MilanZetor
Iskusan lik
- Tu od
- 7 Lis 2011
- Poruka
- 6,311
Jel to neka prinova 😁? Lijepo oranje..
Kod mene isto.Morao sam ovaj dio članka podjelit.
Probajte nešto drugo osim oranja.
Mislim da u novi plug tesko da ću investirat ali u neki stroj za plitku konzervirajuću obradu svakako da.
Mijenjati agrotehniku?
Kada je riječ o agrotehnici, valja se prilagoditi svemu onome što donose klimatske promjene, a među ostalim, to su i blage zime, bez snijega.
"Ako su nam zime sve suhlje i toplije, čemu tlo orati da bi ga prozračili i ugrijali? Jesenska brazda više nema tu svrhu koju je imala pri vlažnijoj i hladnijoj klimi prije 1980-ih", komentira Stipešević uz retoričko pitanje da čemu ići duboko, kad nema zimskih oborina koje će popuniti obradom tla stvorene mikropore?
"I još pri tome, okretanjem oksidiramo humus tla te tlu u dubljim slojevima dajemo priliku da ispari", upozorava uz savjet kako treba razmišljati o prijelazu na sustave obrade koji ne okreću tlo, nego ga samo rahle, a pri tome zadržavaju organsku tvar na površini u dovoljnoj mjeri da konzervira vodu tla, služi kao sirovina za tvorbu humusa i pri tome i kao hrana mikroorganizmima. "Korove dok su mali možemo "satrati" i plitkom obradom, tanjuranjem ili čak drljanjem, ili ih "lažnom sjetvom" isprovocirati na nicanje, a onda utanjurati, iščupati pljevilicama....
Potpisujem ovo ....kod mene funkcionira već 10tak godina.
Razmislite..