Gle, uvijek je bolje ustedjeti ne oreci, strucnjaci tvrde svasta pa tako i to da se na povrsini samo tanjranjem stvara humusni sloj, slazem se, al' koliko ti moras prskanja obaviti da bi iskorjenio korove koji ce se nastaniti u tom finom humusnom tlu? Je, opalit ces zemljisni, ali onda diras u taj humusni sloj. Sve je to divno krasno zamisljrno u praksi, kao sto je obrada sjetvospremacem takva da sitnije treba biti dolje, a krupnije gore. To je nesto sto te uce na fakultetu, a kada pitas kako napraviti da predjes 2 puta sa sjetvospremacem da ti usitni zemlju na dubini od 5 cm kao prasinu, a da gore ostanu busice? Dobijes odgovor da je to prihvacena teorija, ali naravno... U praksi je to nemoguce.
Ja sam prvi koji ne ore stapove, samo zatanjuram i posijem u to. Izbjegavam oranje kada god to mogu, ali kao sto si i sam rekao, prva linija obrane od korova je upravo to oranje.
A ova moja teza je ta, da se puno svake godine razglaba o tome tko ima kakav plug, traktor, kakav mu je zahvat, brzina kojom ore, dubina na koju ore itd. Ja sam na forumu sada vec trecu godinu i vec sam 15 puta napisao kojom brzinom orem, dubinu i koja je colaza pluga.
Pa onda 5 postova ide cudjenje kako tolika dubina i kako mogu orati u toj brzini, pa vrlo lako jer je struktura tla nebo i zemlja kod nas i npr. Slavonski brod, kod nas kukuruz bude pola metra kad ga brodjani tek pocinju sijati jer prije ne mogu, drugacije podneblje i drugacija struktura tla cine veliku razliku. Ja ovdje kada su idealni uvjeti mogu vuci 3x12 sigurno, a negdje dalje bi se traktor uprdio sa 2x12 tako da...
A ovo gore da je bitno da se zemlja okrece govorim samo za oranje, ne znaci meni nista traktor od 150ks i 5 brazdi kada moram poorati onako kako mogu. Ako zemlja ne da da idem sa 5 brazdi, skinit cu jednu,. Ako ne da na 30cm dubine, orat cu na 25. Ako traktor ne moze vuci u nekoj brzini,smanjit cu istu itd...
Sad je ovo puno filozovskog s*anja, al' i ja sam takav; obican seronja :icon_mrgreen: