto se tice recikliranja solara, vidjet cemo za koju godinu kada se vladajuci sjete da i tu mogu nabaciti harac da popune djepove svojih kumova i kumica po drzavnim firmama ili svojih naj frendova sa firmama koje imaju exkluzivno pravo na reciklazu foto panela, jer foto paneli su zivi "otrov" za prirodu.....