Yto? Ks god €?Novo stara-prinova 😉
View attachment 56165
Zakaj zavrtnik ne baciš prema gore, pa bude traktor stajao ravnoJa bum ovu svoju malenkost oral dok bum mogel, a iza toga samo Bog zna kak bu održavana i bude li uopće. Danas sam iskoristil lijepo vrijeme i izoral.
Zavrtnik nisam uspjel cijeli izorati. Nagib nije veliki, ali kad je donji kotač u brazdi, onda se pokazalo da je prevelik. To kaj je ostalo bu se zaštihalo.
Ovaj ficlek orem od potoka prema cesti. Kak je jako uski nije praktično orati zavrtnik pa s prvim kotačima dojdem na cestu. Čišćenje ceste nakon svakog prolaza jer ako zgaze auti ide puno teže.
YTO x804 2008god. 80ks,samo 800rs a € zavisi od kupca 😉Yto? Ks god €?
Pokušavam održavati njivu čim ravnijom. Prošle godine sam bacil prema gore, a onda mi se na spoju s izoranim dela sve veća graba i nagib je sve veći. Iduće godine bum prvo potegnul 4 brazde prema gore. Onda bum oral od gore prema dolje i bacal zemlju desno od smjera oranja (na kontre stranu od ove godine). To mi je taman da zadnja brazda počne gdje treba. Zavrtnik bu na drugoj strani njive.Zakaj zavrtnik ne baciš prema gore, pa bude traktor stajao ravno
Ima li negdje di pise o tome, neki pravilnik i slicno?Bude zamrla ova tema sljedeće godine.
Po novome, 250 eur/ha obrada zemljišta bez okretanja tj reducirana obrada.
Tj od ove godine u poticajima.
Točno je da se zemlja kod frezanja vraća prema dolje, ali ne sva, na takvom nagibu samo manji dio. Kad bih svaku godinu tak oral brzo bih napravil jarak na 5-6 m od kraja parcele. Jedan susjed je na njivi koja je nekad bila u ravnini sa susjednom uspio za manje od 10 godina napraviti nadvišenje (zabrež, obrš) na svojoj viši od pol metra.Ja bacim takve stvari prema gore,a u frezanju i ostalim radnjama se zemlja sama vrati dole
Postavio bi tu ali je pre velika datoteka,pa budem sam taj dioIma li negdje di pise o tome, neki pravilnik i slicno?
Kak do tog poticaja
Gledano u povijest, tko nije evoluirao i prilagodio se uvjetima na zemlji i okolinini kojoj živi. Ta je vrsta izumrla.stara garda bude i dalje duboko orala, ovi mladi budu samo popisali po površini...ajjjjooooo...