• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...4

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Može se bez oranja ali,zavisi koje kulture se uzgajaju i koji tip i veličinu zemlje tko ima..

Kako naprimjer bez oranja uzgajat krumpir ili luk i ostale povrtlarske kulture koje zahtjevu čim čistiju i finiju zemlju sa čim manje ili i bez žetvenih ostataka na površini??..Recimo sijačica za luk je tako mala i zbijena da i nakon oranja ako ostane gore kukuruzovina zna štopat,a kaj tek onda ako nije orano i sav materijal dobro zatrpan??
Kod krumpira slična situacija,mrkve,repe i takvih kultura..
Ne bavim se ovim kulturama ali tu se javlja problematika koju samo plug more rješit..

Za nadzemne kulture trebaju dobri strojevi i sve tome prilagodit,a kad imas plug mores sa raznim strojevima gore pripremat i sijat kaj opet puno pojeftinjuje proizvodnju..
Sve je to jako upitno kaj i kak radit,ali da treba primjenjivat druge tehnike treba,i treba ič naprijed sa svime..

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Ja bum ovu svoju malenkost oral dok bum mogel, a iza toga samo Bog zna kak bu održavana i bude li uopće. Danas sam iskoristil lijepo vrijeme i izoral.

Zavrtnik nisam uspjel cijeli izorati. Nagib nije veliki, ali kad je donji kotač u brazdi, onda se pokazalo da je prevelik. To kaj je ostalo bu se zaštihalo.

Ovaj ficlek orem od potoka prema cesti. Kak je jako uski nije praktično orati zavrtnik pa s prvim kotačima dojdem na cestu. Čišćenje ceste nakon svakog prolaza jer ako zgaze auti ide puno teže.

Zakaj zavrtnik ne baciš prema gore, pa bude traktor stajao ravno

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
708
Kažu veliki poticaj, samo što od ove godine nema više zelenog plaćanja već eko shema. A osnovno bude 130eur/ha. A tko koliko iskombinira eko shema toliko dobije više.
Ove godine nisam ni pedalj zemlje plugom okrenuo. Ni za vrt ni za krumpir i čini mi se bolje od oranja, a rezultate budem vidio krajem ove godine.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Zakaj zavrtnik ne baciš prema gore, pa bude traktor stajao ravno
Pokušavam održavati njivu čim ravnijom. Prošle godine sam bacil prema gore, a onda mi se na spoju s izoranim dela sve veća graba i nagib je sve veći. Iduće godine bum prvo potegnul 4 brazde prema gore. Onda bum oral od gore prema dolje i bacal zemlju desno od smjera oranja (na kontre stranu od ove godine). To mi je taman da zadnja brazda počne gdje treba. Zavrtnik bu na drugoj strani njive.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Ja bacim takve stvari prema gore,a u frezanju i ostalim radnjama se zemlja sama vrati dole

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
Bude zamrla ova tema sljedeće godine.
Po novome, 250 eur/ha obrada zemljišta bez okretanja tj reducirana obrada.
Tj od ove godine u poticajima.
Ima li negdje di pise o tome, neki pravilnik i slicno?

Kak do tog poticaja

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,894
Gospodo nitko Vas ne tjera da radite ovako kako se danas i sutra treba raditi(orati).
Imate mogućnosti.
U svakom trenu zemlju možete ispisati iz upisnika.
Prihvatili smo ZPP, ne vidim ništa lošega, već naprotiv.

@puknuti
Nisi u toku, već sad smo ograničeni s pesticidima a tako i gnojivom npr. postoje takva ograničenja u blizini vodotoka, bara itd. Uza sve to vodit treba i evidenciju.
Nije baš sve kak se u birtiji priča🍻😉

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Vjerojatno.me.nisi razumio..ključ svega je. kupuj,kupuj,kupuj..od kakti nove tehnologije do sjemana..
E sad konkretno mi balkanci smo nerazumi ljudi..mi bi recimo stavili 10 tona urea gnojiva na hektar da izraste kuruza s 8 klipova od pola metra samo da radimo hektar a ne deset...a za ostalih devet uzimamo poticaje ..sjesti na gajbu pred dučan i filozofirati...isto je i s pesticidima.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Oče?! Pa zar nas vjeronauk, religija, Vi i Vaši Kanonici ne učite da se sve i sav život treba posvetiti jednoj njivi?

Bacati sjeme i špricati samo na jednoj njivi cijeloga života, bilo bi svetogrđe raditi to na još jednoj, a kamoli još 9 😯 Ali hajde, postojite Vi da se ispovijedimo ako slučajno oprskamo komšijinu njivu ili ne daj bože položimo sjeme. 😂😂

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Ja bacim takve stvari prema gore,a u frezanju i ostalim radnjama se zemlja sama vrati dole
Točno je da se zemlja kod frezanja vraća prema dolje, ali ne sva, na takvom nagibu samo manji dio. Kad bih svaku godinu tak oral brzo bih napravil jarak na 5-6 m od kraja parcele. Jedan susjed je na njivi koja je nekad bila u ravnini sa susjednom uspio za manje od 10 godina napraviti nadvišenje (zabrež, obrš) na svojoj viši od pol metra.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Privodimo zimsku kraju, palo danas 6 rali.. Nakon par h po ovom vjetru već pobijelilo oranje.

Prilozi

• IMG_20230108_104134.jpg
    IMG_20230108_104134.jpg
    48.2 KB · Pregleda: 56
  • IMG_20230108_104126.jpg
    IMG_20230108_104126.jpg
    72.4 KB · Pregleda: 56
  • IMG_20230108_142743.jpg
    IMG_20230108_142743.jpg
    72.4 KB · Pregleda: 56

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
708
Ima li negdje di pise o tome, neki pravilnik i slicno?

Kak do tog poticaja
Postavio bi tu ali je pre velika datoteka,pa budem sam taj dio

Prilozi

• Screenshot_20230109_102743_Office.jpg
    Screenshot_20230109_102743_Office.jpg
    85.6 KB · Pregleda: 80
  • Screenshot_20230109_102645_Office.jpg
    Screenshot_20230109_102645_Office.jpg
    41.7 KB · Pregleda: 75
Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh