• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Općenito

motivirani_pocetnik

Novi član
Tu od
10 Lip 2025
Poruka
1
Pozdrav!

Oko kuće imamo jedno 50-ak trsova oko kojih je do sad vodio brigu nono, međutim sa svojih 94 godina nije mu više do toga, stoga sam ja odlučio preuzeti taj posao.
Počeo sam se informirati oko rezidbe ali dolazim do različitih informacija oko terminologije i vrtim se u krug.

Knjiga Rezidba i oblikovanje vinove loze od Milorada Zoričića kaže sljedeće:
  • Na trsu razlikujemo:
    • višegodišnje staro drvo (stablo, krakovi, ogranci)
    • dvogodišnje drvo (reznici i lucnjevi)
    • jednogodišnje rodno drvo
  • Rodna je samo jednogodišnja rozgva (odrvenjela mladica), koja je izrasla iz dvogodišnje rozgve
  • Rezidba u zrelo znači prikraćivanje jednogodišnje rozgve na određenu dužinu, odnosno na određeni broj pupova
Vinopedia pak kaže sljedeće:
  • U pravilu plod, (grozd) nose samo mladice (ljetorasti) koje su izrasle iz zimskoga pupa na jednogodišnjoj rozgvi što se razvila iz dvogodišnje rozgve (Rozgva - Vinopedia)
  • Lucanj je naziv jednogodišnje rozgve, najčešće od 6 do 10 pupova, koja postaje dvogodišnja kad u sljedećoj godini iz nje izrastu rodni ljetorasti, na kojima u pravilu rodi loza (Lucanj - Vinopedia)

Pitanja su sljedeća:
  1. Jel ova dva izvora (vinopedia i Zoričić) koriste različitu terminologiju? Ono što je vinopediji ljetorast to je Zoričiću jednogodišnja rozgva tj jednogodišnje rodno drvo?
  2. Kad točno ljetorast postaje jednogodišnje i dvogodišnje drvo? Se računa po kalendarskoj godini (to jest na prvi prvog sljedeće godine) ili kad sama mladica navrši godinu dana (to jest na proljeće sljedeće godine)?
  3. Recimo da imamo staro drvo na kojem je ovo proljeće izrasla mladica (koja će biti nerodna). Kad će grane koje izrastu iz te grane dobiti grozd? Sljedeće godine, ili za dvije godine?

Nadrobio sam ovdje puno teksta, možda i prekomplicirao u suštini jednostavnu stvar, ali polako počinjem luditi 😁

Hvala!

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,786
Vidi. Ja ti mogu reći iz osobnog iskustva sa je najbolje kad ti netko pokaže.

Onda kad imaš malo iskustva, možeš ga usavršavati knjigom

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,439
Najbolje da ti nono to direktno pojasni
Uglavnom terminologija je u svakoj knjizi različita,ali se uvijek svodi na isto
Dakle imaš staro drvo10-20 god i kad na njemu izbaci mladica to ti je jednogodišnja,(ona uglavnom nema ploda)i kad ona odrveni nju prikratiš na 2 pupa
I kad druge god iz nje izrastu mladice one će imati plod
Kad te odrvene ond ovisno o jačini mladica i trsa jednu ili obje saviješ na žicu i prikratiš na 6-10 pupova i tad imaš puni rod,a sljedeće god možeš iz tih lucnjeva iskoristit 1 ili drugu mladicu za povijanje,a ostatak odrežeš
Sve jako ovisi o sorti i plodnosti loze

Nije ti vinograd baš knjiga,sve je tu godine iskustva

Pokušaj-promašaj

Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh