ŠANANA
Dobro znana faca
- Tu od
- 23 Sij 2008
- Poruka
- 12,734
Šanana jel moguće da sam ja videl tvoj traktor s tim plugom u Koprivnici prije oko mjesec dana . Jer mislim da takve kombinacije baš nisu učestale ?
To nikako nebi bilo moguće! :icon_rolleyes:
Da, nisu baš učestale kombinacije vidjeti jednobrasca na tak malo večem traktoru, kod nas ih ljudi obično vuku s 533 i 539, ali niti jedan od tih navedenih ne ore s zahvatom 16" i više.
Ja sam mjerio i u kombinaciji s 565 jednobrazac mi hvata i do 45 cm i fino plovi za traktorom, nema kose vuče i to je strašno kakvu je sve masu taj plug u stanju onda zaorati, znači doslovno svako brdo kukuruzovine i trave nestaje pod njim zato jer veliku količinu zemlje okreče i zato mi se sviđa i tak idem lagano na 1600-1800 okr u 1. i potrošnja nije nikakva, traktor se ne muči iako je dubina 30 cm.
Manje više eto upravo zato.Neznam zast al ovak uz prugu sto se vidi u podravini ljudi dosta plitko oru.
Neznam dali je to zbog pjeska ili zbog neceg drugog?
Nedaleko od mene nekih 25km. je drava i taj dijo podravlja ima tek nekih 40cm. zemlje gledano od povrsine prema dolje a ostalo je cisti pijesak moglo bi s e s njim slobodno zidati!!!!
Pa si mislim da je to tako i u podravini jer nevidim drugi razlog za tako plitko oranje?
Radim ja 8 kj takve zemlje koja se jednostavno nesmije orati dublje od 25 cm, negdje ni toliko zato jer je ispod tog lijepog humusnog i plodnog sloja čisti bijeli pijesak i jednostavno nema se što dublje orati, ali je zemlja 500-700m udaljena od glavnog toka rijeke Drave, odnosno neke lokacije se nalaze u samom koritu stare Drave, odnosno grabama koje su presušile prije 100 i više godina kako je Drava prirodno mjenjala svoj tok. Ima raznih priča o tome, zemlja je lagana za obradu i dosta plodna i tu ljudi oru s malim traktorima 30-ak ks i 2x10" i 2x12" plugovima 20 cm duboko, tu recimo traktor 100-120 ks lagano vuče 4x14" plug u normalnim uvjetima.
Evo i par slika iz subotnjeg oranja kaj sam stigel poorati prije ove kiše...
Ne pamtim kad se ta lagana zemlja zadnji put tak loše izorala koliko je vlažna i sabita, no opet sam zadovoljan da se barem i uopče pooralo dok čitam vaše komentare kak nemrete u polja zbog vode.
Posljednje uređivanje: