Ima žuti (vrlo stara sorta) i crveni (noviji, ukusniji). Ima još i neki zeleni al' ga nisam uživo vidio. Plod je bobica i po meni vrlo ukusna. Kod nas je bio vrlo čest u vinogradima.Mi smo imali uz staru kljet grm,nešto što me uvijek vrača u mladost.To je bilo posebno za nas,zbog toga smo odlazili kriomice u vinograd,nije nam trebal ni ključ od kljeti.Ovaj naš je bio zeleno-žut a vidio sam da ima crveni i crni(ljubičasti).Sve je bilo ok. dok nije pokojni otac na nagovor nekog glupana poprskal nekim ostatkom od zaštite vinove loze.Uvenuo se.Baš bih htel se zapomoč sadnica pa ako netko ima neki info ili sadnice neka mi javi.Hvala.
Idem na tri načina:Da smo bliže došal bi do tebe po presadnice.Možda se ima u rasadnicima ili usput uzet od grma.Dali radiš kao s lozom ili kao s cviječem razmnožavanje recimo to tako.
Od bolesti, kako rekoh, samo pepelnica (to riješavam sa močivim sumporom, a on je EKO). Plod uglavnom sviježi a može se zamrznuti i koristi kao dodatak u neku voćnu salatu (čisto radi estetike).E dobro a kako dalje,kakova je briga s sadnicom kasnije,znači zaštita i može li bez nje kao eko.Koliko treba proči dok dođe plod.I još me zanima a i moju hanumu dali radiš nešto od plodova ili koristiš samo sezonski kao delicius.Hvala.
SUnčano mjesto, i dosta prostora je ima tendenciju rasta u grm.a što se tiče položaja sadnje, sjenovito ili osunčano mjesto? koliko prostora zahtjeva?
evo da i ja nešto napišem o ogrozdu. Imam tri grma. malo su niži od metra iako bi trebali narasti i preko dva metra.
dva su na otvorenom ti su grmovi stari preko 20 godina, a jedan je ispod višnje taj ima četiri godine i pored mjesta gdje bacamo biljni otpad i gdje radimo kompost i tlo je vlažnije. Bio je jako razgranat prošle godine i skresao sam ga na četiri grane. Plodovi su na njemu bili tri i četiri puta veći nego na ova dva stara.
Inače smo sadnicu dobili položenicom, ali imam jedan "grmić" ili granu kraj kuće. Ne znam kako je taj tu dospio. Vjerojatno iz sjemena, makar kažu da je gotovo nemoguće, nego da se razmnožavama samo vegetativno.
Kao što je bobostar napisao, ja ću ove godine sad u proljeće uzeti s tog grmića kraj kuće reznice pa u hormon i pijesak. Znam da uspjeh s drvenima nije baš naj, ali imam hormona pa će se valjda nešto primiti.
Treba ogrozdu dosta vode.
Kod ožiljavanje položenicama zemlja mora biti stalno vlažna.
Kaže hanuma, može u kompot